Hotel Udens Duyn

Utiliteitsbouw

De Jong Gortemaker Algra

Zorggroep Brabant

Hurks B.V. Den Bosch

Zorggroep Brabant

de Jong Gortemaker Algra

Adviesbureau Tielemans Bouwconstructies B.V.

Zorggroep Brabant

Hotel Udens Duyn

Omschrijving
Hotel Udens Duyn is een initiatief van het naastgelegen Ziekenhuis Bernhoven en BrabantZorg. In het viersterrenhotel kunnen mensen die zorg nodig hebben in alle rust en ruimte werken aan hun herstel buiten de omgeving van het ziekenhuis. Het hotel biedt 24 uur zorg en verpleging. Het comfort van Udens Duyn stimuleert een spoedige revalidatie. Daarmee draagt het hotel bij aan een snelle doorstroming in de zorg.

Wat het concept bijzonder maakt, is dat het hotel niet alleen toegankelijk is voor gasten met een zorgvraag, maar ook gasten die geen zorg nodig hebben verwelkomt. Zij kunnen genieten van alle gemakken die het viersterrenhotel biedt en ook van het prachtige natuurgebied De Maashorst met de zandduinen van Bedaf.

Het hotel wil zich vooral profileren als een luxe viersterrenhotel en de zorgvoorziening als extra faciliteit aanbieden. Zo zijn er speciale inbouwelementen ontworpen die ingezet kunnen worden op het moment dat er een bijzondere zorgbehoefte is. Daarnaast is het mogelijk om één bed van de kamer te verwijderen zodat er meer ruimte ontstaat om zorg te verlenen. Op deze manier worden hotelgasten zonder zorgbehoefte níet geconfronteerd met allerlei hulpmiddelen.
Op de begane grond bevindt zich het restaurant en de lounge. De gemeenschappelijke ruimten op de 1e verdieping zijn gericht op revalidatie en wellness. Op de tweede verdieping is een verbinding met het ziekenhuis, voor het geval er een spoedopname noodzakelijk is.

De Jong Gortemaker Algra ontwierp het hotel als een ingetogen volume waarbij de focus van de bezoeker naar de binnenwereld wordt getrokken. Een centrale binnenwereld in gewelfde vormen verbindt de verschillende niveaus. Het refereert aan een ‘canyon’ waarbij licht van boven samen met vloeiende lijnen de ruimte vormgeven.
De houten gewelfde wanden zijn een doorbreking van de strakke gevel en de ziekenhuisomgeving. Door openingen in het dak is de lucht zichtbaar en komt daglicht langs de gewelfde ruimte diep naar binnen. Gasten ervaren bij binnenkomst een aangename en open sfeer. De natuurlijke materialen die zijn gebruikt, zijn geïnspireerd op de zandduinen.

Houttoepassingen
De entreehal heeft een gewelfde canyon-vorm die vanaf de begane grond tot aan de bovenste verdieping in het atrium doorloopt. Meubels zoals de receptie en de bar zijn in deze ruimte volledig geïntegreerd. Deze zijn bekleed met houten latten in verschillende kleuren en afmetingen.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
De kwaliteit van het ontwerp zit in de hoge kwaliteit van afwerking en de bijzondere binnenwereld die daarmee gerealiseerd is. Deze centrale hal is geheel bekleed met hout en loopt naadloos over in het interieurontwerp van de receptie en restaurant. Ook in de hotelkamers is de thematiek van de canyon doorgezet.

Het atrium speelt een belangrijke rol in de beleving van het hotel en het zorgconcept. Het is een ruimte die door de hoogte en lichtinval verrast maar tegelijkertijd ook warmte en geborgenheid uitstraalt. De toepassing van hout draagt bij aan een sfeer van luxe, verzorging en comfort. Dit maakt zorghotel Udens Duyn uniek in Nederland.

Bijdrage aan imago hout
De toepassing van hout zorgt voor een comfortabele uitstraling en welkome entree. De keuze van hout was is zeker zin logisch omdat zijn van nature een warme uitstraling heeft en ook buigbaar is.
De verschillende kleurtonen en afmetingen van het hout in combinatie met de gewelfde vormen zorgen voor een gelaagdheid die bijdraagt aan het gevoel van een beschutte en veilige plek. Het resultaat overtrof alle verwachtingen.
De keuze van hout als canyon bekleding lijkt op het eerste gezicht niet het meest voor de hand liggend. Maar het is uitermate geschikt om de karakteristieken van een canyon na te bootsen. Zo is het mogelijk de gelaagde vormentaal volledig vloeiend te maken en op een subtiele wijze te schakelen tussen kleurtonen.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De wijze van toepassing van het hout in het atrium van hotel Udens Duyn is de enige in zijn omvang en soort. Het materiaal is over de volledige hoogte van het gebouw toegepast en onderscheidt zich door de golvende bewegingen en de uitspringende banden.
Het buigen van hout is niet op zich niet vernieuwend, maar nog niet eerder op deze schaal toegepast. In samenwerking met het timmerbedrijf is een innovatieve methode gevonden om dit te realiseren binnen budget. Zo is het hout is op locatie ter plekke gebogen. Door middel van inkepingen aan de achterzijde van de latten is de gewenste kromming bereikt en vervolgens handmatig bevestigd op de achterliggende wanden.

Duurzaamheidsbijdrage
Het gebruikte hout is grenen met FSC keurmerk.Het feit dat het hout onderhoudsvrij is en niet snel zijn kwaliteit zal verliezen, maakt dat dit een duurzame toepassing is.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
De Jong Gortemaker Algra heeft zich de afgelopen 85 jaar ontwikkeld tot een multidisciplinair architectenbureau met een rijke ervaring en een krachtige visie. Het is onze ambitie om met aandacht en inventiviteit, kwalitatieve en heldere architectuur te maken die past bij de leefomgeving van mensen.
De Jong Gortemaker Algra werkt veelal aan opgaven voor de maatschappelijke sector. Vooral in de gezondheidszorg en scholenbouw zijn wij actief. Wij zijn gespecialiseerd in architectuur, interieurarchitectuur, bouwkunde en constructie.

Website: www.djga.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes