Passiefwoning Houten

Woningbouw

Architectuurbureau Voss

Bouwbedrijf Van Rijn, Houten

Architectuurbureau Voss, Eindhoven

Bekendam en Partners, Rosmalen

Passiefwoning Houten

Omschrijving
Op een bestaand kavel net buiten de ring van Houten, met vrij uitzicht over de weilanden, is deze bijzondere, energiezuinige woning gerealiseerd. Bijzonder om twee redenen;
a) het zeer energiezuinige karakter van de woning die de basis vormt voor het ontwerp,
b) de bijzondere vorm en materiaaltoepassing.

Het huis is ontworpen en gebouwd vanuit de passiefhuis-methodiek. Uitgangspunt hierbij is het minimaliseren van het energiegebruik en het optimaal gebruiken van de passieve energie die beschikbaar is voor de resterende benodigde energie. Het gebouwvolume is dusdanig op de kavel gesitueerd dat er optimaal gebruik gemaakt wordt van de zon als passieve energiebron. De zuidgevel, geheel opgebouwd uit houten kozijnen, is zeer open vormgegeven zodat de zon in de winter tot diep in de woning doordringt. De noordgevel (die ook geluidbelast is) is daarentegen dicht en zeer goed geïsoleerd uitgevoerd als metselwerkwand.
Door de toepassing van de twee verschillende materialen in de buitengevel (metselwerk en hout) heeft de woning vanuit de verschillende richtingen een heel ander karakter. Meer gesloten en beschermend aan de straatzijde (noord, geluid, privacy) en open, zachter en gedetailleerder aan de tuinzijde (zuid, zon, zicht op tuin en groene hart). Door de hoekverdraaiing in de plattegrond is de zuidgevel pal zuid georiënteerd en komt er in de plattegrond aan de oostzijde meer ruimte voor de leefruimtes van de woning. Onderscheidend is de verdraaiende kap op gelamineerde houten liggers aan de zuidzijde van het huis. In de lengterichting van de woning draait deze geleidelijk 18 graden omhoog. Hierdoor ontstaat er extra geveloppervlak waardoor extra zonnewarmte beschikbaar komt en kan de woonkamer dubbelhoog uitgevoerd worden.
De woonvertrekken beneden staan in directe verbinding met de overloop boven, van waaruit zich een prachtig uitzicht over de omgeving opent. Kortom deze woning is echt onderdeel van zijn omgeving door slim te oriënteren, gebruik te maken van de locatie en aan te sluiten bij het aanwezige, bestaande vormtype. Door de slimme materiaalkeuze en eigenwijze vormgeving behoudt de woning ondanks de aansluiting bij de omgeving daarin wel zijn eigenheid.

Houttoepassingen

  • passiefkozijnen (oregon pine, volhout)
  • gevelafwerking (oregon pine, rift gezaagd)
  • houten gelamineerde spanten (lariks)
  • verdiepingsvloer (vuren)
  • trap (eiken)

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Het ontwerp is als een maatpak gemaakt rondom de gegeven situatie en de wensen van de opdrachtgever. De opzet van de woning is eenvoudig maar doordacht en door het slimme gebruik van vorm, richtingen en materiaal nooit saai. Daarbij is de woning, en in het bijzonder de houten gevel, geheel in detail uitgedacht, waarbij de verschillende aspecten en uitdagingen zo integraal mogelijk zijn opgelost.

Bijdrage aan imago hout
De houten puien, gevelvlakken en de gelamineerde spanten zijn opgezet in transparante kleurbehoudende lak. Hiermee toont en verbeeldt deze woning dat ook in een moderne, energiezuinige woning het materiaal hout met zijn bijzondere eigenschappen sterk bijdraagt aan zware eisen aan duurzaamheid, uitstraling en wooncomfort.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De oost- en zuidgevel van de woning zijn geheel opgebouwd uit prefab volhouts oregon pine kozijnen, prefab voorzien van hoogwaardige isolatie en rift gezaagde oregon pine geveldelen of in het werk geplaatst 3-voudig isolatieglas. In lijn met het passiefhuismethodiek is de houten pui zeer luchtdicht uitgevoerd. In combinatie met de bijzondere geometrie van de gevel als gevolg van de verdraaiing van zowel gevel als dak zorgt deze pui voor een heel bijzondere uiting van houtarchitectuur. Aan de in de prefab houten gevel opgenomen houten gevelbalk zijn daarnaast ook nog de lamellenschermen ten behoeve van de zonwering opgehangen. Met recht een compleet integraal ontworpen duurzame houtgevel.

Duurzaamheidsbijdrage
De opzet van de woning als passiefhuis (zeer goed geïsoleerde gebouwschil, zeer luchtdicht en optimaal gebruik van warmte van de zon) in combinatie met de geïnstalleerde grondwarmtepomp en ventilatie-installatie met warmteterugwinning zorgt voor een zeer energiezuinige woning in gebruik. In de woning is vooral geïnvesteerd in de zaken die voor lange tijd vast staan (situering, gebouwschil, positie gevelopening, materiaaltoepassingen) omdat deze van invloed zijn gedurende de gehele levenscyclus van de woning. Energiezuinige installaties zijn uiteraard ook meegenomen. Daarnaast is er qua materialisatie gekozen voor veel natuurlijke en hernieuwbare materialen. Naast het gebruik van hout voor gehele zuid- en oostgevel is de gehele verdiepingsvloer ook in hout uitgevoerd, bestaat de dakbedekking uit een sedumpakket en is de gehele woning aan de binnenzijde afgewerkt met leemstuc. Duurzaamheid was dus geen vraag bij het ontwerp en de realisatie van deze woning, maar het uitgangspunt!

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectuurbureau Voss is een bureau dat zich richt op zowel exterieur- als interieuropgaves. De opdrachten variëren van particuliere woningen, utiliteitsbouw,(o.a. scholen en kantoren) tot interieurs (zowel particulier als bedrijfsinterieurs). Veel opdrachten vinden hun basis in bestaande bouw. Het bureau heeft dan ook veel ervaring met renovatie en herbestemming. In dit project zijn we als architect al in het voortraject betrokken (nog voor de aankoop van de kavel) en hebben we als architect en directievoerder het gehele traject van idee, duurzaamheidsprincipe en ontwerp tot oplevering begeleid.

Website: www.abvoss.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes