UtiliteitsbouwRudy Uytenhaak ArchitectenbureauGemeente HoornHeddes Bouw & Ontwikkeling B/V. te HoornGemeente HoornRudy Uytenhaak Architectenbureau (Rudy Uytenhaak en Michaela Brethauer)Van Rossum Raadgevende Ingenieurs bv te AmsterdamMFA De Kreek |
Korte omschrijving van de inzending
MFA de Kreek is een duurzaam, vrolijk, gezond en flexibel gebouw, onder meer door de bijzondere toepassing van gerecycled hout. Het gebouw biedt onderdak aan een basisschool, een peuterspeelzaal, een buitenschoolse opvang, een sporthal, een buurthuis en een brede schoolbibliotheek. De eerste fase is in september 2012 in gebruik genomen en bestaat uit een ‘lichaam’ met de gezamenlijke functies en de sporthal en een ‘vleugel’ met basisschool, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang. In de tweede fase wordt het ‘lichaam’ met een tweede ‘vleugel’, met een tweede school en peuterspeelzaa,l uitgebreid.
Om de stedenbouwkundig gewenste publieke doorgang dwars door het gebouw te kunnen realiseren, is op de begane grond slechts een kleine entreehal gemaakt en het grootste deel van het gezamenlijk programma naar de eerste verdieping gebracht, waar het als een glazen brug over de doorgang heen steekt.
Door aan de voorzijde een erker met bijzondere ramen te maken, ontstaat een etalage voor het wijkcentrum met uitstraling en expressie naar de wijk. Kleuraccenten binnen en buiten geven het gebouw een vrolijke en frisse uitstraling. Belangrijke stappen in het duurzaam maken van het gebouw zijn de compacte opzet, een flexibel kolommenraster en de karakteristieke sheddaken, die de leslokalen voorzien van noorderlicht. Naast een innovatieve constructieve houten kanaalplaatvloer, zijn zowel de gevels als ook de plafonds van gerecycled hout gemaakt. De basisopzet van het gebouw combineert een flexibel kolommenraster met een ruime verdiepingshoogte, waardoor functies makkelijk uitwisselbaar zijn. Verder is het gebouw bouwkundig en qua installaties zo ontworpen dat beide scholen in de toekomst uitgebreid kunnen worden. Met alle genomen maatregelen behaalde de school uiteindelijk een bijzonder hoge GPR-score (Energie 9,9/ Materiaal 8,2/ Afval 9,6/ Water 8,8/ Gezondheid 8,9) en een EPC van 0,49 (ruim 50% onder de norm die in het bouwbesluit is opgenomen.)
Houttoepassingen
Vanuit het oogpunt van duurzaam materiaalgebruik zijn voor de constructie houten kolommen, spanten en een innovatieve houten kanaalplaatvloer toegepast. De houten vloeren zijn voor de akoestische absorptie van de ruimten geperforeerd en geven het interieur een warme uitstraling. De kozijnen zijn aan de buitenzijde zijn van onderhoudsvrij aluminium en aan de binnenzijde van milieuvriendelijk en warm hout. De plafonds zijn gemaakt van gerecycled hout en de houten latten tegen de gevel van gerecyclede meerpalen. Deze zijn gedroogd en in de fabriek verzaagd tot latten.
Motivatie
Kwaliteit ontwerp
De basisopzet van het gebouw combineert een flexibel kolommenraster met een ruime verdiepingshoogte. Dit maakt het casco uitermate geschikt om de diverse functies te huisvesten, en om veranderingen in het gebruik in de toekomst mogelijk te maken. Het gebouw is bouwkundig en qua installaties zo ontworpen dat beide scholen in de toekomst uitgebreid kunnen worden met een aantal lokalen, aangezien de school in een in aanbouw zijnde wijk wordt gebouwd. Doordat alle functies gekoppeld zijn aan de centrale hal, kan eenvoudig gebruik gemaakt worden van elkaars voorzieningen, wat het gebouw ook in gebruik flexibel maakt. Diverse ruimten in het gebouw, zoals speellokalen en sporthal zijn zo gepositioneerd dat ze door diverse gebruikers kunnen worden gebruikt. De sporthal is ook onafhankelijk door derden te gebruiken. Om meerdere vormen van gebruik mogelijk te maken, zijn de wanden flexibel. Wij denken dat met deze opzet een kwalitatief hoogwaardig en flexibel gebouw is ontstaan, met een grote toekomstbestendigheid.
Bijdrage aan imago hout
Het gebruik van gerecycled hout, zowel aan de gevel als in het interieur, is niet alleen milieuvriendelijk en maakt het gebouw flexibel, maar geeft ook een vriendelijke en ruimtelijke uitstraling aan het gebouw. Daarnaast heeft mede het gebruik van hout gezorgd voor een goed binnenklimaat. Een gezonde basis voor de kinderen om zich te kunnen ontwikkelen.
Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Voor de school, het wijkcentrum en de sporthal zijn er drie verschillende typen gevel ontwikkeld. Ze grijpen alle op dezelfde basisingrediënten terug, maar zijn net anders vormgegeven. De afstand tussen de latten, de richting van de latten, de kleur daarachter en de profilering geven elke gevel zijn uniek karakter, waarbij tegelijkertijd de eenheid van het gebouw gewaarborgd blijft. Op die manier laat het gebouw zien hoe veelzijdig hout kan zijn.
Duurzaamheidsbijdrage
Belangrijke stappen in het duurzaam maken van het gebouw waren de compacte opzet, een flexibel kolommenraster en de karakteristieke sheddaken, die de leslokalen voorzien van noorderlicht. Naast een innovatieve constructieve houten kanaalplaatvloer, zijn ook de gevels en plafonds van gerecycled hout gemaakt. De school behaalde een bijzonder hoge GPR-score Energie 9,9/ Materiaal 8,2/ Afval 9,6/ Water 8,8/ Gezondheid 8,9) en heeft een EPC van 0,49.
Getroffen duurzaamheidsmaatregelen:
Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Als lid van het ontwerpteam was Rudy Uytenhaak Architectenbureau verantwoordelijk voor het maken van het architectonisch ontwerp en het uitwerken daarvan tot definitief ontwerp. Ook waren wij verantwoordelijk voor de coördinatie van constructie en installaties binnen het ontwerpteam. Het project is aanbesteed op het DO. In het uitwerkings- en uitvoeringstraject hebben wij de rol van esthetisch adviseur.
Website: www.uytenhaak.nl