OverigeEmma Architectende heer Van MarionI. van Reek en Zn.de heer Van MarionEmma architectenSVR BouwconstructiesRestaurant Aan Zee |
Omschrijving
Aan de Strandweg in Oostvoorne, in het natura 2000 gebied “Voornes duin”, tegenover het Zuid-Hollands landschap “de slikken van Voorne” en de maasvlakte, bovenop de primaire waterkering, is een nieuw houten restaurant verrezen: “Aan Zee.”
De plek is adembenemend en surrealistisch. Enerzijds is de horizon gevuld met robuuste kranen, schoorstenen en haveninstallaties, anderzijds is het de delicate habitat van beschermde vogels en waddiertjes. Het restaurant voorziet naast dag- en avond horeca ook in de informatievoorziening over het omringende gebied en heeft faciliteiten voor buitensporters zoals kitesurfers en mountainbikers.
Het is een duurzaam restaurant in alle aspecten: in de inpassing in het landschap, in de bouwkundige en installatietechnische opbouw en in het eten en haar bereidingswijze; Aan Zee is goed voor de mens en haar omgeving.
Ontwerp
Het ontwerp is sterk geïnspireerd op de omgeving; de glooiende duinen, de kleuren van duindoorn door de seizoenen, een vlucht bijzondere vogels, een dappere kitesurfer die rondgeslingerd wordt door een zilte, straffe wind, een horizon van lichtjes van de maasvlakte bij zonsondergang. In dit landschap van indrukken is het restaurant ingepast.
De basis is een houten wand die verreist uit de duinen en omhoog zwiept rond een schoorsteen tot een uitkijktoren. Dit creëert het dichte, beschutte gedeelte in het restaurant rondom een open haard. Het verduurzaamde hout is gelaagd en in kleine delen aangebracht op de gevel. De rondingen van de gevel en de verdraaiing van de richting van potdekselen geeft de gevel een reliëf waar het licht een subtiel spel van schaduw en strijklicht op speelt. Het onbehandelde hout staat bloot aan de elementen en zal mooi verweren om op te gaan in de omgeving.
Tegenover de houten gevel is een open gevel ontworpen die onder een hellende luifel naar buiten drukt. De open gevel is transparant, hoge glazen ruiten openen de ruimte naar het uitzicht en de terrassen toe. De derde gevel is verholen in het duin en wordt gevormd door een reeks ingegraven zeecontainers. Hierin zijn de technische en logistieke ruimtes ondergebracht.
De interieurs zijn op maat gemaakt en zijn integraal onderdeel van het gebouw. De lange houten wand is binnen een doorgaande houten bank. De vaste leesbank staat binnen én buiten en lijkt net als de bar monoliet uit de zandkleurige vloer te verrijzen. Achter de bar is de keuken in het zicht tegen een achterwand van kleurrijke containerfronten. Hier werken de koks aan open vuren met regionale en seizoensgebonden producten.
De speciaal voor Aan Zee ontworpen, en in Italië vervaardigde lampen creëren bij nacht een sterrenhemel in de glazen gevels. Zelfs tot in de toiletten wordt de bezoeker verrast. Hier staan rotsblokken om je handen in te wassen en in de toiletruimtes zijn nieuwe vergezichten gecreëerd door een ingenieus spel van spiegels en dromerige decoraties.
Op het altijd open en publiek toegankelijke daklandschap kunnen bezoekers uitkijken en leren over de omringende schoonheid: een schitterend Natura 2000 gebied, de tweede maasvlakte in wording en de bijzondere, duurzame installaties van het restaurant.
Duurzaamheid
Het gebouw kent een bijzondere water- en energiehuishouding. Doelstelling was om het restaurant geheel autarkisch te laten functioneren. Hiertoe worden alle nieuwste technieken toegepast om de energie op te wekken, te distribueren en in de waterhuishouding te voorzien. Warmte en koeling wordt uit 11 stuks, 95 meter diepe gesloten aardbronnen gewonnen in combinatie met twee zonneboilers en er wordt gebruik gemaakt van een natuurlijk convectiesysteem voor de ventilatie. Het afvalwater wordt gezuiverd in een helofytenveld van zo’n 200m2, hierdoor is geen rioolaansluiting benodigd. Uit het afvalwater wordt eerst het vet afgescheiden, wat na ontwatering een biomassa centrale kan voeden. Elektriciteit wordt opgewekt door windmolens (2x5kW) en PV cellen (13kW). Alle verlichting is led verlichting.
De grootste energievreter is normaal gesproken de keuken. Hierom zijn alle grootverbruikers er uit gelaten (dus géén magnetron, hete lucht, frituur, gasovens, gaspitten) en wordt er houtgestookt gekookt. Een uniek, in Oostenrijk vervaardigd fornuis biedt bakplaten, ovens en grill allen op een houtvuur. Nu stoken ze nog op eiken, op den duur zal het hout worden betrokken uit het snoei afval van het omliggend natuurgebied en op eigen terrein gedroogd. De ingrediënten voor de bijzondere menukaart worden uit de regio betrokken en uitsluitend vers bereid.
Drie kabels zijn verplicht getrokken: elektra omdat de tijd van oogsten en gebruiken uit elkaar liggen, drinkwater omdat het zelf oppompen van drinkwater in zilt gebied complicaties geeft en een datakabel voor de stabiliteit van pintransacties en beveiligingsystemen.
Het was een eis om demontabel te bouwen. Het staat bovenop het duin dat in de toekomst moet kunnen worden opgehoogd. Hierom is het gebouw zo geconstrueerd dat het mogelijk is het weer te ontmantelen. Zo kunnen ook de materialen worden hergebruikt en de locatie weer teruggegeven aan de natuur.
Waarom Houtprijs?
Restaurant Aan Zee is een duurzaam, demontabel, buitengewoon sculpturaal gebouw in een adembenemend landschap. Dit had niet gekund zonder de toepassing van hout. Hout heeft zich bewezen als een herwinbaar materiaal, waarmee een duurzaam gebouw demontabel is te realiseren. De uitstraling van het gebouw in dit gebied vraagt om hout. Expressieve vormen zijn met ambacht vervaardigd, het hout kleurt mee met zijn omgeving, het seizoen en het weertype. Zowel in technisch als esthetisch opzicht, zowel binnen als buiten, zowel structureel als afwerking, van haardvuur tot houtgestookt fornuis: Aan Zee is van hout!
Houttoepassingen
Gevelconstructie, gevelbekleding, terrassen, plafonds, interieure wandbekledingen, interieurbouw diversen, open haard en houtgestookt fornuis!
Website: www.emma-architecten.nl