Harnaschpolder

Woningbouw

Waal

Huurwoningen: Woonbron, Koopappartementen en eengezinswoningen: diverse

Waal Bouw

Woonbron/Kristal, Visade

Faro Architecten

Ingenieursbureau SmitWesterman, Wycon

Huurwoningen: Woonbron. Koopappartementen en eengezinswoningen: diverse

Harnaschpolder

Omschrijving

Harnaschpolder: natuurlijk wonen op de rand van stad en dorp

Harnaschpolder is een nieuwe woonwijk aan de westelijke rand van Delft, grenzend aan het dorp Den Hoorn. Waal heeft in opdracht van Woonbron en Visade in één van de deelprojecten bijna 200 koop- en huurwoningen gebouwd, zowel grondgebonden woningen als appartementen.

Het gebied was vroeger een lappendeken van moestuinen, boomgaarden, weiland, sloten en knotwilgen, van waaruit de stadsbevolking van Delft van voedsel werd voorzien. Later is het gebied vol gegroeid met kassen. Die elementen zie je terugkomen in de nieuwe wijk. Niet alleen in het vele groen en water, maar ook in de architectuur van dit deelproject. Je herkent in de woningen de typerende puntdaken van de kassen en het vele glas dat er eerst was. Om de natuurlijke uitstraling van het project te vergroten, is gekozen voor de aanleg van mos-sedumdaken.

De verbinding met vroeger is ook de reden waarom bij het ontwerp is gekozen voor het gebruik van veel hout, dat ook echt zichtbaar aanwezig is. Vooral de gevelbekleding en de houten galerijen vallen daarbij op. Voor de gevels is bijna 50 km Europees vuren gebruikt, voor de galerijen ruim 90 m3 bilinga. Maar ook verder is er ruim hout verwerkt in het project: 68 sporenkappen, 120 trappen, bijna 1.300 deuren en 4.500 m2 plaatmateriaal. Uiteraard is er ook hout verwerkt in tal van hsb-elementen, (stel)kozijnen, buitenbergingen en bloembakken.
Voor de houten onderdelen is gekozen voor houtproducten met het FSC-keurmerk.

Houttoepassingen
Het project is geheel gebouwd met FSC-hout en FSC-houtproducten:
• Buitengalerijen en buitentrappen (Azobe en Bilinga)
• Binnentrappen (Mahonie)
• Buitendeuren en kozijnen bergingen, glaslatten (Meranti)
• Triplex binnendeuren (Okoumé)
• Binnenkozijnen (Sapeli Mahonie)
• Gevelbekleding, sporenkappen, HSB-elementen, buitenbergingen, dakramen, spouwlatten (Vuren)
• Sporenkappen, HSB-elementen, bloembakken (diverse FSC-plaatmaterialen)

Motivatie
Er zijn vele redenen om het project Harnaschpolder te nomineren voor de Houtprijs 2012. De belangrijkste is de uitstraling: als je naar het project kijkt, zie je voornamelijk hout, waarbij vooral de gevelbekleding en de galerijen opvallen. Tijdens de bouw zijn uitsluitend FSC-hout en -houtproducten verwerkt in een keur aan houtsoorten: van Europees vuren, West-Afrikaans bilinga en Zuid-Amerikaans mahonie tot Aziatisch meranti. Op deze wijze ondersteunt het project de FSC-bosbouw in alle werelddelen. Het weerspiegelt ook de diversiteit van de wortels van de bewoners van de woningen.

Harnaschpolder wordt voor de eigen medewerkers en voor klanten en leveranciers als voorbeeldproject gebruikt om te laten zien dat hout een prachtig en veelzijdig materiaal is, dat in veel toepassingen een volwaardig alternatief is voor andere bouwmaterialen. Waal laat op Harnaschpolder bovendien zien dat er voor iedere houttoepassing een FSC-oplossing is.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Waal is een innovatieve bouwer met de Randstad als werkgebied. Waal is gespecialiseerd in seriematige woningbouw (grondgebonden en appartementen) en in combinatiegebouwen van woningbouw en utiliteit, waarbij met lean technieken niet alleen de bouwtijd wordt verkort, maar ook de faalkosten worden verlaagd en verspilling van grond- en hulpstoffen wordt tegengaan. Kwaliteit en maximale beheersbaarheid van het bouwproces wordt geborgd met het eigen bouwprocesprotocol neoHOTPLANS, BIM en ISO 9001:2008. Waal is FSC-gecertificeerd en convenantpartner van FSC Nederland, heeft het Keurmerk Klantgericht Bouwen en is VCA** 2008/5.1 gecertificeerd. Waal heeft de hoogste ratingen van Dun&Bradstreet èn Graydon voor kredietwaardigheid. In 2011 is Waal door Het Financieele Dagblad uitgeroepen tot Gouden Gazelle voor snelst groeiende grote ondernemingen in Zuid-Holland.

Website: www.waal.nl
 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes