Ecologisch woonhuis Almere

Woningbouw

Orga architect

Marc Zijlstra en Madeleine van Breugel

Gebroeders Van der Netten Van Stigt b.v., Zoelmond

Marc Zijlstra en Madeleine van Breugel

Ir. Daan Bruggink – Orga architect

Scanabouw, Huissen

Marc Zijlstra en Madeleine van Breugel

Ecologisch woonhuis Almere

Omschrijving
De opdrachtgevers hadden een kavel gekocht in de ecologische wijk De Buitenkans te Almere. Zij hadden een smal kavel dat de entree vormt van de autovrije wijk. In het Programma van Eisen waren twee punten het belangrijkst:

  • strakke, heldere en opvallende daklijn
  • individueel ontwerp, maar passend bij de andere woningen in de wijk

Het kavel lag bijzonder gunstig, ondanks zijn maximale bebouwbare breedte van 6 meter. De zuidkant richt zich naar het gemeenschappelijke groen en ligt mooi zuid t.b.v. passieve zonne-energie. De noordkant ligt tegen de parkeerplaats aan, waardoor die zo dicht mogelijk te houden is. Om een te groot ‘blok’ te voorkomen, hebben we voorgesteld om boven slechts 2 slaapkamers, een badkamer en een kleine logeerkamer te plaatsen en de ouderslaapkamer beneden te plaatsen. Daardoor wordt het woonhuis ook levensloopbestendig. Het overstek aan de zuidkant biedt zonwering bij de hoge zomerzon en benadrukt tegelijkertijd het uitzicht naar het groen toe. De daklijn, ontstaan door de verjongende en versmallende dakoverstek, loopt om het gehele woonhuis heen en maakt het een bijzonder ontwerp en geeft het woonhuis vanuit elke kant een ander aanzicht.

Houttoepassingen binnen het project
Volledig houtskeletbouwwoning, dus de hoofddraagconstructie is van hout. De houten wanden ondersteunen de gelamineerde liggers, die op hun beurt het schuine dak benadrukken. De overstekken aan de daken worden gevormd door houten frames. Ter plaatse van het hoogbouwgedeelte zijn de frames van de overstekken aan de stijlen van de wandframes gemonteerd. De overstekken worden op 2 punten ondersteund door een volhouten kolom. De isolatie bestaat uit houtvezelisolatie. De buitengevel is gedeeltelijk afgewerkt met verticale houten afwerking op Plato stijl- en regelwerk . Tenslotte is binnen afgewerkt met een houten vloer en een houten trap.

Motivatie
Als ecologisch architectenbureau bouwen wij voornamelijk met hout. Hout is immers het meest duurzame bouwmateriaal: hergroeibaar, dus onbeperkt voorradig; herbruikbaar; onderdeel van de natuurlijke kringloop; met houtvezel is te isoleren; houten woningen zijn aanpasbaar, besparen materiaal (licht in gewicht), hebben een lange levensduur en hout is in de hele wereld lokaal te verkrijgen, en tenslotte hebben bomen ook nog een recreatieve functie. En voor de architect niet onbelangrijk: hout biedt een grote ontwerpvrijheid.

Met het bouwen in hout voldoet dit ecologische woonhuis vanzelfsprekend ruimschoots aan de huidige duurzame eisen (sustainability). Een hoofddraagconstructie van hout en een dampopen opbouw garanderen een lange duurzaamheid (durability).

Het ontwerp van dit woonhuis laat de prachtige eigenschappen van hout bijzonder goed zien, maar blijft tevens verre van het ‘blokhut’ idee. Het is een moderne, maar ook duurzame woonhuis die de praktische wooneisen met de architectonische kunst combineert, en is goed betaalbaar gebleven.

Het gebruik van hout bij dit woonhuis gaf de mogelijkheid om de bijzondere daklijn, uitkragende daken en de vele, variërende schuine wanden te maken. Zowel in de buitenbekleding als in het interieur wordt door de combinatie van hout en strak stucwerk een moderne, ecologische uitstraling bereikt.
Binnen gebeurt dit door de gelamineerde liggers in de woonkamer en langs de trap. De afwerking aan de buitenzijde bestaat uit verticale WRC delen in wildverband, gelakt in een van de kleuren die zijn voorgeschreven door de vereniging De Buitenkans. De WRC delen zijn bevestigd op Plato regels en aan de hoeken en overgangen naar het stucwerk is extra aandacht besteed. De dakoverstekken zijn aan de onderzijde afgewerkt met houten schroten. Het verjongende en versmallende dakoverstek resulteert in een ranke dakrand van gevingerlaste WRC planken, mooi afgewerkt met een zwarte rand van EPDM om een vuren kraal. De grote terrasdeuren worden ingekaderd door brede houten stroken, die enerzijds het stucwerk mooi laten aansluiten en anderzijds de kolom in de scherpe hoek benadrukken.

Deze woning laat zien dat hout de manier is om modern, mooi, verrassend, betaalbaar en ecologisch verantwoord te bouwen.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architect Daan Bruggink (34 jaar) heeft in 2007 zijn ecologisch architectenbureau genaamd ORGA architect opgericht, dat vandaag 4 medewerkers telt en dit jaar 4 huizen oplevert. Hij haalt inspiratie uit de natuur en de biomimetica: het imiteren van de technieken uit de natuur (“Darwin als architect”). ORGA combineert energiezuinig bouwen met het gebruik van natuurlijke ecologisch materialen. Voor de constructie wordt dus voornamelijk voor HSB gekozen en ook in de afwerking worden de eigenschappen van hout duidelijk gewaardeerd.

Website: www.orga-architect.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes