Noorderdok, Almere

Utiliteitsbouw

DP6 architectuurstudio bv

Rijkswaterstaat DI, Utrecht

Plegt-Vos Joustra bouw, Lelystad

ZorgGroep Almere, Almere

DP6 architectuurstudio, Delft (Robert Alewijnse, Chris de Weijer & Richelle de Jong)

Pieters Bouwtechniek, Haarlem

ZorgGroep Almere, Almere

Noorderdok, Almere

Omschrijving
Voor de bewoners van de nieuwe wijk Noorderplassen-West is in opdracht van ZorgGoed Nederland het gezondheidscentrum Het Noorderdok ontworpen. Het gebouw huisvest een combinatie van huisartsenpraktijk en fysiotherapie, een consultatiebureau en een apotheek.

Direct aan de overdekte entree liggen de apotheek en het consultatiebureau, zodat de klanten voor deze functies niet in de algemene wachtruimte, maar direct op plaats van bestemming komen.

De entree van het artsengedeelte is licht en ruim, van boven aangelicht door een vide en in open verbinding met wachtruimte en receptie. Anders dan in veel oudere gezondheidscentra of huisartsenpraktijken, waar de wachtruimte vaak een interne, ‘overgebleven’ plek was, heeft de beleving van de wachtruimte in het ontwerp voor Het Noorderdok centraal gestaan. Dit is de plek waar de patiënt zich op zijn gemak moet voelen. De bamboe vloer en de oranje nissen naar de artsenkamers geven een warme sfeer. De patio, die de scheiding vormt tussen artsenkamers en wachtruimte, brengt licht, lucht en groen. Een groot raam biedt uitzicht naar buiten en houdt contact met de buitenwereld. Het translucente glas aan de achterzijde van de patio zorgt ervoor dat artsen ongestoord van en naar de behandelruimtes kunnen gaan.

De behandelruimtes, het laboratorium, de artsenkamers, receptie en personeelsruimte zijn voor het personeel vanaf een aparte ingang bereikbaar. De artsen en het ondersteunend personeel kunnen op deze manier ongestoord van en naar de diverse ruimten waar patiënten niet in eerste instantie terechtkomen; de patiënt wordt niet geconfronteerd met heen en weer lopende artsen. Ook de receptiebalie en ruimte voor de arts-assistenten daarachter is zorgvuldig ingericht: een translucente glasplaat zorgt ervoor dat de bezoeker die aan de balie staat, niet de gesprekken volgt die de assistent aan de telefoon voert, maar de assistenten wel kunnen zien dat er iemand voor de balie staat.

Ook de bovenverdieping, waar de kamers voor de fysiotherapie en de personeelsruimten zich bevinden, is licht en warm; een groot venster dat uitkijkt over de laagbouw en de bamboehouten vloer en houten plafond dragen hieraan bij. Door de serene, maar warme sfeer en door de zorgvuldig ontworpen looplijnen van de diverse bezoekers en artsen, wordt ‘de gang naar de dokter’ enigszins veraangenaamd.

Houttoepassingen binnen het project
De gevel bestaat uit zilvergrijs-groen geolied houten latten (louro gamela). Bamboe parket, bamboe balie en houten plafonds.

Motivatie
Zowel in het exterieur als in het interieur is in het MFC Noorderdok hout in de materialisering bewust ingezet als ondersteuning van het totaalconcept van het gebouw. Het volume loopt van twee naar één laag af en voegt zich op een bescheiden manier in de omgeving. De gevel is bekleed met houten delen (louro gamela, FSC) en heeft daarmee de zachte uitstraling die beoogd werd om de bezoekers van het gezondheidscentrum een vriendelijk welkom te heten. Doordat de dakrand en waterslagen zijn gedetailleerd achter de houten latten lijkt het alsof de gevel zich als een dun karton om het volume vouwt. De latten zijn voorzien van een zilvergrijs-groene olie, die bij verschillend licht steeds van tint verandert met een fluwelige glans. Met de detaillering van deze ‘open’ gevel wordt het hemelwater achter de houten delen langs gevoerd, zodat de gevel minder vervuilt.

Ook in het interieur is juist hout gebruikt om het gevoel van de patiënt positief te beïnvloeden. de uitstraling van natuur en serene rust van de patio wordt versterkt door de bamboe vloer in de entreehal en wachtruimte. bij de balie wordt de vloer ‘omgevouwen’ en de scheiding gemaakt tussen de wachtruimte en de administratie. ook de plafonds van de ring van ruimten om de wachtruimte heen en op de verdieping zijn van hout; alsof het houten ‘karton’ van buiten zich heeft omgevouwen naar de binnenkant

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
DP6 architectuurstudio werkt met een enthousiaste club deskundige mensen aan architectuuropdrachten op het gebied van utiliteitsbouw, woningbouw, interieur en stedenbouw in binnen- en buitenland. In de ontwerpen staan locatie, opdrachtgever en maatschappelijk ondernemerschap centraal.

Website: www.dp6.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes