Parkeergarage St. Antonius ziekenhuis, Nieuwegein

Utiliteitsbouw

de Jong Gortemaker Algra

Q-park

Ballast Nedam Bouw Zuid, Eindhoven

Ballast Nedam (voor Q-Park)

de Jong Gortemaker Algra

de Jong Gortemaker Algra

St. Antonius Ziekenhuis

Parkeergarage St. Antonius ziekenhuis

Omschrijving
Het St. Antonius Ziekenhuis beschouwt een parkeervoorziening niet alleen als een doelmatige en econo¬mische voorziening om zoveel mogelijk auto’s in te stallen, maar ook en vooral als de hoofdingang van het ziekenhuis: immers, tachtig procent van alle bezoekers komt via de garage het ziekenhuis binnen. Er werd daarom ook veel aandacht van de architect gevraagd voor ruimtelijke beleving, oriëntatie, materiaal en sfeer.

Het oorspronkelijke gebouw van het St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein is sinds de ingebruikname op veel plaatsen uitgebreid, zover, dat de parkeervoorzieningen behoorlijk onder druk kwamen te staan. Met het acht lagen tellende nieuwe parkeergebouw is de volledige parkeervraag opgelost, inclusief parkeren voor invaliden, motoren, en (motor)fietsen. Alleen het voorrijden gebeurt nog op maaiveld, waardoor de overblijvende ruimte op het voorterrein nu kan worden ingericht als een mooi verblijfspark voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

Volledig geïntegreerd in het basement van het parkeergebouw is een meerlaagse rijwielstalling ontworpen: een ingenieus split-levelsysteem van flauw hellende vloervlakken, afgedekt met een lichtdoorlatend dak.
Om bezoekers droog en comfortabel van het nieuwe parkeergebouw naar het ziekenhuis te laten gaan, is tussen de ziekenhuisvleugels een transparante passage ontworpen, waarvan het casco-deel op 27 maart 2009 werd opgeleverd.

Houttoepassingen binnen het project
De halftransparante huid van de bovenste vijf bouwlagen is volledig gemaakt van verticale lamellen Braziliaans hardhout, Sucupira Amarela. De lamellen meten 43 bij 93mm bij lengtes van 3 en 4,3m. Ze zijn bevestigd aan verzinkt stalen profielen aan de betonnen vloerranden, waarbij per bevestigingspunt één bout is gebruikt. In totaal is ca 140 m3 hout gebruikt. Het hout is volledig onbehandeld toegepast.

Motivatie
Architectuur/Vormgeving
Het parkeergebouw met de nieuwe passage vormt in feite de nieuwe entree tot het ziekenhuis en heet de bezoeker als het ware welkom. Het hele ontwerp van ontsluiting tot en met materiaalgebruik is continue aan dit idee getoetst.

Het parkeergebouw volgt de hoofdopzet van het ziekenhuis: een tweelaags basement met daarop losse bouwdelen, waarbij de laatste het orthogonale grid van het ziekenhuis spiegelen en het basement juist de verdraaide stedenbouwkundige lijnen van de omgeving volgt. Het basement is ‘zwaar’: gemaakt van schanskorven van verzinkt staalgaas, gevuld met keien die qua kleur aansluiten op de baksteen van het ziekenhuis. In de gevels is, door een aantal schanskorven ongevuld te laten, een speels patroon ontworpen.

De bovenste lagen zijn losgehouden van het basement en ‘ingesnoerd’ door vides, zodat er twee zwevende volumes ontstaan die aansluiten op de vleugels van het ziekenhuis. Deze volumes zijn juist luchtiger bekleed met onbehandeld gelaten verticale lamellen van Braziliaans hardhout met FSC -keur. Het parkeergebouw vormt een mooie natuurlijke achterwand voor het nieuw aan te leggen park op de voormalige parkeerplaats.

Een nieuwe transparante entreepassage verbindt het parkeergebouw met de oorspronkelijke hoofdingang van het zieken¬huis en biedt zicht op en toegang tot het nieuwe park. De ingang wordt gemarkeerd en beschut door een enorme luifel van staal en lamellen van hetzelfde hout als van de gevels. Binnen leidt een meanderende route langs winkeltjes, zitjes en horeca¬voorzieningen.

Aan het interieur van het parkeergebouw is veel aandacht besteed, vanuit de gedachte dat bezoekers van een ziekenhuis meestal niet in hun beste doen zijn. Binnen oogt de garage veel ruimer en overzichtelijker dan gebruikelijk door de vlakke, bubble-deck-vloeren, waarin alle installatieonderdelen zijn ingestort. De halftransparante lamellen filteren het daglicht zodat er een goed lichtniveau is zonder gevaar voor verblinding. De schanskorven zorgen binnen voor een mooi filigrain-effect. Trappen en liften op de opengewerkte buitenhoeken trekken op een natuurlijke manier door het hogere daglichtniveau de aan¬dacht, zonder de noodzaak van pijlen en verwijzingen. De gevelopeningen, zowel in de schanskor¬vengevel als de lamellengevel zijn afgestemd op de vereiste natuurlijke ventilatie van de parkeergarage. Hierdoor is er geen mechanische rook- en warmteventilatie nodig.

Imagoversterking van de branche
Hout bleek voor dit project het ideale materiaal om in het exterieur het grote bouwvolume te verzachten en in het interieur een warme en beschermende omhulling te vormen die toch voldoende daglicht toelaat. Het onbehandelde hout harmonieert mooi met het groen van het nieuwe verblijfspark. Het versterkt de klantvriendelijke en verwelkomende uitstraling van het ziekenhuis. Deze ervaringen kunnen in de toekomst ingezet worden bij andere parkeergarages, zowel behorende bij ziekenhuizen als winkelcentra en gemeentes.

Duurzaamheid
Het parkeergebouw kent een aantal duurzaamheidaspecten:

Ontwerp

  • goede indeelbaarheid door grote vloeroverspanning en kolommenstructuur
  • natuurlijke ventilatie door open gevelstructuur
  • daglicht in het gebouw door glaspuien en open gevelstructuur

Bouwkundig

  • betonconstructie optimaal gedimensioneerd
  • materiaalbesparing door bubbledeckvloeren
  • betonvloeren monoliet afgewerkt en voorzien van coating

Materialen

  • demontabele  gevels van schanskorven gevuld met Grauwacke breuksteen
  • gevels van onbehandelde hardhouten lamellen: Sucupira Amarela met FSC-certificaat
  • gevelpuien van staal, afgewerkt met poedercoating

Installaties

  • TL-verlichting met efficiëntieschakeling
  • alleen de parkeerwachterloge is verwarmd
  • geen brand- en rookventilatie nodig vanwege de ventilerende gevel

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Eindopdrachtgever van de parkeergarage was exploitant Q-park. De Jong Gortemaker Algra voerde de werkzaamheden uit in opdracht van aannemer Ballast Nedam. Het ontwerpwerk van de rijwielstalling gebeurde in opdracht van het St. Antonius Zieken¬huis zelf. Voor deze twee projecten omvatten de werkzaamheden bouwkundig en constructief ontwerp, inclusief bestek en uitvoe¬ringstekeningen en esthetische begeleiding tijdens de bouw.

De aangrenzende transparante ingangspassage met winkels en publieksvoorzieningen is ontworpen in opdracht van projectont¬wikkelaar TCN. Ook hier was de Jong Gortemaker Algra verantwoordelijk voor het bouwkundig en constructief ontwerp, inclusief bestek en uitvoeringstekeningen en esthetische begeleiding tijdens de bouw. Daarnaast is ons bureau ook verantwoordelijk voor het interieurontwerp en de vaste inrichting.

Ook bij het ontwerp van het aangrenzende park was De Jong Gortemaker Algra betrokken, in nauwe samenwerking met MTD landschapsarchitecten en stedenbouwkundigen van gemeente Nieuwegein.

Website: www.djga.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes