Kunstcluster Nieuwegein

Overige

Van Dongen-Koschuch Architects and Planners

Nouwcombinatie Strabag / Zublin, Nederland Vlaardingen

Projectbureau Binnenstad Nieuwegein

Frits van Dongen en Patrick Koschuch

ABT, Delft

Nieuwegein (Publiek)

Kunstcluster Nieuwegein

Omschrijving
De Kunstcluster beslaat twee gekoppelde blokken van het vernieuwde stadshart van Nieuwegein: het theater met kunstencentrum en de bovengrondse parkeergarage met een commerciële plint. Het theater heeft twee
zalen: een grote zaal met 650 à 700 stoelen en een kleine zaal met 200 stoelen. De kleine zaal is opgebouwd uit een vlakke vloer en inklapbaar podium, die voor allerlei voorstellingen te gebruiken zijn, ook voor (pop)muziek. Drie spectaculaire foyers en een theatercafé met uitzicht op het Stadsplein maken het geheel compleet. Bovenop het theater staat het kunstencentrum, waar onder meer een aantal muziek-, dans-, en theateropleidingen ondergebracht worden.

Motivatie
Kwaliteit ontwerp
De enorme goedkeuring die we van het publiek, media en gebruikers hebben gehad, zijn een duidelijk teken aan ons van het succes van het ontwerp. We wilden aan tonen dat hoogwaardige materialen niet alleen voor als duurzame optie gebruikt worden, maar het maakt ook aantrekkelijke ruimtes voor de gebruikers.

Bijdrage aan imago hout
Het project laat zien hoe hout op een grote schaal wordt gebruikt, op eenvoudige wijze en vervangende conventionele, minder duurzame afwerking. Het was belangrijk voor ons om de natuurlijke schoonheid van huit te tonen.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Het project toont aan diversiteit in het eenvoudige gebruik van hout, waarvan wij geloven dat een van zijn grootste troeven is.

Duurzaamheidsbijdrage
Duurzaam bouwen is compact bouwen: Een van de belangrijkste uitgangspunten bij het maken van een
duurzaam gebouw is gelegen in de ruimtelijke organisatie van de programma onderdelen die het huisvest en een efficiënt energiegebruik op basis van duurzame bronnen. In ons ontwerp wordt deze strategie van meet af doorgevoerd. Het Kunstencluster Nieuwegein kenmerkt zich in een gebouworganisatie die zich manifesteert in een compacte stapeling van zalen in de kern met daaromheen een ‘schil’ van verbindende functies (foyer, café kantoor- en oefenruimtes). Deze hoofdopzet maakt de gebouwen niet alleen ergetisch optimaal controleerbaar en zuinig, maar zorgt bovendien voor een zeer hoge mate van flexibiliteit in gebruik op de korte en de lange termijn. De schil is inzetten voor de verschillende functionaliteiten en kan daarmee intensief benut worden. De differentiatie van gebouwen in ‘schillen’ maakt het mogelijk voor verschillende zones verschillende klimaatregimes te gebruiken waarmee efficiënt met hulpbronnen kan worden omgegaan.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Frits van Dongen en Patrick Koschuch, voorheen verbonden aan ‘de Architekten Cie.’, hebben een uitstekende portfolio die onder meer stedenbouwkundige plannen, huisvesting, kantoren, openbare- en culturele gebouwen omvat. De grote ervaring en internationaal erkende ontwerpkwaliteit van Frits van Dongen vormen een perfecte combinatie met het talent van Patrick Koschuch om esthetische en inspirerende gebouwen te creëren, te luisteren naar cliënten en hun vragen op inventieve wijze op te lossen.

Website: www.vd-k.eu

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes