Noorderparkbar - 100% Marktplaats

Overige

bureau SLA & Overtreders W

bureau SLA, Overtreders W en bouwkundig kunstenaar Jorrit Vijn

eigen initiatief van bureau SLA & Overtreders W

bureau SLA & Overtreders W

Pensera

Noorderparkbar - 100% Marktplaats

Omschrijving
Sinds maart 2012 staat in het Noorderpark in Amsterdam Noord de Noorderparkbar. Alle bouwmaterialen waarvan deze koffiebar is gemaakt, werden tweedehands gekocht op marktplaats.nl van particulieren en kleine handelaars. Toch ziet het paviljoen er als nieuw uit. De ontwerpers en architecten van Overtreders W en Bureau SLA traden bij dit bijzondere project op als initiators, fondsenwervers, ontwerpers, handelaars en bouwers.

De Noorderparkbar ontstond als resultaat van een ongebruikelijk ontwerpproces. Geld bij elkaar brengen via voordekunst.nl, materiaal aanschaffen, ontwerpen en bouwen vonden gelijktijdig plaats: het was onmogelijk vooraf een definitief ontwerp te maken, het aanbod op marktplaats.nl verandert continue.

De constructieve basis van de bar wordt gevormd door 3 gestripte units van een tijdelijk ziekenhuis. 1 unit heeft nieuwe gevels gekregen van ramen en een dak van lichtkoepels, hierin zit de bar en twee toiletten. De andere twee units omlijsten, op elkaar gestapeld, het terras. Rondom is het hele paviljoen voorzien van grote houten luiken waarmee het ‘s avonds afgesloten kan worden. Het hout van de luiken werd gebrand om het te verduurzamen.

De eerste marktplaats-aankoop was een tweedehands vrachtwagen, om door heel Nederland de spullen te kopen. Daarna volgden de noodunits, 42 raamkozijnen, een paar duizend meter hout, 55 liter verf, twee toiletpotten, heel veel tegels in verschillende groen- en wittinten en nog veel meer materiaal dat was overgebleven van verbouwingen, verkeerd was ingemeten of gekocht en toch niet gebruikt.

De bar is niet alleen een ontmoetingsplek nu hij af is, tijdens de bouw zijn er al tientallen ontmoetingen geweest met verkopers van de bouwmaterialen. De verhalen die zij vertelden over de herkomst van de materialen zijn verzameld op de website www.hetkomtaltijdgoed.nl.

Houttoepassingen
Het project is gemaakt van 100% Marktplaats materialen. Tweedehands houten kozijnen, houten frame met daklichten, houten vloer en luiken. Het hout van de luiken heeft een tweede leven gekregen door het te verduurzamen met de Japanse “Shou Sugi Ban”-methode.

Motivatie
De Noorderparkbar heeft twee gezichten. In gesloten toestand heeft het paviljoen een zwarte huid van gebrande houten vuren delen. Het is een grote zwarte ontoegankelijke doos. In open toestand is de bar wit. Dan zijn alle witte hardhouten kozijnen zichtbaar en ademt het paviljoen licht en lucht.

Hout wordt vaak (en vaak terecht) geassocieerd met duurzaam. De Noorderparkbar is dubbel duurzaam. Niet alleen bestaat het voor het grootste deel uit hout, alle materialen zijn ook nog eens tweedehands. De wanden van de koffiebar bestaan uit een ogenschijnlijk willekeurige stapeling van gebruikte kozijnen. Dit was zelfs de aanleiding voor de start van het project: de constatering dat er
bijzonder veel kwalitatief uitstekende kozijnen met dubbel glas tweedehands worden aangeboden. Waarom? Wij weten het niet zeker, maar het heeft vermoedelijk iets te maken met maatvoering. Wie heeft er nou een gebruikt - zo goed als nieuw - meranti kozijn met HR++ glas nodig met de afmetingen 1143 bij 534 mm? Wij dus.

Het paviljoen ziet er als nieuw uit. Ondanks de bonte collectie tweedehands materialen is de Noorderparkbar vormgegeven als een nieuwe en coherente eenheid. En dat terwijl de binnenwanden gemaakt zijn van het hout van een reusachtige transportkist waarin een melkpakkenvulmachine voor Campina uit China naar Nederland vervoerd werd, en het hout van de luiken kwam uit de inboedel van een failliete bekistingsfabriek.. De kozijnen? Die komen uit heel Nederland. Alle verhalen van de vorige eigenaars zijn na te lezen op www.hetkomtaltijdgoed.nl

De kozijnen zijn allemaal wit geschilderd, met de hulp van heel veel vrijwilligers (waaronder 80 werknemers van marktplaats zelf). Het hout van de luiken is verduurzaamd door middel van Shou Sugi Ban, een oude Japanse methode waarbij het hout gebrand wordt en daardoor beschermd is.

Dit project toont de duurzaamheid, flexibiliteit en schoonheid van hout.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
bureau SLA : architectenbureau uit Amsterdam met projecten in vele schalen en functies
Overtreders-W: ruimtelijk ontwerpbureau met ontwerpen voor zowel buitenruimtes, interieurs, tentoonstellingen als paviljoens.

Websites: www.bureausla.nl www.ovetreders-w.nl www.hetkomtaltijdgoed.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes