Medisch centrum-parochie, Schalkwijk

Utiliteitsbouw

SW Architecten Adviseurs bv

W.R. van Steennis (huisarts) en R.K. Parochie van de Heilige Michäel

Van Rooijen Aannemingsbedrijf BV te Wageningen

W.R. van Steennis (huisarts) en R.K. Parochie van de Heilige Michäel

Samenwerkende Architecten Adviseurs bv

Van Roekel & Van Roekel te Rhenen

W.R. van Steennis (huisarts) en R.K. Parochie van de Heilige Michäel

Medisch centrum-parochie, Schalkwijk

Omschrijving en motivatie
In Schalkwijk hebben een huisarts en een parochie de handen ineen geslagen om samen een Medisch Centrum met ruimten voor de parochie te realiseren. De oude pastorie met aanbouwen wordt daarvoor verbouwd. De oude pastorie is een gemeentelijk monument. De naastgelegen kerk, met 63 m hoge toren, is een rijksmonument. Verder is er nog een bijzondere kapel op de achtergelegen begraafplaats die in het zicht moet blijven, staat er een grote plataan op het kavel en is een stukje in gebruik door ENECO met een transformatorgebouw.

In deze omgeving is een bescheiden en ingetogen gebouwtje als een krans om de plataan gesitueerd. Hierdoor worden plataan en pastorie logisch met elkaar in verband gebracht. Het gebouwtje is als object vormgegeven in contrast met het monument. Het is bekleed met een, door de monumentencommissie gevraagd, omgevingseigen materiaal: leien. Een in het zicht blijvende houten constructie is toegepast om evenwicht te brengen in de sfeer die door de leien en gelegen naast de begraafplaats te koud aan zou doen. Met de oplopende houten con-structie wordt hoogte gemaakt waardoor er daglicht vanuit het westen in de spreekkamers komt. Daglichttoetreding vanaf de andere zijde is lastig in verband met de gewenste privacy. De houtskeletbouw wanden vormen een uitstekende compacte drager voor de leien en voldoen aan de EPC-norm.

De houtconstructie met leien vormen een demontabel geheel en zijn daarom uitermate duurzaam. Het volume is op deze manier ook eenvoudig uitbreidbaar. Passend in een energiezuinig principe zijn oxigen verwarmings-/koelingselemen-ten toegepast die op een mooie, onzichtbare wijze via de borstweringspanelen de lucht naar binnen halen.

Kortom, een complexe puzzel met een eenvoudige oplossing in hout.

Houttoepassingen
Hoofddraagconstructie. Buitenwanden houtskeletbouw samengesteld uit Prefab elementen. "Ronde" ophanging voor de leien bekleding. Houten dak.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau SWAA is een landelijk opererend bureau met een breed opdrachtenpakket. Meestal werken wij direct voor de eindgebruiker. Duurzaamheid is voor ons vanzelfsprekend, maar krijgt de laatste tijd meer aandacht.

Website: www.swaa.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes