UtiliteitsbouwMecanoo architectenKaap SkilBouwcombinatie De Geus en Duin BouwbedrijfKaap SkilFrancesco VeenstraPieters BouwtechniekKaap Skil, museum van jutters en zeelui |
Omschrijving
trekpleister
Het eiland Texel ligt in de Waddenzee en is het grootste van de Nederlandse Waddeneilanden. Jaarlijks zetten zo’n miljoen toeristen voet aan wal op het eiland, dat slechts per (veer)boot en vliegtuig te bereiken is. Weinigen kennen de roemruchte VOC-geschiedenis van Texel. In de 17e en 18e eeuw vertrok de vloot van de Verenigde Oost-Indische Compagnie vanuit de ankerplaats ‘Reede van Texel’ naar de Oriënt. De schepen lieten er hun ankers zakken tot de wind uit de juiste richting kwam om hen naar ‘de Oost’ te brengen. In de tussentijd werden kleine reparaties verricht en proviand en water aan boord gehesen. Vele schilders kwamen naar de Rede om deze levendige taferelen rond de vloot van de Republiek op het doek te vereeuwigen. In het nieuwe entreegebouw van Kaap Skil, het museum van jutters en zeelui, in het dorpje Oudeschild wordt het publiek opnieuw meegenomen naar de Gouden Eeuw. Pronkstuk van het museum is een achttien meter lange en vier meter brede maquette van de Reede van Texel, die tot in detail het indrukwekkende schouwspel van de honderden schepen voor de kust van Texel laat zien.
karakteristieke puntdaken
Het museum heeft vier aaneengeschakelde, speelse puntdaken die opgaan in het ritme van dorpse daken die vanaf de zee als golven boven de dijk lijken uit te steken.
De houten gevel illustreert de eeuwenoude Texelse traditie van hergebruik, de verticale lamellen zijn gemaakt van verzaagde hardhouten damwanden uit het Noord-Hollands Kanaal en krijgen zo, net als de aangespoelde collectiestukken van het museum, een tweede leven. Glazen gevels achter de houten lamellen bieden toeristen op straat een uitnodigend zicht op het museumterrein en laten tegelijkertijd de bezoekers van het museumcafé de prachtige luchten en het beroemde Hollandse licht beleven. Binnenin het gebouw ontstaat er door het lamellenpatroon een strak lijnenspel van daglicht en mooie schaduwen dat het museum een licht en tegelijkertijd beschut karakter geeft.
daglicht en kunstlicht
In het souterrain worden bezoekers via projecties, animaties en gebalanceerde verlichting door de Reede van Texel geleid, waardoor de intieme ruimte geheimen lijkt te verbergen. Op de eerste verdieping bepaalt het binnenvallende Hollandse licht de belichting van de collectiestukken, afkomstig van scheepswrakken uit de Noordzee en de Waddenzee. Verplaatsbare, glazen vitrines laten door hun transparantie de voorwerpen haast zweven door de ruimte.
Houttoepassingen binnen het project
Gevel rondom het gebouw en de buitenzijde van het dak, plus plafond op de begane grond en in het souterrain (mdf). Toiletgroepen aan buitenkant bekleed met eikenfineer. Trappenhuisombouw in kelder en eerste verdieping (vluchttrap).
Motivatie
Vormgeving
Het museum heeft vier aaneengeschakelde, speelse puntdaken die opgaan in het ritme van dorpse daken die vanaf de zee als golven boven de dijk lijken uit te steken. De verticale lamellen van de houten gevel roepen associaties op met de masten van de schepen in de haven van Oudeschild. De ongezaagde kanten van de latten zijn bewust aan de zichtzijde geplaatst in de gevel, wat een mooi verweerd kleurenspel oplevert na veertig jaar verblijf onder water: wit, grijs, roestrood, paarsig, bruin. De verticale houten latten (50 x 50 mm) bedekken zowel de voor- en achterzijde als de daken. Door de tussenruimtes van 70 mm krijgt het museum transparantie als je er recht voor staat: je kijkt dwars door naar het achtergelegen museumterrein. Buiten ontstaat zo een strakke afwisseling van open en beschut, binnen, door het lamellenpatroon, een fascinerend lijnenspel van daglicht en mooie schaduwen.
Andere opvallende houttoepassingen in Kaap Skil zijn onder meer de eiken tribune met wand in de Schatkamer in het souterrain, de twee monumentale trappen met iroko treden en het lariks plafond van de museumwinkel en het café.
Duurzaamheid & kwaliteit
De houten gevel illustreert de eeuwenoude Texelse traditie van hergebruik. De lamellen zijn afkomstig van azobé damwanden uit het Noordhollands Kanaal en krijgen zo, net als de aangespoelde collectiestukken van het museum, een tweede leven. Het maakt de cirkel rond, want uitgerekend de aanleg van het Noordhollands Kanaal zorgde er destijds voor dat Texel als handelseiland buitenspel kwam te staan. De damwanden zijn vakkundig tot lamellen gezaagd (10 kilometer zaagwerk!) door de lokale Texelse houtzager Pieter Dros.
Imagoversterking van de branche
Kaap Skil toont de veelzijdigheid van hout in optima forma. De esthetische kwaliteit van hout komt tot uitdrukking in de visuele schoonheid van het gebouw en de charmante inpassing in zijn omgeving. Het toegepaste azobé in de gevel is het levende bewijs van de duurzame eigenschappen van hout: het benadrukt de lange levensduur, laat onverwachte recycling toepassingen zien en is een toonbeeld van milieuvriendelijkheid.
Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Mecanoo architecten is een internationaal opererend bureau voor architectuur, stedenbouw, landschap en interieur.
Website: www.mecanoo.nl