Erve Oostermaet

Woningbouw

Franz_Ziegler, bureau voor architectuur en stedenbouw

Woonbedrijf Ieder1

Jansman Bouw Raalte

Woonbedrijf Ieder1 / Stichting IJssellandschap / JP van den Bent Stichting Deventer

Franz_Ziegler, bureau voor architectuur en stedenbouw

IBZ Albergen

van den Bent Stichting Deventer

Erve Oostermaet

Omschrijving
In het buitengebied van Deventer wordt een zorgboerderij voor licht verstandelijk gehandicapten gevestigd. Op het bestaande erf “erve Oostermaet” staat een monumentale rietgedekte boerderij met daaraan gekoppeld een oude stal. Een schuur op het erf heeft plaats gemaakt voor twee nieuwe, identieke volumes. Deze twee door Franz_Ziegler ontworpen woonschuren bevatten in totaal 12 eenpersoons appartementen. In de boerderij zijn personeelsruimtes en collectieve functies ondergebracht. De oude stal is opgeknapt en biedt onderdak aan kleinvee. De twee nieuwe gebouwen vormen samen met de gerenoveerde boerderij en stal een compacte erfcompositie. Dit karakteristieke silhouet in de bosrand voegt zich heel vanzelfsprekend in het landschap.

Houttoepassingen binnen het project
Het larikshout voor de gevelbekleding is lokaal gekapt,uit de omliggende bossen van landgoed de Oostermaat. Vervolgens is heeft het hout ter plaatste 1 jaar gedroogd om daarna op het erf te worden verzaagd en verwerkt.

Motivatie
De vormgeving en architectuur is geïnspireerd op archetypische rurale architectuur. De traditionele boerenschuur is vertaald in een modern appartementencomplex. De bestaande, monumentale boerderij blijft het belangrijkst volume op het erf. De nieuwe woonschuren hebben een bescheiden, haast ondergeschikt karakter.

Deze nieuwe volumes hebben eenvoudige gevels met schuivende luiken voor de ramen en een scherp gedetailleerde pannenkap. De toepassing van de collectieve WKO-installatie heeft er toe bijgedragen dat de nieuwe schuren helemaal vrij zijn van dakdoorvoeren. De pijp-vrije daken versterken samen met de strak gedetailleerde verholen goot het robuuste en abstracte karakter van de twee schuren. Voldoende lichttoetreding is gerealiseerd door twee grote sparingen te maken in het volume, zonder hiermee de abstractie aan te tasten. Mede dankzij deze sparingen heeft iedere woning een verschillende plattegrond en een eigen karakter.

De gevelcompositie is met zorg uitgezet op de plankenmaat met een subtiele variatie in de luiken. Deze semi-transparante luiken doen overdag dienst als zonwering en temperen ’s-nachts de hoeveelheid licht die van binnen naar buiten schijnt zodat er geen sprake is van lichtvervuiling. De gevels zijn bekleed met onbehandeld lariks. Dit hout is afkomstig uit het nabijgelegen landgoed “de Oostermaet” en is op het erf zelf gedroogd en verzaagd. Het gebruik van lokaal bouwmateriaal past perfect binnen het idee van een -van nature autarkisch- boerenerf. De kleur van het vergrijzende, onbehandelde lariks op de gevels draagt bij aan de vanzelfsprekende manier waarop de nieuwe bebouwing opgaat in het omringende landschap.

Het toevoegen van de nieuwe woonvolumes heeft het erf van een nieuwe impuls voorzien. Het erf verknoopt een aantal verschillende wandelroutes met elkaar. De nieuwe bewoners verzorgen hier een “rustpunt” waar de vermoeide wandelaar terecht kan voor koffie en thee. De bewoners zijn deels verantwoordelijk voor het landschap waarin zij nu wonen. Zij zorgen voor onderhoud van het erf en het landschap, de moes- en siertuin, de boomgaard en de veeweide.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Franz_Ziegler is architect van het project.

Website: www.franzziegler.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes