OverigeStudioninedotsStadsdeel Oost, Gemeente AmsterdamVerlaat Uden BouwsystemenStadsdeel Oost, Gemeente AmsterdamStudioninedotsC.A.M. Vermeij bvMontessori Kind Centrum Zeeburgereiland |
Omschrijving
De school van de 21e eeuw moet voldoen aan een waslijst van op het eerste gezicht tegenstrijdige wensen. De architectuur is karakteristiek, de opzet multifunctioneel. Hij vormt een ankerpunt in de wijk, maar is flexibel genoeg om uit te breiden. Hij is energiezuinig, zonder gesloten te zijn. Hij is duurzaam, betaalbaar én kan binnen enkele maanden gebouwd worden. Deze hoge eisen waren leidinggevend voor de conceptvorming en uitwerking van het IKC(Integraal Kind Centrum) Amsterdam
De opzet is eenvoudig: we hebben alle wensen en eisen zoveel mogelijk gebundeld in een compact gebouw met een uitgesproken identiteit - van buiten robuust, van binnen warm. Je komt binnen in de indrukwekkende, twintig meter hoge hal, met overal doorkijkjes naar de verdiepingen. Deze ruimte, waaraan zich het auditorium, de speelzalen, de bibliotheek en de lunchruimte bevinden, vormt niet alleen de sociale spil van het IKC, maar speelt ook een belangrijke rol in het lichtplan. De randvoorwaarde om met ‘schoon licht’ te werken hebben we vertaald naar twee reusachtige ‘lichthappers’, bekleed met bamboe houten latten. Door deze sculpturale trechters dringt daglicht diep naar binnen. Tegelijkertijd geven de atria een eigen vorm en sfeer aan het gebouw. De lokalen van de school en de kinderopvang zijn vervolgens rondom aan de gevel geplaatst, voorzien van grote ramen – ook de gymzaal. Alle deuren komen op deze manier uit op de centrale ontmoetingsruimte waar ouders, kinderen, leraren en medewerkers elkaar ontmoeten.
Houttoepassingen
Gymzaal ; Geperforeerd met een glaswolvulling erachter
"Lichthappers" aula en speellokaal ; Gesleufd met een brede tussendam en een glaswolvulling erachter
Motivatie
Kwaliteit ontwerp
De lokalen van de school en de kinderopvang zijn rondom aan de gevel geplaatst, voorzien van grote ramen – ook de gymzaal. Alle deuren komen op deze manier uit op de centrale ontmoetingsruimte waar ouders, kinderen, leraren en medewerkers elkaar ontmoeten. Juist in het donkere deel van het gebouw hebben we gebruik gemaakt van "schoonlicht" Via indrukwekkende lichthappers die bekleed zijn met bamboe hout komt licht tot diep in het gebouw. Tevens zorgen deze lichthappers voor de herkenbare identiteit.
De flexibiliteit van het IKC schuilt in de strategische positie van dragende wanden en trappenhuizen, en het feit dat alle installaties in de gevel zijn opgenomen. De binnenruimten zijn hierdoor vrij indeelbaar; dankzij de flexibele wanden kunnen lokalen eenvoudig vergroot of verkleind worden. Daarnaast is op het dak ruimte voor acht extra lokalen, die binnen een zomervakantie gebouwd kunnen worden.
Nominatie : Gouden AAP Amsterdam 2014
Bijdrage aan imago hout
Door de plafonds, de speellokaal en de lichthappers in Bamboe uit te voeren ontstaat een warme ruimte met een herkenbare identiteit. De bamboeplaten zijn gesleufd uitgevoerd met een brede tussendam en een glaswolvulling erachter. Hierdoor zorgen de lichthappers behalve voor veel daglicht, warmte ook voor een optimale akoestiek. Kortom; hout als alles bepalende afwerking voor de bijzondere sfeer, wat een bijdrage levert aan het imago hout.
Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Dit project laat zien dat hout uitermate goed geschikt is om op onverwachte manieren te verwerken. Het hout volgt de vreemde vormen van de lichthappers wat een sculpturaal effect veroorzaakt. Doordat het daglicht altijd anders is zal dit tezamen met de bamboe houten platen zorgen voor wisselende ervaringen in de aula en speellokaal.
Duurzaamheidsbijdrage
Bamboe is een alternatief met vele pluspunten. In technisch en esthetisch opzicht, maar ook waar het gaat om duurzaamheid. Want het is een ideale vervanger van exotische houtsoorten. Een product waarmee de kaalslag van tropische wouden effectief kan worden teruggedrongen. Bamboe is daardoor niet alleen een hoogwaardig product, het is ook een keuze voor een hoogwaardige wereld.
Bamboe is geen bedreigde, traag groeiende houtsoort. Het is een grassoort die razendsnel uit de grond schiet, sneller bijna dan de mens hem kan oogsten. En als er geoogst wordt, dan blijft het wortelsysteem intact, zodat de plant zich onmiddellijk vernieuwt. Ook treedt daardoor geen bodemerosie op, een veel voorkomend probleem bij tropische houtkap. Daarnaast heeft bamboe nog andere milieuvoordelen. Zo is het materiaal zeer geschikt voor recycling.
Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Studioninedots is in 2010 in Amsterdam opgericht door Albert Herder, Vincent van der Klei, Arie van der Neut en Metin van Zijl. Het is een internationaal opererend bureau met een werkterrein dat reikt van het ontwerp voor een stoel tot het vormgeven van een stad. Architectuur ziet Studioninedots als weerspiegeling van de hedendaagse stadscultuur. Trends, beweging, culturen, botsing, diversiteit, verandering, interactie, verrassing, kansen, dreigingen, dichtheid, ecologie en complexiteit. Het creëert gebouwen waarin het spel tussen herkenning en verrassing een continue prikkeling teweeg brengt.
Website: www.studioninedots.nl