OPDC Saenstroom, Zaandam - GENOMINEERD

Utiliteitsbouw

Dok architecten

OVO, Zaanstad

Agere Bouw

OVO, Zaanstad

Liesbeth van der Pol (Dok architecten)

Aronsohn Raadgevende Ingenieurs BV, Rotterdam

OPDC Saenstroom

OPDC Saenstroom, Zaandam

Omschrijving

Het project
De Saenstroom OPDC is een samenvoeging van twee afzonderlijke scholen voor leerlingen met leerachterstanden, of sociaal-emotionele of maatschappelijke problemen. Geborgenheid is belangrijk voor deze groep leerlingen en een kernbegrip in het ontwerp, dat een transparante, lichte en open sfeer heeft. Een metafoor voor het schoolgebouw is een dorp met woningen (de lokalen), ateliers (de praktijklokalen) en pleinen (de huiskamers). Veiligheid en toezicht vanuit de leslokalen op de dorpspleinen spelen een belangrijke rol. Opvallend aan het gebouw is het veelvuldig gebruik van hout, zowel aan de binnen- als de buitenkant.

Het ontwerp
Het ontwerp is zodanig op de locatie gesitueerd dat de drie verschillende onderdelen ieder hun eigen plek in het gebouw hebben, met een eigen ingang en een eigen buitenruimte. Daarnaast wordt het grote speelterrein aan de zuidzijde van de locatie aan de school gekoppeld door de hoofdentree en twee (trap-)tribunes naar de eerste verdieping. In het gebouw zijn steeds een aantal lokalen rondom een plein gesitueerd. Samen vormen deze pleinen een aula die met een buitenterras uitloopt tot over het water. Zo wordt de locatie rondom het gebouw maximaal in gebruik genomen. Het gebouw herbergt een gymzaal, die ook door andere scholen of verenigingen gebruikt kan worden. Met zijn orthogonale vorm sluit het gebouw goed aan bij de stedenbouwkundige structuur van de omliggende wijk.

Houttoepassingen binnen het project:
Grootste deel van de constructie
Binnenafwerking
Buitenafwerking

Motivatie

Het veelvuldig gebruik van hout in het gebouw springt meteen in het oog. Voor de buitenkant zijn gerecycled kunststof gebruikt en hout, beide materialen zijn duurzaam en onderhoudsvrij. De hoofddraagstructuur van het gebouw is bijna helemaal opgebouwd uit duurzaam naaldhout, recyclebaar en milieuvriendelijk. Alleen waar het moest (zoals bij de gymzaal, ivm trillingingsgeluiden) is beton gebruikt.

Door de houten draagconstructie kon het gebouw snel kon worden opgetrokken, en deze constructie laat tevens flexibiliteit voor de toekomst toe.
Het gebruik van hout is goed doordacht. Al bij het ontwerp bij een van onze andere scholen in 2002 is uitgebreid onderzoek gedaan naar betonkernactivering en houtconstructies in opwarmtijd. De uitkomst was dat die twee op de lange termijn gelijkwaardig bleken te zijn in de energiebesparing. Omdat het een schoolgebouw betreft, is ook bij deze school bewust gekozen voor het meer milieuvriendelijke hout. Hout brengt atmosfeer in de school en geeft een warmere uitstraling heeft dan beton. ‘Een kindertekening kun je met een punaise wel in hout prikken, maar niet in beton’.

De leerlingen die naar school gaan in de Saenstroom hebben behoefte aan rust en geborgenheid, de houten afwerking in het interieur creëert daarvoor precies de goede sfeer.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver:   

Dok architecten is een architectenbureau,  gevestigd aan het Entrepotdok in Amsterdam. Onder leiding van Liesbeth van der Pol, Herman Zeinstra, Martin Fredriks, Gianni Cito en Ludo Grooteman werkt een enthousiaste en gedreven groep van zo’n 30 medewerkers aan uiteenlopende projecten op het gebied van woningbouw, publieke gebouwen, utiliteitsbouw, scholenbouw, stedenbouw en interieur.

Website: www.dokarchitecten.nl

 

 

 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes