Natuurkampeerterrein ‘De Kijl’

Utiliteitsbouw

FARO Architecten

Staatsbosbeheer

Geugies Bouwbedrijf / van Ursem

Staatsbosbeheer

FARO Architecten

VHD Konstruktiebureau

Kampeerders bij Staatsbosbeheer

Natuurkampeerterrein ‘De Kijl’

Omschrijving
Staatbosbeheer gaat 33 natuurkampeerterreinen herontwikkelen volgens zes ontwerpuitgangspunten: natuurlijk, functioneel, dienstbaar, duurzaam, herkenbaar & verrassend. Als pilot is het kampeerterrein De Kijl in Schoonoord als eerste getransformeerd. Het duurzaamheidsuitgangspunt moet resulteren in het verkrijgen van een GreenKey keurmerk. Dit keurmerk staat voor bewust omgaan met milieu en natuur zonder verlies van comfort en kwaliteit.

Met dit gegeven hebben FARO Architecten (architectuur ), Bureau Buitenom (concept en interieur) en adviesbureau Trecodome (milieuadvies) de opgave van het ontwerpen van een ontvangst/ontmoetingsgebouw, een tweetal units met privé sanitair en een unit met collectief sanitair opgepakt.

Het ontwerp heeft als doel een exclusieve entiteit te creëren met gebouwen die het gezicht van de kampeerterreinen van Staatsbosbeheer gaan bepalen. De gebouwen zijn volgens de principes van Cradle to Cradle gebouwd. Het larikshout is afkomstig uit de eigen bossen van Staatsbosbeheer. De meeste bouwmaterialen zijn recyclebaar, biologisch dan wel technologisch.

Motivatie – vormgeving, kwaliteit, duurzaamheid, imagoversterking van de branche
Het ontvangstgebouw is ontworpen om duidelijk herkenbaar te zijn als het nieuwe gezicht van Staatsbosbeheer. In de komende jaren zullen ten minste 33 kampeerterreinen dit gebouw gaan plaatsen. Het ontwerp versterkt het imago van Staatsbosbeheer: een duurzaam, herkenbaar, organisch en sober gebouw waar velen zich in thuis voelen.

De vormgeving van dit gebouw is heel bijzonder. Er zijn technieken van de scheepsbouw toegepast. In een door de architecten gemaakte stoomkist is het hout behandeld zodat het gebogen kon worden. Deze techniek illustreert de veelzijdigheid van hout.

Het ontvangstgebouw is structureel eenvoudig en zal de tand des tijds makkelijk kunnen doorstaan. De gebruikte materialen en technieken zijn eenvoudig en sober. Geen overbodigheden die aan de kwaliteit van het gebouw afdoen. Door deze soberheid is de pracht en kwaliteit van de gebruikte materialen en technieken extra goed zichtbaar. Het materiaal zal door de jaren, en door het gebruik, verweren. Wanneer iemand ’s avonds bij het kampvuur zit, voelt hij zich automatisch verbonden met degenen die hier voor hem hebben gezeten. Het hout van de banken zal zacht en afgerond zijn, de sporen van de gebruikers zichtbaar makend. Hout leeft, dus leeft het gebouw. Een gebouw wat leeft is ook duurzaam. De constructie in het geheel doet heel vriendelijk en organisch aan.

Het hout komt uit omliggende bossen en is ter plekke, en dus duurzaam, gewonnen. Deze constructie laat weer eens zien hoe veelzijdig bouwen met hout is. Met oude en nieuwe technieken kun je er veel kanten mee op. Ook is hout het ideale materiaal voor bouwen in een natuurlijke omgeving. Het doet geen afbreuk aan de directe omgeving. Het is duidelijk dat het gebouw opgetrokken is uit materiaal dat uit de directe omgeving gehaald is. Stel je hier eens een gebouw voor in een materiaal anders dan hout…onvoorstelbaar.

Houttoepassingen binnen het project
Dit gebouw bestaat voor 100% uit hout. Volgens technieken uit de scheepsbouw, is het hout eerst gestoomd en vervolgens gebogen om de karakteristieke vorm te krijgen. Ook de meubels in het gebouw bestaan voor 100% uit hout. Het hout is afkomstig uit de bossen waarin het gebouw staat.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectuur, research en stedenbouw

Website: www.faro.nl


 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes