OSG Piter Jelles, Leeuwarden

Overige

RAU Architecten

OSG Piter Jelles

Westermann, Leeuwarden/Homij Groningen/Gevelbouw Heerenveen

OSG Piter Jelles

RAU Architecten

Alferink van Schieveen, Zwolle

OSG Piter Jelles

OSG Piter Jelles, Leeuwarden

Omschrijving

Het Piter Jelles Ynsicht is bijzonder in vormgeving, in functionaliteit, in beheer en vooral in duurzaamheid. Het energieverbruik ligt ongeveer 35% onder de vereiste waarde voor dergelijke gebouwen en is daarmee zijn tijd vooruit.

Het gebouw heeft een dynamische indeling en is er optimaal gebruik gemaakt van de ruimte. Het harmonieert met de groene omgeving en is een verrijking voor de buurt en stad. Rond een transparante kern van vier verdiepingen waarin de praktijkvakken zichtbaar werk, komen eveneens transparante theorielokalen. Gedeeltelijk afgeschermd van buiten door een houten omwikkeling. In de onderste ring bevinden zich winkeltjes waar de leerlingen de wijk diensten kunnen bewijzen.

Het schillen van een vrucht: van binnenuit bekeken verdwijnt de bescherming en wordt de wereld zichtbaar, van buitenaf bezien komt wat vruchtbaar is aan het licht. Een transparante eenheid van theorie en praktijk vormt de vrucht, met de leerlingen als zaden. Daaromheen de gedeeltelijk open schil met de rest van de wereld. Transparant waar contact gezocht wordt - afwisselend open en dicht waar de leerling zelfstandig bezig is zijn toekomst vorm te geven.

Door de vorm van het gebouw nodigt het haar leerlingen uit om binnen te komen. Symbolisch hiervoor is de bijzondere toegangstrap met de rode afwerklaag in het midden; de rode loper. De leerlingen krijgen dus een koninklijk ontvangst.

Door de zeer compacte bolle vorm is het mogelijk veel glas toe te passen en toch het energieverbruik en de opwarming te beperken. Het zorgt ook voor een minimum aan gangruimte en korte looproutes. Grote vides leveren daglicht tot in de hal. De houten banden rond de naar buiten kragende vorm zijn tevens een vaste zonwering.

Houttoepassingen binnen het project 
De gevel van het Piter Jelles Ynsicht is bekleed met platohout wat gekookt is om het te verduurzamen. Dit hout is tevens terug te vinden in de wanden van het interieur om de mooie ronde vormen te creëren. De keuze viel op het duurzame platohout door de makkelijke bewerking ervan. Al het gebruikte hout is FSC en PEFC gecertificeerd.

Motivatie

Vormgeving
Piter Jelles YnSicht - de naam van de school legt een verband met de vorm van haar gebouw en indirect ook met de materialisatie.  Het Friese woord YnSicht, in het Nederlands In Zicht, betekent ‘land in zicht’ zoals gebruikt op een schip. De dynamische vorm van het gebouw doet enigszins denken aan een schip en deze associatie wordt door de keuze voor een houten gevelbekleding bewust versterkt. Ook binnen wordt veel hout toegepast. Dankzij de toepassing van hout konden de vloeiende, ronde vormen in het atrium makkelijk gerealiseerd worden en heeft het interieur een warme uitstraling.

Duurzaamheid
Net als een schip moet ook een gebouw veel verschillende weersomstandigheden trotseren. Geplatoniseerd hout heeft een lange levensduur en is, omdat het onbehandeld toegepast is, ook onderhoudsarm. Platohout is een innovatief en duurzaam product. Voor de productie van platohout wordt voor het grootste deel inlands of Europees zachthout gebruikt. Daardoor zijn de transportwegen kort en hoeven de tropische regenwouden niet verder aangetast worden.

 Kwaliteit
Het gebouw van Piter Jelles YnSicht heeft ongetwijfeld bouwkundige kwaliteiten. Het gebruik van duurzame materialen zoals hout, een gezond binnenklimaat, energie-efficiëntie en een flexibele indeelbaarheid zijn enkele voorbeelden hiervoor. Maar naast deze fysieke kwaliteiten bevordert het gebouw ook de immateriële kwaliteiten van de school. Immers zijn de leerlingen van vandaag de ministerpresidenten van morgen. In een gebaar van respect wordt voor de leerlingen een rode loper in vorm van een omvangrijke buitentrap uitgerold, zodat ze op de eerste verdieping in een royale hal worden ontvangen. Vanuit deze hal worden de verschillende verdiepingen van de school in korte lijnen ontsloten. Het hele gebouw wordt gezien als onderwijsmiddel. Alle leidingen zijn in het zicht gelaten, waardoor in de grote techniekruimte makkelijk uitgelegd kan worden hoe deze werken. Zodoende kunnen de leerlingen aan de hand van herkenbare voorbeelden binnen hun eigen school begrijpen waar zij voor leren.

Imagoversterking houtbranche
Mede dankzij de dynamische vormgeving en het hoge niveau aan duurzaamheid werd Piter Jelles Ynsicht genomineerd voor de Scholenbouwprijs 2008. Deze nominatie bewijst dat hout een geschikt bouwmateriaal is om gebouwen te realiseren die tot de verbeelding spreken en energie-efficiënt, onderhoudsarm en milieuvriendelijk zijn. De nominatie voor de Scholenbouwprijs zorgde voor veel aandacht in de branche, mede daarom is gebouw internationaal gepubliceerd.

Tenslotte concludeert de jury van het Scholenbouwprijs dat o.a. het materiaalgebruik zelfs een positieve bijdrage levert aan de prestaties van de leerlingen:

“De openheid, de verrassende indelingen binnen het gebouw, de zichtbaarheid van de installaties (als onderwijsmiddel), de ronde vormen en het materiaalgebruik hebben een stimulerende werking op de prestaties van de leerlingen.”

Korte omschrijving activiteiten inschrijver

Het in Amsterdam gevestigde architectenbureau RAU werkt al sinds 1992 vanuit een sterk bewustzijn ten aanzien van het ontwerpen van duurzame gebouwen. RAU zet zich in voor de lange termijn belangen van de aarde en haar bewoners. Met een integrale ontwerp-methodologie bouwt RAU voor de publieke en private sector. RAU neemt actief deel aan de huidige internationale discussie over duurzaamheid en de ontwikkeling van energiebesparende technologieën. Steeds meer gebouwen van RAU zin CO2- en energieneutraal of zelfs energiepositief. RAU zet bij haar gebouwen zo veel mogelijk biologisch afbreekbare of herbruikbare materialen in.

Website: www.rau.eu
 


 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes