Oostvaarders, Almere

Utiliteitsbouw

Dros + van Veen architecten

Stad & Natuur Almere

Reimert Bouw en Infrastructuur Almere

Gemeente Almere

Drost + van Veen architecten

ABT, constructeur hout: Adviesbureau voor technische houtconstructies Doetinchem

Stad & Natuur Almere

Oostvaarders, Almere

Omschrijving

Met trots presenteren wij de nieuwbouw van het bezoekerscentrum aan de Oostvaardersplassen. In dit paviljoen zijn de eigentijdse mogelijkheden van hout uitgebuit. Een constructie van Leno Tec-wanden met Kerto-vloeren is ingezet voor een hoofdvorm die de zwaartekracht tart. Ook de gevelkleding is bijzonder: zwart gebeitst Plato in wybertjespatroon.

Vormgeving en kwaliteit
Het bezoekerscentrum is heel zorgvuldig maar ook eigenzinnig afgestemd op de omgeving. Zo is het aan de oostkant dwars tegen de oude dijk gezet. Het staat daardoor niet los in het land, maar vormt het sluitstuk van die dijk. En ook de hoofdvorm antwoordt geraffineerd op wat al aanwezig was. In grote lijnen lijkt het op een scheef afgesneden taartpunt; vrijwel geen gevelvlak staat in het lood. De voorgevel is hoog en smal. Die verticaliteit maakt dit het centrum tot een baken: een klein monument dat de aandacht trekt. Dat wordt nog versterkt door de kleurtoepassing: in de smalle, op de vlucht gezette zwarte gevel is de voordeur geel, terwijl daarnaast, in een gebouwhoge diepe nis, alle gevelvlakken en kozijnen eveneens geel zijn, een kleur die fel afsteekt tegen de verder uitsluitend zwarte gevel.

Duurzaamheid
Om de omliggende natuur zo min mogelijk te storen mocht de bouwtijd niet meer dan drie maanden bedragen. Prefabricage was derhalve een must. Er werd gekozen voor lichte constructiematerialen, die -overeenkomstig het karakter van het gebouw- natuurvriendelijk moesten zijn en ook als dusdanig ervaren moesten kunnen worden.
Bij aanvang van het ontwerpproces was gesteld dat aansluiting op het nutsnet onmogelijk was en het centrum derhalve selfsupporting moest worden. Er is veel tijd en aandacht in de praktische verwezenlijking van deze noodzaak geïnvesteerd, maar toen bleek dat aansluiting op het nutsnet toch mogelijk was en bovendien financieel voordeliger was dan de maatregelen die het gebouw selfsupporting maakten, werd alsnog de keuze voor aansluiting op het net gemaakt. Alleen het afvalwater wordt niet naar het gemeenschappelijke riool afgevoerd. Een helofytenfilter verzorgd de zuivering van het afvalwater.

Imagoversterking van de branche
Zoals gezegd: de houten gevel is een verhaal apart. Deze is opgebouwd uit zwarte ruiten. Er is voor wybertjes gekozen om de scheve vorm van het gebouw meer nadruk te geven. Haast niets is immers recht. Maar we zagen bovendien een kans de gevel wat je noemt een vleug te geven, zoals bij een vloertapijt. Je kunt er rekening mee houden of je kunt ermee spelen. Dat laatste hebben wij hier met hout gedaan: we hebben het zo toegepast dat het wisselend reageert op de lichtinval.

Met name door de slimme toepassing van hout is een gebouw ontstaan dat meer dan voldoet aan de wensen van Stad & Natuur Almere. Het is een lust voor het oog en een knap staaltje vakwerk waar wij als ontwerper dan ook trots op zijn.

Wij hopen u ervan te hebben overtuigd dat het bezoekerscentrum De Oostvaarders de titel 'winnaar Houtprijs 2010' verdient.
 

Houttoepassingen binnen het project 

Gevel: Ruwbezaagde Platoplanken (gemodificeerd vuren), Prefab houten bouwelementen: Lenotec.
Hoofdconstructie: vier dragende Lenotecwanden in combinatie met Kerto-Ribbenvloeren

Korte omschrijving activiteiten inschrijver

Architectenbureau actief op het gebied van utiliteitsbouw, woningbouw en civiele weg- en waterbouw.

Website: www.drostvanveen.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes