Marecollege Leiden

Utiliteitsbouw

24H-architecture

Gemeente Leiden

Van Driesten Bouw, Ede

Stichting Vrijescholen Zuid West Nederland

24H-architecture

IMd Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam

Marecollege

Marecollege Leiden

Omschrijving
In verband met de stedenbouwkundige herontwikkelingen van de gemeente Leiden, is 24H-architecture middels een Europese selectie procedure geselecteerd om een nieuw ontwerp voor het Marecollege te maken. Het ontwerp bestaat uit het hergebruik en renovatie van een bestaand schoolgebouw aan de Sumatrastraat met een nieuw te bouwen uitbreiding.

Het bestaande school gebouw bestaat uit 2 bakstenen vleugels met hoge ruimtes, grote ramen en zuinige materialisering. Om het Marecollege van een eigen identiteit te voorzien, is de uitbreiding aangegrepen om een nieuw hart te maken voor de school. Op de elleboog van het bestaande gebouw, worden alle bewegende en verbindende functies gelokaliseerd om tot een levend hart te komen. Er wordt een lemniscaat vormige ruimte toegevoegd waarin entree, hal, centraal trappenhuis, Aula en kantine een plaats zullen vinden. De organische vormen van de lemniscaat bieden ruimte aan de aula en kantine, langs de dynamische contouren van de lemniscaat zijn de entree en de hoofdtrappen geplaatst.

De bestaande metselwerk gevels worden voorzien van een scherm met wingerd als begroeiing, dat gedurende de seizoenen verandert van kleur. De nieuwe gevels aan het schoolplein, krijgen een houten lauro gamela gevel met een organische skelet structuur en een zonwering in de vorm van bladeren. De gesloten wanddelen vormen zich als twee bloembladeren om de lemniscaat en worden voorzien van natuurleien. Daar waar de bloembladeren zich openen naar het publiek domein, is de lemniscaat transparant en voorzien van glas.

Houttoepassingen
Hoofddraagconstructies, kozijnen, gevelbekleding en plafond afwerking.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
In tegenstelling tot het oorspronkelijke gebouw, dat nogal koel en abstract van karakter was, zijn alle nieuw ontworpen delen een warm en zintuigelijk karakter gegeven. Overal beleef je het karakter van de materialen en verschillen in kleur, textuur en vorm. Er is veel met hout gewerkt; gebogen houten lariks spanten voor de constructie van de aula en de kantine, keroewinghout voor de vloer van de aula, bamboe voor de trappen, berken multiplex voor de plafonds en lauro gamela voor de nieuwe gevels.

Bijdrage aan imago hout
De toepassing van veel hout heeft eraan bijgedragen dat de school een warme uitstraling heeft gekregen waarin de leerlingen zich meteen thuisvoelden. Daardoor is de school een verrijking van de wijk.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De nieuwe gevels aan het schoolplein hebben een houten gevel gekregen waarin de bladervormige zonwering is geïntegreerd dat met behulp van cnc technieken is vervaardigd. Verder is de gehele school voorzien van een Frisse Scholen installatie. De integratie van dit onderdeel is vertaald naar een speciaal voor dit project ontworpen houten plafond van berken multiplex waardoor er een symbiose ontstond tussen de architectuur en de specifieke ventilatie techniek. Hiermee heeft het bestaande schooldeel een warme uitstraling gekregen passend bij de rest van het ontwerp. Het toont dat de synergie van techniek en hout ook op dit niveau bijzonder goed samen kan gaan.

Duurzaamheidsbijdrage
Als eerste duurzaamheidsuitgangspunt is het bestaande gebouw zoveel mogelijk behouden. Daarnaast is er voor alle nieuwe gebouwdelen zoveel mogelijk hout toegepast waarbij de gevel is bekleed met onderhoudsarm onbehandeld louro gamela. Al het toegepaste hout is voorzien van het FSC label. De gehele school is voorzien van een Frisse Scholen installatie.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
architectenbureau

Website: www.24H.eu
 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes