Kantorenpark Podium

Utiliteitsbouw

De Zwarte Hond

VolkerWessels

VolkerWessels

Loostad Ontwikkeling

De Zwarte Hond

Aveco de Bondt bv

VolkerWessels

Kantorenpark Podium

Omschrijving
Het nieuwe hoofdkantoor van bouwconcern VolkerWessels staat prominent aan de snelweg A28 op kantorenpark Podium in Amersfoort. Uitgangspunt was om in zeer korte tijd een uitnodigend, herkenbaar gebouw te realiseren met zeer hoge duurzaamheideisen. Het gebouw biedt onderdak aan de Raad van Bestuur en fungeert tevens als ontmoetingsplek voor een aantal werkbedrijven van het veelzijdige bouwbedrijf.

Door de samenstelling van een multidisciplinair ontwerp- en bouwteam is er efficiënt gewerkt en zijn er integrale oplossingen ontwikkeld. Dit heeft geleid tot doordachte bouwkundige oplossingen, een markante architectonische uitwerking en een bovengemiddelde duurzaamheid met een GPR-score van 8 en een EPC-waarde van 15% onder de wettelijke eis. Op elke afstand tot het gebouw en op elke snelheid waarmee het gebouw wordt benaderd, onthult het gebouw een nieuwe eigenschap. Vanaf de snelweg is het monolithische volume met de herkenbare dakvorm goed zichtbaar. Vanaf de ontsluitingsweg worden de sculpturale contouren van het hele gebouw duidelijk. Bij het passeren van de langsgevel overheerst de verticale ritmiek van het baksteen. Frontaal wordt de schijnbare onneembare vesting een transparant en uitnodigend gebouw. In het interieur wordt deze route vervolgd. Een centrale open ruimte doorklieft het gebouw van beneden naar boven. Op elke verdieping is een andere vide gemaakt waardoor de diagonale zichtlijnen steeds een andere blik op het interieur van het gebouw geven. Een doorlopende houten trap verbindt alle verdiepingen. Met een afwisselend ritme wordt een weg gebaand door de open ruimte van de vide naar de topvloer. Vanaf de dakvloer kijkt men terug op de hele route. Maar bovenal wordt men beloond met een blik op het overweldigende uitgestrekte Nederlandse landschap.

Het Huis van VolkerWessels is een goed voorbeeld van ketenintegratie. Door het efficiënte bouwteam met kordate opdrachtgever, inventieve ontwerper en kundige bouwers is een slim en krachtig ontwerp gerealiseerd. De ruimtelijke ingrepen maken het kantoor ook van binnen tot een Huis, dat ontmoeting vergemakkelijkt en kennisuitwisseling stimuleert. Het plezier van creëren en het vakmanschap van bouwen straalt van het kantoor af.

Houttoepassingen binnen het project
Trap die in een open ruimte door het hele pand alle verdiepingen verbindt, fysiek en visueel. De houten afwerking van de kozijnen op de topvloer, omlijsting van kasten, boardroom, en verlenging van de trap op de begane grond in een tafel, versterken dit effect.

Motivatie
De route naar en in het gebouw is een ruimtelijke belevenis; het ‘beklimmen van de boomhut’. Deze route architecturale begint al bij het benaderen van het gebouw vanaf de snelweg. De reis naar het gebouw en in het gebouw wekt de nieuwsgierigheid naar wat gaat komen en biedt terugblik op waar men vandaan komt. De sculpturale houten trap in de centrale open ruimte verbindt elke verdieping tot aan de topvloer. Zij zorgt voor vele doorzichten en stimuleert op deze wijze ontmoeting en bevordert de communicatie. Door het interieur verder licht en transparant in te richten wordt de trap extra benadrukt. De houten boardroom is het hoogtepunt van de route, deze biedt een spectaculair beeld op de omgeving als geheel en de dynamiek van de A28 in het bijzonder. De volledige gelamineerde eikenhouten trap met uitgespaarde leuningen appelleert aan het plezier van het bedenken van mooie dingen maar bovenal aan het vakmanschap van bouwen.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Bureau voor stedenbouw en architectuur.

Website: www.dezwartehond.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes