Ensemble Bloemershof Dieren

Utiliteitsbouw

Bekkering Adams architecten BV

Gemeente Rheden

Reinbouw BV

Gemeente Rheden

Bekkering Adams architecten BV

Semplonius adviesbureau

Praktijkschool de Tender, Brandweer Rijn-Ijssel, Sportorganisatie Theothorne (gymzaal) school- en verenigingsgebruik

Ensemble Bloemershof Dieren

Omschrijving
Landschappelijk ensemble Bloemershof: Versteend bos, vanzelfsprekende eenheid
Een stedenbouwkundige eenheid die de schakel vormt naar het Veluwe massief.
Innovatieve duurzaamheid als speerpunt: hout als beeldend element.

Het multifunctioneel stedenbouwkundig ensemble Bloemershof in Dieren, gemeente Rheden heeft innovatieve duurzaamheid als speerpunt. Ontworpen met en voor de gebruikers vormen de praktijkschool, gymzaal, brandweerpost en woningen een nieuw brandpunt in de buurt. Gegroepeerd rondom tuinen en een openbaar toegankelijke park, legt het de verbinding tussen de bebouwde kom van Dieren en de uitlopers van het lommerrijke Veluwe massief en bemiddelt het tussen stad en landschap.

Het ensemble is conceptueel vormgegeven als een “versteend” bos -met betonnen bomen en een houten bladerdak-, dat in verschillende hoogten om de tuinen heen meandert. De privé terreinen, zoals schoolplein, tuinen, manoeuvreer ruimte en parking zijn aan de buitenkant van de locatie gelegd; het openbare park ligt in het hart van het gebied: met een formele tuin aan de zijde van de doorgaande weg en een landschappelijke park aan de zijde van het Veluwe massief, van elkaar gescheiden door een houten pergola. De verschillende functies zijn zowel onderdeel van het ensemble, als dat ze hun eigen identiteit hebben.

Het materiaal hout wordt als beeldend en verbindend element. toegepast, en is zowel in het exterieur als het interieur bepalend voor de sfeer en uitstraling van het project. - zie verder de motivatie voor inzending.

Data
Locatie Harderwijkerweg 1b/ Bloemersstraat, Dieren
programma Praktijkschool, Brandweerpost, Sportzaal, woningen, appartementen
Opdrachtgever Gemeente Rheden
Ontwerp 2007-2010
Opgeleverd voorjaar 2011
Ontwerpteam: Bekkering Adams Architecten

Houttoepassingen binnen het project
Gevel (plato) –gehele bovenbouw
Interieur elementen- (garderobekasten, trapbekleding, handrails)

Motivatie
In het ensemble Bloemershof is hout toegepast als beeldend en verbindend element. Het ensemble is conceptueel vormgegeven als een versteend bos. De onderbouw van de gebouwen bestaat uit betonnen “boomstammen” , de bovenbouw is een lichte gevelbekleding van open houten smalle latten als een “bladerdak” boven de bomen. Deze latten zijn van Plato-hout (verduurzaamd vuren) en voorzien van lazuur, zodat ze niet gaan vergrijzen. De fijne latten structuur geeft een verfijnde belijning. De eensluidende materiaalkeuze en de consequente aanpak en integratie van alle ventilatieroosters, installaties, zonweringen, verlichting ed maakt het complex tot een vanzelfsprekende eenheid.

Door de keuze voor Plato-hout- verduurzaamd vuren, waarbij door een proces van thermische modificatie een Europese houtsoort getransformeerd wordt tot materiaal met de eigenschappen van tropisch hardhout, - is de natuurlijke uitstraling van het hout ook een teken van de ambitie van de opdrachtgever een zeer duurzaam project te willen realiseren. Het project kent een zeer duurzame ontwerpbenadering, en heeft een goed binnenklimaat, een toekomstbestendige materialisatie en een ruimtelijke logistiek. De school is het eerste gebouw in Nederland waar betonkernactivering met lucht plaatst vindt.

De keuze om het hout te behandelen met lazuur is een zeer bewuste keuze geweest. Gezien de alzijdige toepassing van de houten gevelbekleding, en de bosrijke omgeving waarin het ensemble staat, is een ongelijkmatige vergrijzing te verwachten als geen behandeling wordt toegepast. Om de het verbindende en alzijdige karakter van de houten gevelbekleding te benadrukken, was juist een warme egale kleurstelling gewenst. Door het lazuur wordt de diep intense kleur van het hout benadrukt en naar boven gehaald. Het alzijdige karakter wordt ook benadrukt doordat het hout consequent is doorgezet rondom het gehele gebouw, en ook alle overstekken, neggen en balkons met hout bekleed zijn. Tevens zijn

Ook in het interieur is hout toegepast en is op deze wijze ondersteunend voor de gewenste uitstraling van de school. In de praktijkschool, waar toezicht en overzicht belangrijk is, en waarbij het interieur licht en transparant is uitgewerkt, met veel aandacht voor een optimale functionaliteit voor de gebruikers, dragen de houten interieur elementen zoals garderobe-units, balies, trapbekleding en balustradeafdekkingen van eiken (fineer), samen met ‘natuurlijke’ bamboeprints bij aan een warme en natuurlijke uitstraling van het interieur.

Op deze wijze is het project exemplarisch voor een project waar hout op een duurzame wijze is toegepast als beeldend en verbindend element, en waarbij vormgeving, kwaliteit, duurzaamheid hand in hand gaan. Wij zijn trots op het project en zijn er van overtuigd dat het bij zal dragen aan de imagoversterking van de branche.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
architectenbureau

Website: www.bekkeringadams.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes