Double House, Ypenburg

Woningbouw

Mirck Architecture

Barbara Renier & Jeroen Mennink

Bouwbedrijf Schotte, Oude Leede

Barbara Renier & Jeroen Mennink

Mirck Architecture, Amsterdam (Sander Mirck)

CIHR adviezen, Delft

Barbara Renier & Jeroen Mennink

Double House, Ypenburg

Omschrijving
Twee huizen in één. Dat is het resultaat van strenge stedenbouw en de wens van een gezin om de kinderen een eigen huis te geven. Twee gelijkwaardige archetypische bouwdelen zijn schuin uit elkaar getrokken. De tussenruimte biedt licht, zicht en dynamiek. Samen met de verschillende gevels krijgt de binnenruimte een verrassend rijke variëteit.

De stedenbouw eist een zadeldak en in de gevels metselwerk en hout. Aan de buitenzijde is eenvoud nagestreefd met maximale lijnen en vlakken. De dichte gevels zijn opgebouwd uit verlijmde bakstenen in aardetinten met scherpe metalen randen. Daar bovenop ligt het grote dak afgewerkt met bruine vlakke pannen. Een schoorsteen die uit de noordhelling draait is de enige verbijzondering. De aluminium vliesgevel van het tussendeel valt bij beide huizen exact onder het dak. De twee hoofdvolumes hebben op de begane grond twee loggia's: één als overdekte entree op het gesloten noorden, en één als overdekt terras op het open zuiden.

De begane grond is een open leefruimte, zowel horizontaal als verticaal. Halverwege gaat de ruimte de eindeloze hoogte in. De zuidgevel is grotendeels open naar de terrassen en tuin, maar kan door louvres gesloten worden. De louvres bestaan uit dezelfde houten latten als de dichte delen van de zuidgevel en de binnengevels. Eenmaal op de verdiepingen tekenen de twee huizen zich af, die door hun dichte dak volledig gericht zijn op de tussenruimte. Licht en zicht zorgen hier samen met de haakse trappen en loopbruggen voor een bijzondere dynamiek.

Bij binnenkomst wordt men via de bescheiden entreeruimte naar de hoge vide geleid. Hier krijgt men een complex en fascinerend overzicht. Een logisch vervolg van de route brengt men naar de woonkamer in het achterhuis aan de overhoekse tuinzijde. In het voorhuis is een open eetkeuken. Dwars op de tussenruimte start de trap die boven uitkomt op een open as door beide huizen. Een subtiele verwijzing naar de eenheid. De slaapkamers liggen aan de kopgevels, de natte cellen aan de binnengevels. Daartussen woekert de tussenruimte met twee aluminium trappen en twee aluminium loopbruggen verder omhoog naar de zolders en een weids uitzicht.

Houttoepassingen

  • Hoofddraagconstructie (HSB)
  • Gevelafwerking (Louro Gamela)
  • Louvres (Louro Gamela)
  • Kozijnen (Meranti)

Motivatie
Het Double house toont verschillende kwaliteiten van hout in een verrassend huis. Daar waar de strenge stedenbouw veel eisen stelt, biedt hout veel vrijheid. In een wijk met grotendeels catalogusbouw is Double house een uitzondering. Houtskeletbouw maakt bijzondere ruimtes mogelijk. Het hardhout Louro Gamela blijkt uitermate geschikt voor een eenheid van deels bewegende en deels open gevels, binnen en buiten. In het Double house speelt hout de hoofdrol, maar zijn er belangrijke bijrollen voor steen, aluminium en glas. Alle materialen en de vele verschillende aansluitingen zijn kwalitatief en duurzaam gedetailleerd. Een gebouw dat de toepassing van hout verrassend onder de aandacht brengt.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenbureau: ontwerpen en begeleiden van nieuwbouw en renovatie van gebouwen.

Website: www.mirck.eu

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes