Districtskantoor Rijkswaterstaat

Utiliteitsbouw

ABT b.v

Rijkswaterstaat

Rijksgebouwendienst Directie Projecten

24H architecture

ABT bv

Rijkswaterstaat, district Groningen, Drenthe

Districtskantoor Rijkswaterstaat

Omschrijving
Voor Rijkswaterstaat heeft 24H-architecture het nieuwe districtskantoor langs de A28 in Assen ontworpen. De ambitie van opdrachtgever en architect was om een duurzaam gebouw te realiseren dat de identiteit van Rijkswaterstaat belicht. Zo is het concept ontwikkeld dat de snelwegen, waterwegen en groengebieden representeert en de karakteristieken van zijn omgeving in dit uitgangspunt integreert.

Aan de zuidzijde van het gebouw is een zware gevel gerealiseerd die door zijn materialisering en beperkte horizontale openingen een natuurlijke buffer voor zon- en warmte-instraling levert en tegelijk het snelweggeluid van de naast gelegen A28 minimaliseert. Daarnaast toont de uit beton en asfalt gerealiseerde gevel zich met zijn gefrijnde patronen als een abstract beeld van de snelweg. Door de afwatering van het dak via deze gevel te laten verlopen, ontstaat er in de loop van de tijd een bemoste gevel waardoor de 3 kerntaken van Rijkswaterstaat in deze gevel worden gerepresenteerd.

Aan de noordzijde heeft het gebouw een lichte houten constructie gekregen om maximale openheid te realiseren. Deze gevel vormt samen met de houten spanten de basis voor de open opzet van het kantoor met een centrale vide waar medewerkers van Rijkswaterstaat elkaar kunnen ontmoeten en kennis uitwisselen: de sociale duurzaamheid van het gebouw. Ook het groene dakterras met sedumtuin is bedoeld om een aangename ontmoetingsplaats te bieden voor alle medewerkers.

Het multidisciplinaire ontwerpteam heeft gezocht naar de optimale integratie van alle disciplines. De geprefabriceerde houten wanden en vloeren hebben alle bouwkundige en installatietechnische voorzieningen in een zeer compacte wijze geïntegreerd, waardoor een efficiënte bouwtijd en een optimaal ruimtegebruik gerealiseerd werden. Zo wordt de houten vloer direct als plafondafwerking gebruikt en wordt de lucht door middel van het Climalevel systeem geconditioneerd door de vloer in de kantoorruimtes gebracht. Met behulp van het WKO systeem, de zonnecellen op het dak en het gebruik van fsc-hout levert dit uiteindelijk een gebouw op met een Greencalc score van klasse A en zou tevens kunnen worden geclassificeerd als een BREEAM Excellent.

Houttoepassingen binnen het project
De natuur gold als belangrijkste inspiratiebron voor het ontwerp van het districtskantoor voor Rijkswaterstaat in Assen. Een overzicht van het gebruik van hout:
spanten inlands Lariks
Lenotec vuren
Lignatur vuren
kozijnen Pine
gevelbekleding FSC Cumaru
lattten op gevel FSC Sapupira
vloerafwerking moso bamboo

Hout als draagconstructie is vooral vanuit het aspect van duurzaamheid gebruikt. Daarbij is geprobeerd om zo veel mogelijk van nieuwe duurzame producten uit te gaan van (lokaal) Europees naaldhout. Verder is gebruik gemaakt, vanwege de mogelijkheid om onbehandeld toe te passen, van FSC onbehandeld hardhout en bamboo als vloerafwerking. Bijkomend groot voordeel van de toepassing van Lignatuur is de akoestische performance mogelijkheid van het materiaal en het feit dat er geen verlaagde plafonds hoeven te worden toegepast. Belangrijk is de integrale manier van werken tussen de disciplines architectuur, constructie en installaties.

Motivatie
Het gebouw is grotendeels opgebouwd uit innovatieve houtproducten zoals Lenotec houten wanden en Lignatur vloerelementen, maar ook een meer traditionele houten draagconstructie bestaande uit gelamineerde spanten. Binnen ruikt het naar de verschillende soorten (naald)hout die zijn toegepast. Hiervoor is enerzijds gekozen vanwege de warme sfeer die het oproept en de geur, maar ook omdat het een duurzaam materiaal is.

Veel aandacht is besteed aan waar welke houtsoort het beste functioneert. Zo is de volledige draagconstructie gemaakt van gelamineerd larikshout. Ook is veel aandacht besteed aan de elegante detaillering van de verbindingen tussen kolommen en liggers.

De vloeren en het dak bestaan uit Lignatur elementen uit Zwitserland. Het mooie van dit product is dat de houten dooselementen geen afwerking nodig hebben, ze zijn vloerplaat en plafond in één. De onderzijde van het element is geperforeerd, waardoor het uitstekende akoestische eigenschappen heeft. In dit geval zijn de installaties in de afwerkvloer bovenop de vloer aangebracht waardoor een later aan te brengen plafond ook geen noodzakelijkheid meer is. Tevens kunnen de platen met schuine kanten en verborgen raveelliggers worden geleverd, waardoor ze op de niet-haakse stramienen in dit gebouw toch een keurig plafond vormen.

De dragende binnenwand, die de kantoorcellen van de open werkvloer scheidt, is opgetrokken uit Lenotec uit Finland. Deze houten wandelementen kunnen in grote lengtes aangevoerd worden. De toegepaste interieurkwaliteit heeft een gaaf uiterlijk, passend bij de kantoortoepassing waardoor verdere afwerking niet nodig is. De kozijnen zijn van pinehout, voor de afwerking het interieur is veel berken toegepast en op het podium ligt bamboe.

Deze vernieuwbare materialen dragen in hoge mate bij aan de hoge duurzaamheidsscore. Door het toepassen van deze geprefabriceerde lichte elementen is niet alleen de bouwtijd - en daardoor de overlast -aanzienlijk bekort, maar bleef ook het afval op de bouw beperkt. Door materialen te kiezen die geen extra afwerking behoeven, is het aantal bouwhandelingen beperkt. Het verweren (of het mooi oud worden) van het gebouw is in de afwerking en detaillering van de gevel mee ontworpen en zal op termijn het iconografische/architectonische karakter versterken.

In dit gebouw is naar de mening van de ontwerpers gewerkt met een combinatie van innovatieve en gangbare houtproducten. Steeds is beoordeeld welk houtproduct op welke plaats het beste bijdraagt aan het eindresultaat. Ondanks de combinatie van verschillende producten leidt de eenduidige keuze voor hout ertoe dat er een rustig, warm en prettig gebouw is ontstaan.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
ABT is een multidisciplinair adviesbureau dat is gespecialiseerd in de vakgebieden constructies, civiele techniek, bouwmanagement, bouwkunde en installaties. Onze werkwijze kan worden gekenmerkt als ‘grensverleggend, gedegen creatief en doelmatig innovatief’.

Website: www.abt.eu

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes