Kantoor Groenstraat, Eindhoven

Utiliteitsbouw

WillemsenU

Groenstraat b.v.

Houta Groep, Geldrop

WillemsenU, Eindhoven

WillemsenU, Eindhoven

VanderWeide – VanBragt b.v. Eindhoven

WillemsenU, U&I Learning, OBI

Kantoor Groenstraat, Eindhoven

Omschrijving
Op een bijzondere locatie aan de rondweg in Eindhoven ligt enigszins verscholen in een klein parkje het nieuwe kantoor van architectenbureau WillemsenU.

Bouwen in het groen
Uit respect voor het bestaande landschap van het park is het gebouw opgetild en op poten geplaatst, zodat vanuit de straat het zicht en de toegang tot het park gehandhaafd blijft. Het gebouw is nauwkeurig ingepast tussen de bestaande bomen, die het gebouw raken en de gebruikers het gevoel geven dat ze tussen de bomen werken. De volledig houten gevel is onbehandeld en zal in de loop der tijd gaan vergrijzen en opgaan in het kleurenpallet van de aangrenzende bomen. De verdiepingshoge ramen zijn in een verspringend patroon in de gevel aangebracht en versterken het abstracte karakter van de opgetilde doos. De grote ramen zorgen voor veel daglicht in het gebouw en geven een magnifiek uitzicht op het parkje en de stad. De wisselwerking met de omliggende natuur wordt versterkt door de steeds wisselende lucht- en boomspiegelingen in het glas.

Duurzaamheid
Een WKO-installatie verwarmt en koelt het gebouw door gebruik te maken van koude- en warmteopslag in de grond. Het betonnen casco blijft volledig in het zicht, zorgt voor warmteaccumulatie en levert zo een bijdrage aan het duurzame karakter van het gebouw. De gevel is volledig demontabel en bestaat uit HSB elementen, bekleed met FSC houten delen van Louro Preto. Het gebouw wordt ’s avonds uitgelicht met LED verlichting. In het interieur van het gebouw is een rubber vloerbedekking toegepast met gerecycled rubber van autobanden.

Nominatie
In 2010 is het gebouw door de BNA (Bond voor Nederlandse Architecten) genomineerd voor het “gebouw van het Jaar 2010”

Houttoepassingen binnen het project
De gevel bestaat uit houtskeletbouw elementen met een bekleding van onbehandeld Louro Preto (voorzien van FSC-keurmerk). De parketvloeren in de hal bestaan uit kopshouten grenen blokjes. De kozijnen en de trapleuningen in de hal zijn gemaakt van gelamineerd lariks. In het interieur zijn twee grote vaste interieurelementen gemaakt van Amerikaans notenhout gecombineerd met akoestisch plaatmateriaal.

Motivatie

Werken in het groen
WillemsenU weet door het toevoegen van het kantoor aan een onopvallende groenstrook het gebied op te waarderen tot een parkje waar men (weer) graag verblijft, in de grote ramen worden de omringende bomen weerspiegeld, voor de gebruikers geven die zelfde grote glasvlakken in de gevel van het gebouw het gevoel dat ze werken tussen de boomkronen; de seizoenen worden maximaal beleefd.

Het kantoor straalt uit waar wij als bureau voor staan: het gebruik van eerlijke natuurlijke materialen zo gebruikt dat de schoonheid van het materiaal voor zich spreekt. Hiertoe hebben we bewust de keuze gemaakt voor louro preto; enerzijds omdat deze houtsoort een FSC keurmerk heeft, anderzijds omdat het hout heel mooi gelijkmatig gaat vergrijzen en in de tijd een zilverkleurig patina geeft aan het gebouw.

De kwaliteit van het gebouw zit hem in de natuurlijke en vanzelfsprekende samenhang tussen gebouw en omgeving. Gebouw en natuur gaan in elkaar over en versterken elkaar. De houten gevel geeft uiting aan het duurzame karakter van het gebouw en laat zien dat dit materiaal voor de kantorenbouw een prachtige alternatief is voor de traditionele materiaalkeuzes zoals baksteen en metaal. De houten gevel van het kantoorgebouw heeft vanwege zijn warme en onderscheidende uitstraling een grote aantrekkingskracht op mensen, die er werken en het gebouw bezoeken.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
WillemsenU, bureau voor hedendaagse architectuur heeft de ambitie om bijzondere gebouwen te maken voor bijzondere mensen, u staat daarbij centraal.

Website: www.willemsenu.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes