Huis js Nieuw

Woningbouw

MIR architecten

J. Simons

FCK Holzbaun, Verseput Bouw

J. Simons

MIR architecten (Claudia Schmidt, Eva Greiner)

pos-1-ing

J. Simons

Huis js Nieuw

Omschrijving
Huis js ligt verborgen tussen de bomen in Nieuw Haamstede, een vakantieparadijsje achter de duinen van Schouwen Duiveland. De Zeeuwse schuur was inspiratiebron voor het archetypische volume van dit vakantiehuis van twee verdiepingen.

De gesloten omhulling van het pand is naar de tuin als het ware open gevouwen en omarmt een omlopend houten deck. De pergola en het grote dakoverstek zorgen voor schaduw in de zomer. Het omlopende witte randje refereert aan de omranding van de grote deuren in de donker geverfde gevels van Zeeuwse schuren.

De houten constructie bestaat uit een dragende kopgevel en een viertal portalen van gelamineerd fineer, gestabiliseerd door de gesloten langsgevel. De gordingen van het dak kragen aan de open zijde 3,60m uit, waardoor een transparante hoek ontstaat tussen de terraspuien.

De interieurbekleding van dak en buitenwanden loopt als een opengewerkte schil door van binnen naar buiten. De kleurbehandeling van het plaatmateriaal is afgestemd op de vloer en het terras, zodat er één geheel ontstaat. De houten draagconstructie is met schaduwvoegen afgezet en blijft duidelijk afleesbaar. Binnenwanden, deuren en meubels zijn met hun witte kleur duidelijk als inbouw te herkennen en vormen een ontspannen contrast met de warme grijstinten van het hout.

Houttoepassingen binnen het project
Hoofddraagconstructie, vloeren en daken
Gevelbekleding (gedeeltelijk), kozijnen, ramen, deuren
Interieur (trap, meubels, wandbekleding)

Motivatie
constructie, flexibiliteit en duurzaamheid
De houten draagconstructie is ontworpen als hal met een portaalconstructie, met twee stabiliserende buitenwanden en één stabiliserende binnenwand. Er is gestreefd naar vrijheid in indeling en afleesbaarheid van alle onderdelen. De buitenwanden zijn ter plaatse met cellulose geïsoleerd. Een aparte installatie laag zorgt voor veranderbaarheid van leidingen zonder dat buitenschil bij wijzigingen aangetast hoeft te worden.

Bijzondere aandacht verdient het dak met zijn overstek van 3,60m. Doordat de gordingen hier taps toelopen, en het houten portaal terug ligt ten opzichte van de glazen puien, lijkt het dak hier te zweven.

hout in het interieur
De houten constructie is niet alleen zichtbaar gelaten, ook de binnenbekleding van de buitenwanden en het dak zijn in houten plaatmateriaal uitgevoerd. Er is bijzonder veel aandacht geschonken aan een gezonde eindbehandeling van de platen, die in de binnenruimte aan andere eisen moet voldoen dan buiten. De kleur is het resultaat van een reeks experimenten samen met het schildersbedrijf. De houten constructie en de houten beplating zijn door middel van zwart geschilderde terugliggende regels van elkaar los gehouden. De witte vlakken van de binnenwanden zijn afgezet met stucstopprofielen.

De deurkozijnen zijn bijzonder slank gedetailleerd, en de deuren opgehangen aan ‘onzichtbare’ scharnieren. Het hoogwaardige meubelwerk is terughoudend vormgegeven en duidelijk als inbouw herkenbaar. De eikenhouten traptreden vloeien voort uit de vloer op de verdieping.

het ontspannen detail en tactiliteit
De aansluitingen van één materiaal op het andere zijn scherp en krokant. Daarbij blijft het detail beheerst en verzelfstandigt zich niet tot ornament. Het detail dient het geheel en volgt de logica van het gebouw. De kwaliteiten van de toegepaste materialen zijn ten volle benut in vrijmoedige combinaties van innovatieve bouwtechniek en ambachtelijk vakmanschap.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
architectenbureau

Website: www.mir.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes