Domein Oogenlust

Utiliteitsbouw

architecten|en|en

architecten|en|en

Franken Inkoop & Realisatie

Oogenlust BV

architecten|en|en

Archimedes

Oogenlust BV

Domein Oogenlust

Omschrijving
Een prachtige bosrijke locatie vormt de omgeving van domein Oogenlust; een compositie van een aantal gebouwde en landschappelijke elementen die gezamenlijk een hybride vormen: een gebouwd landschap c.q. een landschappelijk gebouw. De compositie bestaat uit een langgerekte hoofdmassa –een poortgebouw– aan een waterpartij, waarachter een grote magazijnhal met bijgebouwen aan een landschappelijke
publiekstoegankelijke as. Verder biedt het complex ruimte aan een plantenkas en een laad- en
losgebied. Het totaal van onderdelen wordt bij elkaar gehouden door schermen van blauwe regen.

Eco Chique
de langgerekte hoofdmassa, parallel aan de Steenselseweg, is gedacht in een traditioneel bouwsysteem: staalconstructie en kanaalplaatvloeren met een vliesgevel in glas en hout. De magazijnhal met bijgebouwen is gedacht in een industrieel bouwsysteem, waarvan de gevels hier en daar voorzien worden van een zelfde hout- en glasgevel. De schermen van blauwe regen zijn te beschouwen als losse constructies van verticale kolommen, waartussen een net- of gaasconstructie de drager vormt voor een “green interface”.

Houttoepassingen
Gevel: Houtskeletbouw sandwich-elementen
Gevelafwerking: robinia latten en hergebruikt red ceder, onbehandeld
Buitenkozijnen: vuren, afgedekt met robinia, onbehandeld
Binnenkozijnen: iroko, onbehandeld
Bielzen hekwerk
Gevlochten afscheiding
Klimboom
Houten meubilair

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Motivatie architect: Domein Oogenlust is op vele vlakken een voorbeeldproject voor de toepassing van hout in de architectuur.
Inpassing in het landschap, architectuur en de verwevenheid met de filosofie van het bedrijf dragen allen bij aan de kwaliteit. Vanaf het kleinste detail tot de stedebouwkundige structuur is het Domein met liefde en inzet bedacht. De houttoepassingen bepalen in grote mate het beeld van het domein. De bijzondere en gedurfde houten gevelafwerking is bij dit gebouw heel vanzelfsprekend. Het effect van de gevel wordt door de spiegeling in de waterpartij nog eens verdubbeld.

Motivatie opdrachtgever: Ons innerlijke gevoel bij hout is nog sterker als bij steen of beton. Hout ligt qua karakter dichter bij onze passie, het creëren van sfeer en beleving met natuurlijke materialen. Van origine zijn we floral designers, en onze roots liggen in de bloemsierkunst.
De eerste stijlkaart die we gemaakt hebben als inspiratie voor de architect was ruim voorzien van houtgevels. Daarnaast was het integreren van het oude gebouw in ons nieuwe concept beter te verwezenlijken bij de keuze van hout.
Robinia hebben we gekozen vanwege het feit dat de robinia bossen in Europa staan en als zodanig we hierbij uit konden gaan van gekweekt hout met een bijzonder hoge duurzaamheidsklasse,
Daarnaast is de egale vergrijzing voor ons een issue geweest. De bekleding van het oude gebouw hebben we hergebruikt en zo zie je ook duidelijk het verschil tussen red ceder en Robinia. Geeft het oude verplaatste gebouw nog meer karakter , De kozijnen en deuren van het oude gebouw zijn allen herplaatst omdat deze
nog in uitzonderlijke staat waren.

Bijdrage aan imago hout
De houten gevel van Domein Oogenlust is het visitekaartje van het bedrijf. De pure onbehandelde toepassing van hout is vanaf de doorgaande weg een echte eye-catcher en is onderdeel van de filosofie van het bedrijf. In combinatie met het aangeplante groenscherm van blauwe regen ademt het gebouw een sfeer van duurzaamheid. Oogenlust, een bloemenbedrijf, wordt daarmee een echte groene onderneming.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De kozijnen zijn samengesteld uit vurenhout en robinia latten. Door de slimme en bijzondere toepassingen van hout is een veel voorkomend gebouwtype -een bedrijfsgebouw bestaande uit een hal met dockshelters en een los kantoor / showroom gedeelte- op een bijzondere wijze vorm gegeven, waardoor het ver voorbij gaat aan middelmaat.

Duurzaamheidsbijdrage
Het geheel ademt een duurzame en bewuste uitstraling in alle facetten. Zonwering in de vorm van blauwe regen, ademende wanden van leem, puur materiaal gebruik en dat alles op een domein waarop een bewuste omgang met de natuur centraal staat.
Bij het vele hout dat in het project toegepast is, is een bewuste keuze gemaakt voor de houtsoort Robinia, Europees gekweekt hout met een bijzonder hoge duurzaamheidsklasse. Het overige hout is verkregen uit hergebruik:

  1. het gebouw waar het bedrijf Oogenlust voorheen was gevestigd, is voor een groot deel ‘meeverhuist’ naar de nieuwe locatie. De red ceder bekleding van dit gebouw is op een nieuwe manier weer verwerkt als gevelbetimmering van het expo gebouw
  2. Houten bielzen hebben we gevonden op het braakliggende terrein en als hergebruikt als afscheiding van de prive-parkeerplaats
  3. Ruwe Robinia takken (afvalhout) zijn gebruikt als "gevlochten " afscheiding van het parkeerterrein.
  4. De afvalstukjes van de robinia gevelafwerking zijn allemaal verwerkt in de balustrade.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Poëtisch en pragmatisch, gespecialiseerd in architectuur en stedenbouw, hergebruik en nieuwbouw, wonen en onderwijs, binnenstedelijk en dorps bouwen.

Website: www.architecten-en-en.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes