Kantoor met winkelfunctie Van Drimmelen

Utiliteitsbouw

Architectenbureau Weeda van der Weijden

Houtgroep Van Drimmelen, Zwijndrecht

Stam en De Koning, Zwijndrecht

Houtgroep Van Drimmelen, Zwijndrecht

Architectenbureau Weeda van der Weijden, Rotterdam

Ingenieursbureau Concretio Zwijndrecht

Hout- en Bouwproducten Van Drimmelen Zwijndrecht

Kantoor met winkelfunctie Van Drimmelen

Omschrijving
Passend bij het imago van een van de grootste houtbedrijven in Nederland was het de ambitie van Houtgroep Van Drimmelen om voor hun nieuwe verkoopkantoor met winkelfunctie een markant gebouw te realiseren. Een gebouw wat, zowel in uitstraling als constructief zoveel mogelijk uit hout zou bestaan.

Tussen enorme stalen loodsen op een landtong van industriegebied Groote Lindt te Zwijndrecht staat nu een compact, bijna vierkant houten gebouw van ongeveer 500 m2, bestaand uit twee lagen met een geïntegreerde opbouw voor installaties en licht. Via de diffuse glasvlakken in deze opbouw dringt het daglicht tot in het hart van het gebouw. Een eenvoudige plattegrond waarin, centraal over de volle breedte, een kern met voorzieningen, stijgpunt en vides, bepaalt de organisatie van het gebouw.

De constructie bestaat uit houten kolommen en liggers, samen met een vloer- en wandsysteem van kruislaaghout. In het interieur zijn alle houten (constructie)onderdelen bewust in het zicht gelaten en met een lichte kleurbeits afgewerkt. De grote glasoppervlakken in de gevels zijn kozijnloos gedetailleerd en aan de buitenzijde met aluminium kaders omlijst. De gevelbekleding bestaat uit verduurzaamd hout, accoya, wat een warm grijze kleur heeft gekregen.

Houttoepassingen binnen het project
Draagconstructie van gelamineerde spanten met massieve wanden (kruislaaghout), verdiepingsvloer en dakvloer in massief hout (kruislaaghout), totale gevelbekleding in verduurzaamd hout (Accoya), binnentrap en gedeeltelijk de vleor uit bamboe massiefplaat, meubilair voor kantoren grotendeels in hout uitgevoerd.
 

Motivatie
Het kantoor van Houtgroep Van Drimmelen is een eigenzinnig en bijzonder vorm gegeven gebouw wat door zijn hoogwaardige en duurzame materialisering een positieve en kwalitatieve bijdrage levert aan het imago van de hout verwerkende branche!

Het ontwerp toont karakter!
Het bijna vierkante gebouw bestaat uit twee lagen met een geïntegreerde opbouw. De begane grond heeft een winkelfunctie met de entree onder een stevig overstek. De winkel en kantoren op beide verdiepingen krijgen hun daglicht, behalve uit de gevel, ook via de kenmerkende opbouw. Deze opbouw, waarin tevens de installaties zijn opgenomen, brengt middels diffuus, geïsoleerd en geprofileerd glas het daglicht via vides in het hart van het gebouw. Een kern met voorzieningen, stijgpunt en vides loopt centraal over de volle breedte en bepaalt de interne organisatie én oriëntatie.

Met een materialisering bijna volledig in hout!
Het gebouw bestaat, op de begane grondvloer na, volledig uit hout, iets wat vanaf het begin de inzet is geweest. Dit heeft zich vertaald in een ontwerp waarin een structuur van gelamineerde spanten en massief houten wanden, een houten vloer-/ en daksysteem dragen, eveneens uit kruislaaghout. De gevelafwerking is in het zeer duurzame accoya gerealiseerd wat een behandeling met een warmgrijze kleurbeits heeft gehad. Binnen is de trap in bamboe massief plaat uitgevoerd en bestaat een groot deel van het meubilair uit maple.

De detaillering laat het hout spreken!
Er is binnen het project gekozen om in het interieur al het constructieve hout zichtbaar te laten. Geen voorzetwanden of verlaagde plafonds! De opbouw van het volume laat zich lezen door de zichtbaarheid van constructie en stapeling van elementen. Al het hout is met een kleurbeits afgewerkt, waarbij de spanten iets donkerder ingekleurd zijn en mooie accenten vormen. Krimpnaden worden voor lief genomen en de warme uitstraling van het hout blijft onverminderd aanwezig.

Hout is echter geen dogma!
Juist door de grote glasvlakken niet in een houten kozijn op te nemen maar kozijnloos te detailleren en met een aluminium kader te omlijsten, is een bijzonder beeld ontstaan. Een contrast tussen hard en zacht, koud en warm, spiegeling en mat. Hierdoor komt het hout in de gevel, maar ook achter het glas binnen, nog meer tot zijn recht.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Ons werkgebied als architectenbureau omvat stedenbouw, architectuur, bouwkunde, directievoering, kostendeskundigheid, woningbouw, gezondheidszorg, scholen, kantoren, herontwikkeling. Naast deze concrete opdrachten voeren we in de initiatieffase veel locatieonderzoeken en haalbaarheidsonderzoeken uit.

Website: www.wvdw.com

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes