Nieuwbouw recreatiewoning

Overige

Van der Haar & partners architecten • adviseurs

Van der Kroft

Kobus BV

Van der Kroft

Van der Haar & partners architecten • adviseurs

Van der Haar & partners architecten • adviseurs

Van der Kroft

Nieuwbouw recreatiewoning

Omschrijving
Aan de Kagerplassen is een nieuwe recreatiewoning gerealiseerd. De bouwmogelijkheden op dit kavel waren beperkt. De toepassing van een kelder onder de woning gaf de mogelijkheid om ook volwaardige slaapkamers te realiseren. Door het liften van de kelderverdieping boven het maaiveld, zijn er bovenlichten in de kelderverdieping gecreeerd, waardoor de beneden ruimtes licht en comfortabel zijn. In nauw overleg met de opdrachtgever is gekomen tot een ontwerp waarbij de binding met het omringende water zowel in de woning als vanaf de terassen duidelijk aanwezig is en maximaal gebruik wordt gemaakt van het uitzicht op plassen en polders.

De zomerwoning is opgebouwd uit een pre-fab betonnen kelderbak, die extra werd verzwaard tegen het opdrijven. De opbouw is opgetrokken uit houtskeletbouw, de gevels zijn bekleed met Afrikaans Padoek (Fsc) om een mooie warm gemeleerde vergrijsde uitstraling te krijgen. Padoek is zeer duurzaam en uitzonderlijk stabiel hout, dat de weersinvloeden aan de Kagerplassen kan weerstaan. De houtsoort verjongt zich gemakkelijk en natuurlijk.
Het dak is een sporenkap, voorzien van voldoende isolatie en aan de binnenzijde afgewerkt met gipsplaten.

Omdat er geen gas-aansluiting op het eiland aanwezig is zijn alle ruimten voorzien van elektrische vloerverwarming en mechanische ventilatie. De keukeninrichting is compleet en modern. De doucheruimte en toiletten zijn comfortabel ingericht.

Houttoepassingen binnen het project
Houtskeletbouw draagconstructie. Buitenzijde voorzien van afgeschuinde Afrikaans Padoek.

Motivatie
De zomerwoning is praktisch ontworpen; vanuit de functie en de mogelijkheid om met een gering bouwoppervlak een zo groot mogelijke gebruiksoppervlakte te creeeren. Door het slim toepassen van een kelder en deze zo te plaatsen dat kelderverdieping voldoende daglicht krijgt, is een efficient dubbel grondgebruik bewerkstelligd.

Door toepassing van een hout-skelet-bouw constructie is de bouw vereenvoudigd op de moeilijk bereikbare locatie. De afrikaans padoek houten gevel delen geven een natuurlijke en warme uitstraling en sluit daarmee mooi aan op de omgeving.
Naast de mooie uitstraling van het gering toegepaste hout, sluit de technische eigenschappen nauw aan op de vereiste duurzaamheid in verband met de grotere weersinvloeden op de locatie.

Al met al op gebied van constructie, uitstraling van het materiaal en creatief dubbel grondgebruik een duurzaam, efficient en functioneel project.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Van der Haar & partners is een allround architecten- en adviesbureau. Van der Haar en partners bv architecten bna • adviseurs werkt voor bedrijfsmatige en particuliere opdrachtgevers in de bedrijfs- en woningbouw, verbouw en nieuwbouw. Wij ontwerpen de bouwwerken en begeleiden het hele proces; van ontwerp, indienen bouwaanvraag, uitvoering en oplevering. Waar nodig aangevuld met stedenbouwkundig, constructief en juridisch advies.

Website: www.vanderhaararchitecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes