NobelWood FRX

Foreco Dalfsen BV

Brandvertragend, onderhoudsvrij zonder verfsysteem, snelgroeiend naaldhout, niet hygroscopisch, gemodificeerd hout, Biorez uit rietsuikerafval, co2 opslag, hout.

Brandvertragende NobelWood FRX, een unieke brandvertragende houtsoort waarvan NobelWood de basis is.

NobelWood FRX

Samenvatting vernieuwing:
De basis voor NobelWood is snelgroeiend naaldhout, wat vervolgens wordt geïmpregneerd met een in water oplosbare biopolymeer, welke is ontwikkelt door Trans Furans Chemicals. Deze plantaardige biopolymeer wordt gemaakt uit bagasse, wat afkomstig is uit de afval van de rietsuikerindustrie. Door de bio polymerisatie worden de houtcelwanden verstevigd. Daardoor worden de kwaliteit en de technische eigenschappen sterk verbeterd. Het niet duurzame naaldhout is na bio polymerisatie is een hoogwaardig duurzaam alternatief voor tropisch hardhout. Doordat na het polymerisatie proces alleen de houtcelwanden zijn verstevigd, is er nog ruimte over voor de brandvertraging over in de houtcellen.

In samenwerking met Lonza Wood Protection is er een technologie ontwikkelt om deze cellen op te vullen met een brandvertragende stof. Deze brandvertragende variant van NobelWood wordt NobelWood FRX (Fire Retardent Exterieur) genoemd. Deze hoeft tevens, net als NobelWood, niet afgewerkt te worden met een verfsysteem. NobelWood FRX heeft een warme bruine uitstraling en zal zonder verfsysteem na enkele jaren egaal vergrijzen. Onbehandeld naaldhout, in dit geval Radiata Pine heeft een duurzaamheidsklasse 4/5. NobelWood heeft een duurzaamheidsklasse van 1, de hoogst mogelijke. Dit betekent dat het een levensduur heeft van 50 jaar in weer en wind en 25 jaar in contact met grondwater. NobelWood is uitvoerig getest onder de meeste extreme situaties en wordt in diverse projecten verwerkt.

Motivatie

Knelpunten die door de vernieuwing zijn verbeterd of opgelost
Met NobelWood FRX is er een verbeterde versie van NobelWood ontwikkelt. De technologie voor het maken van een brandvertragende variant van NobelWood was er eerder nog niet. Deze technologie heeft Foreco samen met Lonza Wood Protection ontwikkelt en verder geoptimaliseerd. Door de open structuur van het snelgroeiende naaldhout, is het mogelijk om daar nog een brandvertraging aan toe te voegen. De combinatie van het impregneren van een hout met een brandvertraging en tegelijkertijd een goed alternatief voor tropisch hardhout is uniek in de wereld! Vanwege de dichte structuur van hardhout is het niet mogelijk om die nog te impregneren met een brandvertraging. Met NobelWood FRX is dit wel mogelijk, vandaar dat het dit product uniek maakt.

Redenen waarom het onderwerp de concurrentiepositie van hout of houtproducten verbetert
In de markt is er een toenemende vraag naar brandvertragende bouwmaterialen. Nu staat hout nu niet echt bekend als een brandveilige grondstof. Toch is er veel vraag naar hout als bouwmateriaal voor gevelbekleding, galerijen en daarmee is er ook de vraag ontstaan of deze brandgevoelige materialen, brandvertragend behandeld kunnen worden. Met NobelWood FRX is er een uniek product ontwikkelt die geschikt is voor exterieur toepassingen. Doordat NobelWood FRX brandvertragend en een zeer duurzaam en stabiel product is, kan deze concurreren met andere bouwmaterialen die niet brandgevoelig zijn. Tevens heeft het gebruik van hout een positief effect op de milieubelasting, het slaat co2 op. Dit in tegenstelling met andere bouwmaterialen zoals beton, aluminium, staal en kunststof die juist voor een co2 emissie zorgen. Er is sprake van een dubbele co2 opslag door het gebruik van hout én een biobased chemie proces, namelijk het impregneren van het hout met BioRez. Kortom het gebruik van NobelWood FRX als bouwmateriaal draagt bij aan beter milieu!

Inschatting van de toename van het houtgebruik ten gevolge van de vernieuwing
NobelWood FRX kan gebruikt worden als alternatief voor ‘’tropisch’’ hardhout als gevelbekleding. Ook kan dit gebruikt worden als alternatief van andere houten gevelbekleding, waarbij er niet gebruikt is gemaakt van een brandvertragend product. Er wordt steeds meer waarde gehecht aan de brandveiligheid van een gebouw. Niet alleen bij de directe gebruikers daarvan, maar ook verzekeraars en de brandweer. De brandveiligheid kan met het gebruik van NobelWood FRX worden gegarandeerd conform de aspecten van het bouwbesluit.

Mate waarin de vernieuwing bijdraagt aan duurzaam bouwen
NobelWood kan in de variant van NobelWood FRX een brandveilige houtsoort bieden. Het komt in aanmerking voor duurzaam bouwen, omdat het een duurzaamheidsklasse 1 heeft. Dit wil zeggen een levensduur van 50 jaar in weer en wind en 25 jaar in contact met grond en water. Er wordt gebruik gemaakt van oorspronkelijk zacht, snelgroeiend naaldhout wat na 25 jaar klaar is voor gebruik. Na de plantaardige bio polymerisatie is dit hout veranderd in een alternatief voor tropisch hardhout. Het bedreigde tropisch regenwoud blijft hierdoor behouden. Radiata Pine, wat de basis vormt voor NobelWood is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen waarin voortdurend aanplanting plaatsvindt. Tevens slaat hout een grote hoeveelheid co2 op in het hout, dit in tegenstelling met andere bouwmaterialen zoals beton, baksteen, aluminium, kunststof etc. die voor een hoge milieubelasting zorgen.

Wanneer heeft de ontwikkeling plaatsgevonden?
NobelWood is ontwikkelt in 2010. De brandvertragende NobelWood FRX variant is eind 2012 ontwikkelt.

Waar is de vernieuwing toegepast en/of verkrijgbaar?
De vernieuwing is toegepast bij de Brede School Fiep Westendorp in Amsterdam (eind 2012). De combinatie waarin het hout is toegepast, het ontwerp en het brandvertragingssysteem is uniek te noemen. De school heeft met deze unieke aspecten, waaronder het creëren van een ‘’groeiende groene gevel’’ en het gebruik van duurzaam brandvertragend naaldhout (NobelWood FRX) de FSC ketenaward 2012 gewonnen. NobelWood FRX is ook toegepast bij een appartementencomplex in Vlissingen.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Foreco Dalfsen BV is een veelzijdige houthandel die hout levert aan zowel bedrijven als aan particulieren. De producten die worden geleverd variëren van ruw onbewerkt hout tot gemodificeerd naaldhout en van tuinmeubelen tot innovatieve hout bouwmaterialen zoals speeltoestellen. Foreco hecht veel waarde aan het milieu en kwaliteit van het hout. Het overgrote deel van het hout komt uit duurzaam beheerde bosbouw in Europa. Het bedrijf beschikt over diverse milieu- en bouwcertificaten keurmerken zoals FSC, PEFC, KOMO en DUBOkeur.

Website: www.foreco.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes