Equidrome Venlo

Utiliteitsbouw

Mevissen Kern architecten (voorheen Mevissen+Partners)

H. Leurs

Jan Peeters Hegelsom

Rijnbeek b.v.

Mevissen Kern architecten te Venlo

Vissers en Vissers Venlo-Blerick

Equidrome

Equidrome Venlo

Omschrijving
Equidrome: Winkel met manege en koffiehoek, kantoor en magazijn
De opdrachtgever stond voor ogen dat de huidige winkel voor ruitersportartikelen in de binnenstad vervangen moest worden door een Equidrome op de nieuwe locatie bij het tuincentrum. Equidrome is een concept waarin fun, beleving en maatschappelijk verantwoord ondernemen centraal staan.
Het Equidrome heeft alles onder één dak: een winkel voor liefhebbers van het buitenleven, met name paardenliefhebbers, met een daarbij horende manege voor onder meer demonstraties, clinics, kinderverjaardagen met paardrijles. Zelfs het passen van een nieuw zadel samen met het meegebrachte eigen paard is mogelijk. Ook worden er speciale doelgroepen, -zoals kinderen met een beperking-, benaderd om ze te laten ervaren hoe leuk en geschikt de paardensport is.

De te onderscheiden functies in het gebouw zijn herkenbaar binnen het geheel. Het ensemble refereert aan grote samengestelde schuren, de iconen van een landschap. In contrast met het tuincentrum van aluminium, staal en glas is het Equidrome een door en door houten gebouw. Het Equidrome is enerzijds de noordwand aan het plein vóór het tuincentrum en anderzijds de beëindiging van het buitengebied. De hoofdentree heeft over de volle hoogte een overdekt buiten dat aansluit op het voorportaal van de winkel. De winkel zelf heeft aan de pleinzijde een luifel die, als voortzetting van de dakconstructie, beschermt tegen weer en wind.

In het ensemble zijn achtereenvolgens de volgende functiegroepen te onderscheiden:
• Entreehal-kassaruimte met daarboven kantoor en kantine
• Winkelruimte
• Podium met koffiehoek, toiletten en daarboven magazijn
• Manege
Ondergebracht in volumes met verschillende sferen: de transparante winkel, de geslotenheid van de manege en van het magazijn, de intimiteit en zichtbaarheid van de kantoren.De identiteit van elk deel draagt bij aan de homogeniteit van het geheel.

De diverse volumes hebben elk een specifieke gelamineerde houtconstructie van Europees vuren. Voor de hoofdentree samengestelde portaalconstructies, voor de koffiehoek met magazijn portaalspanten, voor de winkel driescharnierspanten met een overspanning van 20 meter en voor de manege liggers van 25 meter op betonkolommen. Met uitzondering van de vloeren van winkel en manege zijn alle vloeren, daken en de meeste binnenwanden van decoratieve en gebruiksklaar verlijmde houten elementen, in dikte 10 tot 16 cm en breedte 60 tot 70 cm.
Aan de buitenzijde is zowel voor de gepotdekselde betimmering, de verticale beplanking van de manege, als voor de wanden met lamellen, Siberisch lariks toegepast. Geïnspireerd op traditionele landelijke bebouwing zijn de hoofdconstructies, herkenbaar en zichtbaar, in de gevels verwerkt.

Houttoepassingen
Zowel de gelamineerde hoofdconstructies, als de verlijmde houten dragende zicht-elementen voor wanden, vloeren en daken, als alle binnen- en buitenkozijnen, trappen en bordessen, gevelbetimmering en gevellamellen zij n in hout uitgevoerd.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
tot voor kort zelfstandig architectenbureau, vanaf 01-05-2011 overgenomen door Kern architecten te Roermond.

Website:                                        www.kernarchitecten.com

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes