Het Traphuis - GENOMINEERD

Woningbouw

Onix architecten

Tjeerd Willem Droogers en Erna Springer

Bouwbedrijf Hulshof B.V.

Tjeerd Willem Droogers en Erna Springer

Haiko Meijer

Brons Constructeurs & Ingenieurs B.V.

Tjeerd Willem Droogers en Erna Springer

Het Traphuis

Omschrijving
Traphuis, een betaalbaar, duurzaam, ruimtelijk bijzonder huis. In het oevre van Onix borduurd zij voort op de reeks bijzondere woonhuizen die er in het verleden zijn gerealiseerd, zoals o.a. het schuurhuis, dogmAhuis, schoorstenenhuis. Ook is de keuze voor het interieur 1 materiaal te nemen met Arauco multiplex als megameubelsculptuur eentje welke zijn oorsprong kende in de verbouwing van de muziekzaal (muziekschool) en het centrum van beeldende kunst te Groningen. De spiraal (het continue vloerveld) als route werd in de vensterschool te Groningen voor het eerst verkend. Na vele Onix-trapvarianten toont het traphuis aan dat het doorontwikkelen van bestaande thema’s in het werk van Onix gekoppeld met supersoonlijke particuliere vragen nieuwe ruimten ontsluit.
Het traphuis is in zijn basis eenvoudig. Een kubistisch huis, sober gedetailleerd. De contouren van het huis verraad iets van een trapgevel, maar dan 3 dimensionaal. De trapgevel is huis geworden, een oude traditie heeft een nieuwe vorm gevonden in een nieuwe tijd waarin gezocht wordt naar nieuwe waarden. Elke trede biedt ruimte aan een verblijf. Een wens van de opdrachtgever om op verschillende hoogten te kunnen wonen heeft geleid tot deze typologie. Naast de verschillende trede-hoogten, welke tafelhoogte, 75cm, t.o.v. elkaar verspringen is in de spiralende route naar boven ook de oriëntatie van de ruimten steeds verschillend. Op deze manier krijgen hoogte, woonfunctie, uitzicht en zonlicht een eigen unieke relatie met elkaar.
Zoals het traphuis al zegt, is het hele huis onderdeel van de trap, maar omdat dat zo is, is de letterlijke trap, welke twee verdiepingen verbind, verdwenen. In het landschappelijke interieur worden de definitie’s van trap/ wand/ meubel/ plafond/ vloer ontgrenst. Rondom is één natuurlijk materiaal volop aanwezig. Zoals een rondwandeling in de natuur langs bomen, weides en velden lijdt, lijdt de wandeling door het traphuis je door een wereld waarin cultuur en natuur een mooie symbiose aangaan. De eenvoudige multiplex platen geven met hun prachtige printen van Radiata-pine uit Chili en strakke detaillering een mooie warmte, maar ook abstractie aan het interieur. Deels zijn de vlammen van het multiplex iets wit weggepoetst, deels zijn de vlammen met lak opgepoetst.
Met dit betaalbare huis is een nieuw type huis bedacht welke voortborduurd op de split-level woning.

Houttoepassingen binnen het project
Multiplex Arauco voor volledig interieur, wit gepoetst c.q. blank gelakt.
Modiwood fijn bezaagd vuren in verschillende afmetingen voor de buitengevel CLS voor houtskelet toepassing.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Totale integrale toepassing multiplex in het interieur. Zowel door aannemer als ook door de bewoner direct en / of indirect aan te brengen. Sobere eenduidige toepassing van een eigentijdse vertaling van de trapgevel in 3d. De uitwerking is een “supersoonlijke” wijze van wonen. De wens van de consument om op alle niveaus te willen wonen heeft geleidt tot een nieuw traphuis-type waarbij de opdrachtgever als grafisch ontwerper een strakke vormgeving voor ogen had.

Bijdrage aan imago hout
Multiplex als hoogwaardige afwerking met warme uitstraling waar je met zelfbouw in combinatie met aannemer een hoogwaardige architectonische kwaliteit kunt krijgen. Een mooi voorbeeld van combi professioneel/ zelfbouw participatie wat een mooi eindresultaat oplevert.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Van “under” layment naar “upper” layment
Multiplex als materiaal waar je alles mee kan doen.
Multiplex Megameubel; deze materialisering maakt het mogelijk een gebruiksvriendelijk interieur sculpturaal te kunnen ervaren.

Duurzaamheidsbijdrage
Een goed voorbeeld van een low-profile “huis, tuin en keuken” markt. Een goedkoop huis met een duurzame uitstraling. (€ 160.000 incl. Btw casco voor 150m2 oppervlakte)
Minimale hoeveelheid daglichtopeningen met optimaal lichttoetredingsrendement. (door trappende vloervelden) Luchtdichte h.s.b. waarop regels aan de binnenkant binnen de folie zijn aangebracht om in een vrij laat stadium nog elektriciteit aan te leggen. Zeer gunstig om tijdens de bouw nog te kunnen improviseren.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architecten bureau: architectuur, productontwikkeling en onderzoek

Website: www.onix.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes