Huize Vreeburg

Overige

HilberinkBosch architecten

SonderJansen, Rosmalen

P. Hoedemakers en Zn.bv., ‘s-Hertogenbosch

Dhr. Gerrit Sonder, SonderJansen

HilberinkBosch architecten, Berlicum

Raadgevend Ingenieursburo van Nunen, Rosmalen

SonderJansen, Rosmalen

Huize Vreeburg

Omschrijving
Op de hoek van de samenkomst van twee historische dorpslinten, de Dorpsstraat en de Burg. Woltersstraat, ligt Huize Vreeburg. Dit klassieke herenhuis, gebouwd in 1880, is in de beginjaren gebruikt als postkantoor van Rusmolle. Later is het gehele pand als woonhuis in gebruik genomen.
In 2011 wordt het pand gekocht door SonderJansen, een internationaal handelskantoor in gevriesdroogd fruit en groente. In het bedrijf zijn 6 tot 8 mensen werkzaam die, als op een handelsvloer, de hele dag visueel contact met elkaar moeten hebben.
Naast deze open werkruimte zijn er ook besloten ruimtes nodig: vergaderruimte, directiekantoor en kamers voor de buitenlandse klanten die hier kunnen overnachten. Deze ruimtes worden geplaatst in het statige, maar sobere huis, dat hiervoor volledig gerestaureerd wordt. De fundering wordt stabiel gemaakt, scheuren in het metselwerk hersteld, voegwerk aangeheeld, kozijnen weer schuifbaar gemaakt en voorzien van dun geïsoleerd glas, een moderne kast brengt de kamers en-suite terug en de steile trap wordt vervangen door een nieuwe trap die meer centraal in het huis is gelegen.
Omdat het bestaande huis alleen kleine, besloten kamers heeft, wordt voor de handelsvloer in de tuin een nieuw open paviljoen geplaatst. Een zwevende betonnen vloerplaat draagt de asymmetrische houten constructie. Hierop wordt de dubbele dakplaat gelegd. Tussen dak- en vloerplaat wordt gebogen glas geplaatst zodat optimaal genoten kan worden van het omringende groen. Houten panelen verbergen de deur en raamopeningen en geven beschutting voor de werkplekken.
Om directe zoninstraling in de zomer zoveel mogelijk te voorkomen, kraagt het dak ver uit over de gebogen glaswanden. De overstek loopt mee met de zon, is groot op het zuiden en klein op het noorden. Ook de afmeting van de houten kolommen volgt de lijn van de overstek.
Het glazen paviljoen is door een gemetselde gang verbonden met het bestaande huis, waarbij gang en huis door een glazen tussenlid los van elkaar worden gehouden. De gang, tevens archiefruimte, is als intermediair vormgegeven, donker met sporadisch zicht op de tuin. Een groot raam in de gesloten straatgevel geeft even zicht op de drukke buitenwereld voordat de werkruimte betreden wordt en men zich terugtrekt in deze rustgevend ruimte in het groen.

Houttoepassingen
Zowel in het huis als in het nieuwe paviljoen is hout ingezet om de juiste atmosfeer te creëren.
In het herenhuis zijn de nieuwe elementen, als trap, ensuite-kast en keuken, van hout vervaardigd. Hierbij is niet gezocht naar aansluiting bij het traditionele hout (grenen dat veelal in een chiquere houtsoort is ‘gehout’), maar is voor een moderne en strakke uitvoering gekozen.
In het paviljoen speelt de houten constructie, de bijpassende houten lattenpanelen en -deuren en het houten driehoekige daklicht in het midden van het paviljoen, een hoofdrol en bepaalt voor een groot deel de atmosfeer en beleving. Hoewel het paviljoen streng en geometrisch is in hoofdopzet, wordt door de toepassing van een warm oranje hout een huiselijke sfeer gecreëerd. Houten panelen geven beschutting aan de werkplekken. Deuren en luiken zijn onzichtbaar weggewerkt in deze panelen. Door de centrale plaatsing van het daklicht valt er ook midden in de ruimte voldoende licht. Direct zonlicht wordt door de houten lamellen op het daklicht getemperd.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Komend vanuit een standaard kantoor met tl-bakken, een systeemplafond en uitzicht op een industrieterrein, heeft de opdrachtgever zichzelf en zijn werknemers een cadeau gegeven: een prachtig klassiek pand met als tegenhanger een open werkomgeving in de besloten groene tuin. Dit nieuwe paviljoen is ook echt als een cadeautje ontworpen. De afgeronde werkruimte, een vorm die direct is afgeleid van hun manier van werken, opent zich volledig op de beslotenheid van de tuin, de rust van de natuur en het altijd wisselende licht.

Bijdrage aan imago hout
Hout is niet alleen ingezet als constructiemateriaal maar is vooral gekozen en toegepast vanwege de haptische en visuele kwaliteiten waarmee een huiselijke en warme sfeer opgeroepen kan worden.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
In het ontwerp is een pallet aan materialen en bewerkingen toegepast Daarbij is bij het klassieke herenhuis geprobeerd zo dicht mogelijk bij de bestaande kwaliteiten aan te sluiten: sober, met weinig verfraaiingen. In het nieuwe paviljoen heeft juist de verheerlijking van de beleving centraal gestaan: het uitzicht, het licht, het werken. Materialen en kleuren zijn daar op geselecteerd. Het verbindende element tussen deze twee uitersten vormt de gang, ook letterlijk. Deze gang is opgetrokken in een prachtige baksteen waar de kleuren van zowel het huis als paviljoen in terugkomen. De gang is grillig in vorm, geeft doorkijken en ruimte aan bestaande bomen, ingekaderd met speciaal gebakken hoekstenen.

Duurzaamheidsbijdrage
Het dak van het paviljoen draagt op een meerdere wijze bij aan een aangenaam binnenklimaat.
Zo kraagt het dak ver uit over de gebogen glazen wanden. Deze uitkraging volgt daarbij de lijn van de zon. Op het zuidwesten is de uitkraging het grootst en voorkomt zo directe zoninstraling op het heetst van de dag. Daarbij is het dak uitgevoerd als een dubbel dak waarbij het zinken dak regenwater afvoert. Dit dak is los gehouden van het isolerende dak. De grote luchtspouw tussen boven- en onderdak ventileert de warme lucht onder het zinken dak weg.
Om de temperatuur in de werkruimte nog beter te regelen is het dak aan de binnenzijde voorzien van een naadloos akoestisch klimaatplafond. Niet alleen wordt zo de akoestiek van de ruimte verbeterd maar ook is er de mogelijkheid tot koelen en verwarmen. Dit klimaatplafond is, net als de overige vloerverwarming en –koeling, aangesloten op een warmtepomp.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau werkzaam in het gebied van particuliere en projectmatige woningbouw, kantoren, renovaties, stedenbouwkundige studies. De projecten worden gekenmerkt door een conceptuele aanpak waarbij geschiedenis, de plek, de functie en wensen en verlangens van de opdrachtgever de basis vormen voor de architectuur, zintuigelijk en rationeel.

Website: www.hb-a.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes