House W

Woningbouw

Studio PROTOTYPE

particulier

Bruins Bouw BV

particulier

Studio PROTOTYPE

constructieadviesbureau F.Wiggers

eigenaar

House W

Omschrijving
Aan de Rijksweg in Duiven staat een charmant woonhuisje, gebouwd begin vorige eeuw en al een eeuw lang bewoond door twee generaties oud-Duivenaren. Nu de derde generatie van de familie heeft besloten om zich te vestigen in dit woonhuis, heeft dit geresulteerd in een renovatie van het bestaande woonhuis en een nieuwbouwopgave aan de tuinzijde van het perceel. Het concept gaat uit van een nieuw bouwvolume welke is versprongen ten opzichte van het bestaande volume. Aan de straatzijde fungeert het nieuwe gedeelte als een gesloten object welke het contrast zoekt met het bestaande woonhuis. Aan de tuinzijde opent het woonhuis zich door middel van een royale veranda, deze veranda is als een L-vorm om de woning heen gesitueerd. Een groot venster, voorzien van twee openschuivende puien zorgt voor het contact met de diepe tuin. Als onderdeel van de kapvorm is de schoorsteen opnieuw geïnterpreteerd, binnen dit object zijn een dakraam en lichtkoker geïntegreerd. Op gebied van materialisatie wordt er contrast gezocht tussen de bestaand en nieuw, echter binnen het nieuwe gedeelte ontmoeten de materialen zoals hout, beton en zink elkaar binnen de nuance.

Houttoepassingen

  • houten gevel bestaande uit western red cedar latten
  • houten spantconstructie

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Het gevelconcept van House W bestaat uit diagonale lijnen en richtingen wat is vertaald naar een houten bekleding bestaande uit Western Red Cedar latten. De afmetingen van de latten zijn bewust zo fijn mogelijk gehouden. De houten delen zijn op blinde wijze bevestigd. Aluminium profielen zijn ingezet om een mooie beëindigingen en overgangen te krijgen.
De houten Western Red Cedar delen zijn op een grijze kleur gebracht, zodat het hout op mooie wijze aansluit bij de overige materialen als het beton en het zinken dak. Het diagonale latten patroon wordt op verschillende strategische posities geopend en deze elementen fungeren als privacy schermen.

Bijdrage aan imago hout
Traditionele houten bekledingsprincipes zijn op een nieuwe wijze geïnterpreteerd. Dit project toont aan dat deze principes niet altijd tot traditionele architectuur hoeven te leiden, maar dat traditie gecombineerd met moderne principes kan leiden tot nieuwe vondsten.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Met dit project tonen wij aan dat hout als materiaal bijzonder goed te combineren is met verschillende andere materialen zoals aluminium, zink en beton. In het ontwerptraject zijn de verschillende materialen zowel in maat, belijning en in kleurstelling zorgvuldig op elkaar afgestemd, waardoor op zorgvuldige wijze een nieuwe eenheid is gecreëerd.

Duurzaamheidbijdrage
Het duurzaamheidconcept gaat allereerst uit van het behouden en conserveren van het bestaande woonhuis en het daarmee voorkomen van sloop en radicale nieuwbouw. Het bestaande woonhuis is van onmiskenbaar belang voor het profiel van de dorpsstraat in het historisch centrum van Duiven. De uitbreiding is een nieuwe interpretatie van het bestaande volume naar de eisen van de huidige tijd. Deze keuze resulteert in verrassende ruimtelijke vondsten, welke anders niet voor de hand zouden liggen. Op materialisatie niveau is gezocht naar een duurzame uitstraling gebaseerd op het gebruik van tijdloze materialen en materialen met een lange levensduur zoals zink, hout en beton met een bijzondere aandacht voor een verfijnde detaillering.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Studio PROTOTYPE heeft in het proces opgetreden in de rol van architect en als bouwcoördinator / directievoerder.

Website: www.studioprototype.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes