'Just in Case' by Studio JVM

Studio JVM, architecture + Urban Strategies

Hout, kist, modulair bouwen, prefab bouwsysteem, levensloop, hergebruik, multifunctioneel, flexibel, mobiel.

De ontwikkeling van een generiek bouwelement waarin een deel van de totale constructie, isolatie en afwerking zijn verwerkt. Dit maat dat het product altijd uitwisselbaar is, solide is en in iedere situatie op een andere manier kan worden afgewerkt. Het element blijft eindeloos herbruikbaar. Dit opent de mogelijkheid tot een fundamentele transformatie van de Nederlandse bouwtraditie.

(uitgebreide omschrijving inclusief fotomateriaal en/of tekeningen als bijlage 1 toevoegen) Just in Case by Studio JVM. Een houten kist als bouwcomponent van een goedkope, efficiënte en energie-neutrale woning. ‘Just in Case’ is een nieuw, hoogwaardig en duurzaam woonconcept met een ‘groeicomponent’. ‘Just in Case’ is zelf ontwerpen aan uw eigen flexibele patiowoning in Nederlandse landschap.

'Just in Case' by Studio JVM

Omschrijving
‘Een houten kist als bouwcomponent van een goedkope, efficiënte en energie-neutrale woning’.

De houten kisten
Met slechts drie verschillende standaardafmetingen van Just in Case vierkante kisten kunnen alle ruimtes van een persoonlijke woning worden gerealiseerd. Zowel vloeren als wanden als ook het dak worden hieruit opgebouwd. De kisten kunnen op verschillende manieren worden gebruikt; als gesloten hoog-isolerend bouwelement, als raam- of daklichtopening, als kast of als plantenbak binnen en buiten op het terras of op het dak. In elke situatie is de kist een constructief element.

De aansluitingen en afwerkingen van de kisten zijn zo vormgegeven dat elke voorziening en elk detail hierin kan worden opgenomen. Stalen liggers voor overstekken, aanslagen voor deuren, glaslatten voor ramen, de afdekking van leidingen en armaturen voor verlichting zijn eveneens modulair en integraal ontworpen t.b.v. flexibiliteit en afwerking.

Flexibiliteit
De afmetingen van de kisten, de toepasbaarheid en het detail maken het systeem JUST IN CASE uitermate flexibel. Iedere persoonlijke woning is te maken, makkelijk uit te breiden of te verkleinen en groeit zo mee met elke (gezins)situatie. De isolerende kisten zijn door ‘droge assemblage’ Cradle to Cradle, waardoor er nooit sprake is van afval, maar van uitwisseling van bouwblokken.

Deze flexibiliteit en schakelbaarheid manifesteert zich zodoende ook op wijkniveau. Een alternatieve stedenbouwkundige ontwikkeling waarbij woonwijken organisch groeien en geen eenvormig masterplan vooraf behoeven, slechts een publiek verbindingsprincipe. Woningen die na verloop van tijd met elkaar gaan vergroeien laten naast private patio’s ook de ruimte voor publieke patio’s. De waardevolle en noodzakelijke buitenruimte voor de ruimtelijke beleving en het woongenot van de bewoners.

Ruimtelijke beleving
Grote ramen en schuifpuien verbinden binnenruimte en de omgeving zodat vloeren en plafonds zichtbaar kunnen overgaan in terrassen en luifels. Door het gebruik van houten kisten kunnen er overstekken worden gemaakt zonder koudebruggen, dit betekent ook dat aanpassingen altijd de juiste isolatiewaarde blijven houden omdat elk houten onderdeel een isolerend element is. De mogelijkheid kisten om te draaien brengt het groen naar binnen en op het dakterras, waardoor de binnen-buitenbeleving continue is op alle plekken in het transparante landschap van kamers en patio’s.

JUST IN CASE levert een woongenot waar de voordelen van industriële prefab bouw, persoonlijke wensen én flexibiliteit in de hoogste vorm van duurzaamheid samenkomen.

Knelpunten die door de vernieuwing zijn verbeterd of opgelost
Het zijn er 2:
Nr. 1: In de afgelopen 3 jaar is de woningmarkt in Nederland (maar ook elders) piepend en knarsend tot stilstand gekomen. Het principe: huisje kopen, even wachten op marge, met winst verkopen is voorbij. Dit zal ook nooit meer in dezelfde mate terugkomen. Just in Case maakt vergelijkbaar wooncomfort en vrijheid in groter én kleiner wonen toegankelijk voor ieder budget.
Nr. 2: Just in Case by Studio JVM is een voor ieder toegankelijk woon-/bouwconcept, dat het dichtst mogelijk tegen echte zelfbouw aan komt. Omdat in ieder element een gelijkwaardig percentage constructie is opgenomen, lis bouwen eenvoudig en ‘traploos’ per 1 m2 aan te passen. Een ideaal zelfbouwhuis voor starters/ondernemers. Het kan zelfs worden meegenomen naar een andere locatie.

Redenen waarom het onderwerp de concurrentiepositie van hout of houtproducten verbetert
In deze vorm is zowel het materiaal hout, alsook het product kist eindeloos herbruikbaar. Over 100 jaar nog even bruikbaar en waardevol. Dit is maximaal duurzaam: opgeslagen CO2 zonder einde hergebruiken. Niet enkel woningen maar ook scholen, kantoren, werkplaatsen, broedplaatsen, studentenhuisvesting, of asielzoekerscentra. Alles kan. Te gebruiken als invulling binnen gebruikte gebouwen of als volledige nieuwbouw. Ideaal voor tijdelijke bestemmingen. Nederland hoeft niet voller: met Just in Case kan met slechts 1x het materiaal eindeloos transformerend bouwen.

Inschatting van de toename van het houtgebruik ten gevolge van de vernieuwing
Een woning met het ‘Just in Case’ concept kan 100% uit hout bestaan. Omdat het meer solide is en ook voelt dan traditionele HSB-bouw, kan het de concurrentie aan met de stenen woning. Tegelijkertijd blijft het natuurlijk toch aanpasbaar en verplaatsbaar. (Er lopen al meerdere studies om tijdelijke oplossingen zoals particuliere woningen en broedplaatsen te realiseren in dit systeem.)

Mate waarin de vernieuwing bijdraagt aan duurzaam bouwen
Eindeloze herbruikbaarheid. Gezien vanuit de natuurlijke bron is dit een enorm groot voordeel. Gezien vanuit de handel is dit wellicht in het begin een nadeel. Dit geeft Nederland te denken, het land waar duurzaamheid voornamelijk over ‘handel’ gaat. Maar dat is nu juist de kern van dit concept: is het groen voor Nederland?
Bouwen zonder bank en hypotheek komt echter wel binnen handbereik

Wanneer heeft de ontwikkeling plaatsgevonden?
Vanaf 10 oktober 2010 tot nu zal ‘morgen’ door mij en anderen worden voortgezet. Sinds 2 maanden presenteer ik ‘Just in Case’ als Open Source. We bouwen tevens aan een website hiervoor.

Waar is de vernieuwing toegepast en/of verkrijgbaar?
Just in Case by Studio JVM is een ‘Open Source’ product. Iedereen kan en mag het system gratis gebruiken om te bouwen. Ik geef presentaties (Beurs ‘Zelf Bouwen’) en maak ontwerpvarianten in deze bouwmethode. De komende twee maanden zal duidelijk zijn of een ‘Just in Case’ het ook als bouwpakket op de markt kan komen.

Motivatie
Naar aanleiding van het eerste idee voor dit bouwsysteem, welke in eerste instantie was gebaseerd op de fascinatie voor het cassetteplafond, begon mij te dagen dat de crux van het idee niet zat in enkel de esthetische component.

De kwaliteiten die verborgen zitten in dit systeem zijn ‘ecologisch-economisch’ van aard. Vorm is bijzaak geworden omdat de eindeloze variatie van mogelijkheden als gegeven belangrijker is dan enkel mijn eigen handschrift of voorkeuren. Het gegeven dat de houten basisbouwsteen van deze bouwmethode eindeloos herbruikbaar is introduceert mogelijkheden voor de bouw, en vastgoed-sector die geheel anders zijn dan nu voorhanden. Dat hout daar de belangrijkste rol in speelt is voor mij dan ook geen verrassing.

Niet ‘handel’ is hier de modus operandi, maar intrinsieke duurzaamheid. Met Just in Case wordt een huis elke mogelijke ruimtelijke variatie, passend bij een periode in het leven van een individu, een familie, een meergeneratie-samenleef-constructie.....Het huis ademt, groeit en verhuist mee.... Een bouwsysteem; zowel generiek als persoonlijk.

Ook voor ander gebruik als bijvoorbeeld scholen is krimp en groei een aanhoudend thema. Hoe een ruimtelijk prettige, persoonlijke en solide tijdelijke school te maken, waarvan de basismaterialen nog steeds 100% functioneel kunnen worden doorgegeven.

Het business-model dat hierbij hoort is er niet een van alleenrecht en patenten. Als Just in Case een innovator van de vastgoed-sector kan zijn dan moet het ook ‘bottom-up’ door pioniers en zelfbouwers kunnen worden opgepakt en gepromoot.

Mijn motivatie om mee te doen en te winnen is allereerst om publiek het geboortekaartje te kunnen uitschrijven van Just in Case by Studio JVM. Mag dit idee dan door alle enthousiaste bouwers en uitvinders worden grootgebracht in een ‘open source’ mondiale kraamkamer; Just in Case it works......

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Studio JVM, geleid door Jeroen van Mechelen is een architectenbureau met een grote verscheidenheid aan opgaven tussen interieur en masterplan. Studio JVM werkt zowel aan nieuwbouw als herontwikkeling en heeft duurzaam ruimtegebruik als prioriteit op de agenda staan.

Website: www.studiojvm.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes