Duynzoom Texel

Woningbouw

Studio JVM, Architecture + Urban Strategies

Divers, wordt ook verhuurd

De Mâr Houtskeletbouw, Zomers Bouwbedrijf

MNR projects, Xander van Rijswijk

Studio JVM; Jeroen van Mechelen, medewerkers: W. Hermanns, A. Aarnoudse, R. van Vlijmen

IBT Texel, Ger Deelstra

Particulier & Dutchen, luxe vakantievilla’s

Duynzoom Texel

Omschrijving
Begin 2012 worden op Texel zes bijzondere vakantiewoningen opgeleverd. De wens van de opdrachtgever om 200m2 BVO onder een nokhoogte van 6 meter te realiseren, bracht ons tot de keuze voor deze geometrische objecten in een golvend landschap.

De vormgeving van deze huizen is daarmee slechts een resultante van een zoektocht naar de optimalisatie van ruimte, natuurlijke privacy en een subtiel gevoel van uniciteit.
De scherpe hoek in de plattegrond maakt het draaien van de huisjes mogelijk. De gecombineerde zadel- en mansarde-kap voorziet lokaal in juist voldoende stahoogte, zodat ook op de verdieping iedere slaapkamer een badkamer kan hebben. Het golvende landschap maakt grote raamopeningen d.m.v. riante koekoeks mogelijk zodat ook in de kelderverdieping veel contact is met de omgeving. De afwerking is een grafisch ogende huid die de perspectivische werking van deze ‘trompe l’oeils’ versterkt.
Het geheel is in Design- & Build uitgevoerd met een grote hoeveelheid partijen. De huizen zijn geheel als prefab in ruwbouw voorbereid, en konden in één dag op de kelderbak worden gezet. Door de geometrische vorm, opgebouwd uit driehoeken was er weinig staal nodig voor de stabiliteit van het bouwwerk. De gevel is van Fraké, een FSC gewonnen, verduurzaamd hout.

Houttoepassingen binnen het project
In het hoogwaardige vakantieparkje Duynzoom zijn geheel in houtskeletbouw 6 luxe vakantievilla’s gebouwd met de relatief nieuwe verduurzaamde houtsoort Fraké (Plato) als gevelafwerking. Het gehele volume is met dezelfde houten latten bekleed, waarbij de richting op sterke wijze het gevoel van volume beïnvloed, zodat de ruime woningen als zeer bescheiden ogen op het terrein. De oriëntatie en de bijzondere geometrie van de woning in combinatie met de richting van de afwerking, zorgen voor een sterk gevoel van individualiteit, terwijl de woningen allen gelijk zijn. De woning is tevens een herinterpretatie van de Texelse Schapenboet.

Motivatie
De motivatie om deel te nemen is kort en eenvoudig:
Het ontwerp toont de kracht van hout (constructief HSB en als gevelmateriaal) als een sprekend natuurlijk en tegelijkertijd stylistisch materiaal dat refererend aan traditionele bouwmethoden (schapenboet) verrassende detaillering en ruimtelijke en materiële duurzaamheid kan laten zien. Hout is meer dan ooit het materiaal van de toekomst.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Studio JVM, geleid door Jeroen van Mechelen is een architectenbureau met een grote verscheidenheid aan opgaven tussen interieur en masterplan. Studio JVM werkt zowel aan nieuwbouw als herontwikkeling en heeft duurzaam ruimtegebruik als prioriteit op de agenda staan.

Website: www.studiojvm.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes