Postkantoor, Nijmegen - GENOMINEERD

Woningbouw

Van de Looi en Jacobs Architecten

Talis

Giesbers Wijchen Bouw

Talis, Nijmegen

Van de Looi en Jacobs Architecten

Croes Bouwtechnisch adviesburo, Nijmegen

Albert Heijn – Talis

Herbestemming Postkantoor Nijmegen

Omschrijving
Het in het stadshart gelegen hoofdpostkantoor van Nijmegen stamt uit 1908 en heeft de status van gemeentelijk monument. Het gebouw naar ontwerp van de vermaarde architect C.H. Peters is getransformeerd tot supermarkt met starterswoningen. Het architectonisch bijzondere deel is gerenoveerd, daarnaast zijn een 12 tal nieuwe appartementen in houtskeletbouw toegevoegd.
De nieuwe gebruiksfunctie in relatie tot de cultuurhistorische waarde en de complexe bestaande bebouwing vereiste een transformatie met respect voor het bestaande met oog voor vernieuwing.

Het plan omvat op de begane grond een supermarkt met dagwinkels. In het monumentale L-vormige bouwdeel zijn op de verdieping 14 huurappartementen voor starters ontworpen op een stramien van vier meter, strokend met de oorspronkelijke structuur van het gebouw. In de drie verdiepingen hoge appartementen wordt de beperkte breedte door middel van vides, die alle ruimtes binnen het appartement met elkaar verbinden, gecompenseerd.

Aan de binnenzijde van dit L-vormige bouwdeel is de bestaande architectonisch minder interessante bebouwing vervangen door een luchtige, in houtskeletbouw uitgevoerde nieuwbouw met daarin 12 appartementen, elk van twee etages op dezelfde stramienmaat als de oudbouw.

Alle appartementen worden ontsloten vanuit een hofruimte gelegen op 1e verdiepingniveau tussen de oudbouw en de nieuwbouw. In de bestaande wand langs deze hofruimte zijn de entrees naar de woningen ‘uitgesneden’ en zijn de aanhechtingen van het verwijderde deel en alle aanhelingen zichtbaar, als ‘stille getuigen’ van de ingreep.

Houttoepassingen    
Hoofddraagconstructie: het complete nieuwbouwdeel en de nieuwe wanden en vloeren in het monument zijn gemaakt in houtskeletbouw. (Europees Naaldhout)
Exterieur: galerijen, kozijnen, gevelkolommen en vloer- en dakranden (Siberisch Lariks, Oregon Pine, Bilinga)

Motivatie
De toepassing van hout in dit project speelt een bepalende rol. Het heeft architectonisch- en technisch gezien de mogelijkheden binnen dit project vergroot.

Architectuur
Het monumentale bestaande deel van het gebouw dat gehandhaafd is bij de transformatie is opgetrokken uit baksteen. Door het nieuwbouwdeel volledig in hout vorm te geven is er een mooi contrast ontstaan tussen bestaand en nieuw. Het gebouw maakt door het contrast tussen de materialen tevens de aard van de ingreep zichtbaar.
De natuurlijke materialen, baksteen en hout, passen goed bij elkaar. De één ‘hard’ en ruw, de ander ‘zacht’ en verfijnd. Beide materialen vragen erom ambachtelijk te worden bewerkt en verwerkt.
De fijn gedetailleerde nieuwbouw past bij de karakteristiek van de bestaande -vroeg 20e eeuwse- fijn gedetailleerde baksteenarchitectuur.

Techniek
Doordat het nieuwe bouwdeel volledig in houtskeletbouw is vormgegeven was het mogelijk om 4 bouwlagen toe te voegen bovenop de bestaande constructie van het monument. De gemetselde constructie van de begane grond en de kelder konden hierdoor volledig in takt blijven.

Door de beperkte afmetingen van de bouwplaats was het uitvoeringstechnisch gezien gunstig om met geprefabriceerde en lichte elementen te werken. De mogelijkheden om binnen de monumentale schil eenvoudig de houten wanden en verdiepingsvloeren te kunnen plaatsen gaf veel flexibiliteit aan zowel het ontwerp- en bouwproces.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectuur, stedenbouw, monumenten, in zowel nieuwbouw- als renovatie- en restauratieprojecten van verschillende schaalniveaus. Kenmerkend is een integrale aanpak en een multidisciplinaire inzetbaarheid.

Website: www.vandelooienjacobs.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes