Houten watervilla, Nijmegen

Woningbouw

Tom Bergevoet Architecture

Partikulier (dhr. B. Mulders en mw. K. Dansen)

Aannem. bedrijf Albers, Maashees (bouwkundig aannemer); Boudestein & zn, Nijmegen (interieurbouw)

Partikulier (dhr. B. Mulders en mw. K. Dansen)

Tom Bergevoet

Ingenieursbureau Haank, Silvolde

Partikulier (dhr. B. Mulders en mw. K. Dansen)

Houten watervilla, Nijmegen

Omschrijving
Op een prachtige plek in de Waal bij Nijmegen bezit een jong gezin een waterkavel die vrij uitzicht biedt naar alle zijden. Ter vervanging van de bestaande, versleten boot laten zij een nieuwe watervilla ontwerpen die volgens het wensenlijstje recht moet doen aan de unieke positie in het landschap, voldoende ruimte en inrichtingsvrijheid moet opleveren en bovendien de trekken moet vertonen van een walvis.
 
Het bestemmingsplan staat een bouwvolume van 2 lagen toe. Op de benedenverdieping worden de privévertrekken ondergebracht zoals de slaapkamers en het sanitair. Zo ontstaat op de bovenverdieping een “platformachtige” open woonruimte die, opgetild, uitzicht biedt over de hele omgeving.
 
Op deze bovenverdieping biedt een in vorm en afmeting variabel, rondgaand glaslint afwisselend panorama’s, beperkte doorzichten en - incidenteel - beslotenheid. Centraal in de ruimte staat een groot kastmeubel dat de ruimte in verschillende sub-ruimten onderverdeelt.
 
Aan de zuidzijde heeft het dak dezelfde hoogte als de naastliggende waterwoning. Omdat de watervilla aan de noordzijde vrij uitzicht heeft over de Waal, is het dak hier juist omhoog gebracht. Zo vormt de watervilla een mooie beëindiging van de aaneengesloten reeks waterwoningen.
 
De constructie bestaat uit houten portaalspanten die in een stalen ponton zijn gezet. De gevels, kozijnen en binnenwanden zijn allen van hout. De combinatie van de lichte houtconstructie en -invulling in het zware stalen ponton geeft de drijvende woning een gunstig, laagliggend zwaartepunt waardoor deze stabiel in het onrustige rivierwater ligt.
 
Bij laag water komt de waterwoning op de bodem van de rivierarm te liggen. Hierbij komen grote krachten op het bouwwerk. Het gebruik van hout, een product dat vervormingen kan opnemen, komt hierbij maximaal tot zijn recht.

Houttoepassingen binnen het project
De constructie bestaat uit houten portaalspanten (De Groot Vroomshoop) die in een stalen ponton zijn gezet. De gevels, kozijnen en binnenwanden zijn allen van hout. Voor de gevels is gebruik gemaakt van verduurzaamd Syberisch Larix (WaxedWood, Foreco, Dalfsen)

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Tom Bergevoet Architecture is een ontwerpbureau gespecialiseerd in architectuur, stedenbouw en onderzoek. De projecten van het bureau zijn uiteenlopend van schaal en programma maar komen allen tot stand vanuit dezelfde ambitieuze en onderzoekende houding naar op maat ontworpen oplossingen.

Het bureau werkt vanuit de overtuiging dat elke ontwerpopgave een unieke samenkomst is van opdrachtgever en locatie. De architect vervult hierbij de rol van uitvinder en heeft als taak om voor elke opdrachtgever en voor elke plek een passend ontwerp uit te vinden.

Website: www.tombergevoetarchitecture.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes