Particuliere woning, Bergen aan Zee

Overige

Min2 bouw-kunst BV

Jetty en Maarten Min

Bouw in eigen beheer onderleiding van Jetty Min

Jetty en Maarten Min

Maarten Min

Buro A. Harder BV

Jetty en Maarten Min

Particuliere woning, Bergen aan Zee

Omschrijving
Projectinformatie eigen woning Jetty en Maarten Min.

Locatie
Zeeweg 11, 1865 AB Bergen aan Zee. De woning is gelegen op een duin 300 meter van de zee met zicht op zee en over het duingebied en vrijwel onzichtbaar vanaf de weg.

Het ontwerpuitgangspunt
Een objectgebouw wat aangepast is aan en qua beleving het uiterste haalt uit de locatie. Bomen binnen, bomen buiten. In het gebouw zijn de toepassingen van hout op vele manieren en zo duurzaam mogelijk toegepast met behoud van de specifieke uitstraling en gebruikmakend van de specifieke eigenschappen (daarom zo veel mogelijk onbehandeld): Douglassparren met schors, gelamineerde vuren spanten, houtskeletbouw elementen als gevels en ronde dakelementen en een houten vloer, hardhouten Iroko FSC kozijnen en deuren, populieren trappen, ecoplex en mdf.

De vormgeving aan de buitenzijde is als een verwaaid stenen duin of een omgekeerd schip. We hebben een nieuwe keramische dak- en gevelbekleding ontworpen om een zo natuurlijk mogelijk karakter te krijgen, passend bij de stammen van de omringende bomen. De Iroko kozijnen en draaiende delen zijn tevens onbehandeld.

Maten en cijfers
De oppervlakte is ca. 350 m2 en de inhoud 1250 m3. Bouwkosten ca. €700.000.

Uitvoering
De eigen woning is gebouwd in eigen beheer. Hierdoor kon worden gekozen voor ambachtelijkheid en een kwalitatieve hoge afwerking in plaats van standaard garanties. Het is onderhoudsarm, met een duurzame bouwwijze en materialen en duurzame energietoepassingen (warmtepomp op lucht, zonnecollectoren) en domotica.
Projectinformatie eigen woning Jetty en Maarten Min.

Houttoepassingen binnen het project
De draagconstructie, in het zicht, is gemaakt van gelamineerde vuren spanten plus een kolom en behandeld met Sansin, gecombineerd met onbehandelde Douglassparren met schors als kolommen.

De buitenschil is opgebouwd van grote houtskeletbouw elementen, recht en gebogen, van vuren gordingen  gevuld met 30 cm glaswol en aan de buiten- en de binnenzijde afgewerkt met multiplex platen. De wanden op de eerste en tweede verdieping zijn behandeld met Cottonmix. Op de begane grond is het berkenmultiplex gebleven. De zwevende vloer op de tweede verdieping hangt tussen de Douglassparren, is opgebouwd als houtskeletbouw element en verkort de kniklengte van de schuine bomen.

De kozijnen en draaiende delen zijn uitgevoerd in onbehandeld hardhouten Iroko FSC goedgekeurd, waarbij bijzondere details zijn gemaakt in verband met de helling van 7 graden. De toekomstige liftopeningen zijn aan beide zijden dichtgezet met houten delen.
De trappen zijn uitgevoerd in populierenhout.

De binnenwanden zijn uitgevoerd in Ecoplex en mdf en de kabelgoten zijn in de vloer verwerkt en van hout.

Motivatie
We hebben op allerlei manieren hout toegepast vanwege de kracht van de ambachtelijke expressie en het duurzame karakter hiervan. Tevens hebben we de mogelijkheden van de diverse houtsoorten benut in allerlei onderdelen.

Een belangrijk uitgangspunt voor de architectuur van de woning is dat de vormgeving en materialisatie moeten aansluiten bij de situatie waarin de woning staat. De locatie is in het duingebied van Bergen aan Zee. De woning is hoog gelegen op een duin, aan één zijde gelegen aan de weg, maar vrijwel aan het gezicht onttrokken door het hoogteverschil en de dennen die dicht om de woning staan. De kavel ligt aan de andere zijde aan het duinwaterleidinggebied.

De hoofdvorm is vormgegeven als een duin of een verwaaide groep bomen en deze is uitgevoerd in houtskeletbouw met een hoge isolatie waarde. Door dit bouwuitgangspunt kon de gebogen en afgeschuinde vorm als basis goed worden vormgegeven. De basis van de elementen bestaat uit vuren gordingen met multiplex platen. Deze is gebouwd in enkele grote prefabelementen, in de werkplaats gemaakt, om het proces snel te laten verlopen en zo min mogelijk het leven in het natuurgebied te verstoren.

De onbehandelde houten kozijnen van Iroko hout (op advies van het Houtcentrum) zijn FSC goedgekeurd en met zorg uitgezocht om zo lang mogelijke delen te vinden, zodat er nauwelijks gelijmd hoefde te worden. De maten en detaillering zijn vrij stoer om zo veel mogelijk weerstand te bieden aan het ruige karakter van het klimaat vlak aan zee. De reden om onbehandeld hout te gebruiken op deze locatie is dat het onderhoudsarm is en past in de natuurlijke omgeving. Op de plaats waar later, indien nodig, een lift gebouwd kan worden, zijn de betonnen stabiliteitsschijven dichtgezet met onbehandelde WRC delen.

Een andere uitwerking is dat we wilden dat de draagconstructie zichtbaar zou blijven, zoals deze bij een boerderij of een schuur een belangrijk element zou worden. Het ervaren van de krachten en de hoogte door het maken van houten spanten in een open interieur, maakt dat de woning een krachtige en natuurlijke uitstraling heeft. Door het toepassen van de Douglassparren met bast wilden we het effect bereiken dat de door de wind gevormde bomen rond het huis geabstraheerd binnen doorgezet zijn. De vloer op de 1ste verdieping is gemaakt als houten prefab element en hangt tussen de Douglassparren. Er zijn verzinkte stalen verbindingsmiddelen ontworpen.

De binnenwanden en deuren bevinden zich op de begane grond en zijn niet dragend dus flexibel en van ecoplex en mdf, soms is een kastenwand ook de scheidingswand tussen ruimtes. De woonverdiepingen zijn op de 1ste en 2de verdieping en vanwege het spectaculaire uitzicht rondom zijn hier geen aparte ruimtes gemaakt. Alleen het toilet is onder de trap vormgegeven. De trappen zelf zijn als losse elementen in de ruimtes gezet. Ze zijn gemaakt van snelgroeiend populierenhout en dus milieuvriendelijk. Als gebruik is het een zachte houtsoort maar erg strak en het heeft geen knoesten. De mooie lichte kleur vergeelt niet dus kan blank blijven. Alleen de traptreden kunnen een extra bescherming gebruiken.Op

deze manier hebben we onze duurzame woning in eigen beheer gebouwd en steeds partijen gezocht die het beste de onderdelen konden uitvoeren. Voor ons was het iets heel natuurlijks om op deze wijze ook met hout bezig te zijn en adviezen te vragen bij specialisten, zoals botenbouwers en houtbewerkers. We ervaren dat we hiermee veel mensen kunnen inspireren en stimuleren.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Min2 bouw-kunst is een architectenburo waarin een architect en een beeldend kunstenaar de directie vormen. We zijn gespecialiseerd in expressieve architectuur met een basic uitstraling. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van natuurlijke, duurzame materialen en middelen

Website: www.min2.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes