Vakantiewoning, Schiermonnikoog

Woningbouw

De Zwarte Hond

Familie Cornellise

R. Dijkstra, Schiermonnikoog

Familie Cornellise

De Zwarte Hond, Groningen

Wassenaar, Haren

Familie Cornellise

Huis Cornelisse

Omschrijving
De Familie Cornelisse vroeg De Zwarte Hond een vakantiewoning te bouwen op Schiermonnikoog. De kavel is een groene beschutte plek, grenzend aan de duinen, tussen het dorp en het strand in. Binnen de strenge regels van het bestemmingsplan is het een huis geworden waarbij alle gevraagde kamers gerealiseerd zijn en elke vierkante meter slim gebruikt wordt. Er is zelfs een kelder onder de woning voor fietsen en wasmachine.

Aan de zijde van het Karrepad ligt de keuken met een terras op de ochtendzon. Aan deze zijde is het huis relatief gesloten. Alleen het grote raam vanuit de keuken en de luikjes bij de slaapkamers verklappen of de familie thuis is. De tuinzijde heeft een groot terras in de zon met een beschut veranda gedeelte om in de schaduw of droog te zitten. Beide terrassen zijn rondom het huis met elkaar verbonden zodat je altijd met droge voeten een rondje kan lopen om het huis. Aan de tuinzijde is ook nog een buitendouche gemaakt, handig als je net van het strand komt.

De voordeur bij de familie Cornelisse is slechts een formele deur. Wanneer de familie thuis is, loopt men meestal door de keuken en woonkamer het huis in en uit. Door de grote schuifdeuren is het huis heel open en is de veranda eigenlijk de grootste woonkamer. Wanneer je in het midden van het huis staat kan je aan alle zijdes om je heen naar buiten kijken. Ook binnen hebben de slaap- en badkamers schuifwanden. Zo kan je de ruimtes functioneler indelen en oogt het geheel rustig als de deuren open staan.

Het kleurgebruik is in samenspraak met de familie bepaald. Van binnen alles wit, van buiten zwart en de terrassen houtkleurig. Een sterk beeld wat heel goed past bij het eiland, in alle seizoenen en tijdloos. Het zwarte hout en het terras zullen door weer en wind op het eiland alleen maar nog mooier worden.

De inrichting van het huis is verder door de familie zelf gedaan. De vaste kasten op de slaapkamers, de keuken, verlichting en vloeren zijn door hen bedacht. De ideeën zijn steeds besproken met de architect en aannemer zodat de alles goed geïntegreerd is en het huis echt een mooi totaal is geworden waar met veel genot vakantie wordt gevierd.

Houttoepassingen

  • Western Red Cedar (gevel+pergola) / Tali (terras)
  • FSC Keurmerk

Motivatie
Vakmanschap
Het is aan alle kanten af te lezen dat Huis Cornelisse met liefde is gemaakt. Zij is als een oester: zwart van buiten, wit van binnen. De houten gevel inclusief luikjes bestaat uit zwart behandeld hout en heeft witte houten kozijnen. Het terras en pergola zijn uitgevoerd in eigen kleur van het hout. Deze zullen grijzer worden in de loop der tijd. De kleuren zijn nauwkeurig bij elkaar gezocht om aan te sluiten bij de sfeer van het eiland en de wensen van familie Cornelisse.

Duurzaam
Alle toegepaste materialen zijn duurzaam en onderhoudsarm. Al het hout is met FSC keurmerk. De houtsoorten zijn western red cedar voor de gevel en pergola, Tali is gebruikt voor het terras. Toegepast in dit huis zorgt het zink ook tegen overmatige hitte en koude binnen. De gehele thermische schil heeft een veel hogere isolatiewaarde dan het bouwbesluit vereist. Dat scheelt een hoop in de energiekosten, zeker belangrijk voor een huis dat niet permanent bewoond wordt.

Detail
In het hele ontwerp is veel aandacht besteed aan de detaillering. Bijvoorbeeld in de aansluiting van de witte kozijnen op de zwarte geveldelen die vlak in elkaar over lopen. Het versterkt het zwart-wit kleurcontrast. Het toegepaste hout in de geveldelen is fijn bezaagd, wat een stoer effect geeft en de zwarte behandeling heel mooi tot uiting laat komen. Het terras is subtiel opgehoogd ten opzichte van het maaiveld. Het huis lijkt hierdoor te zweven en het blijft er altijd droog.

Totaalconcept
Hout heeft bij het gehele huis zijn stempel gedrukt op het ontwerp, want ook aan de binnenzijde is heel veel hout gebruikt, voornamelijk witgeschilderd multiplex (uiteraard ook FSC). Daarnaast heeft de familie Cornelisse ook nog fraaie vaste kasten laten bouwen in hout. Huis Cornelisse oogt licht en transparant als je je in het huis begeeft terwijl de buitenkant er als een stoer strandhuis uitziet.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Multidisciplinair ontwerpbureau op het gebied van stedenbouw, landschap, utiliteits- en woningbouw.

Website: www.dezwartehond.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes