Diesel HQ (HeadQuarter)

Utiliteitsbouw

Dedato ontwerpers en architecten

Houthavens Beheer B.V., Amsterdam

Herenbouw B.V., Amsterdam

Houthavens Beheer B.V., Amsterdam

Dedato ontwerpers en architecten, Amsterdam

Ingenieursbureau Kooij & Dekker, Harderwijk

Diesel Benelux B.V.

Diesel HQ (HeadQuarter)

Omschrijving
Het kledingmerk Diesel koos voor een nieuwbouw hoofdkantoor in Stadhaven Minerva in Amsterdam. Het ruige, industriëIe en innovatieve karkter van dit havengebied in ontwikkeling sluit goed aan bij het eigenzinnige karakter van het merk Diesel.
Dedato ontwerpers en architecten maakte een stoer gebouw met een geheel eigen identiteit, en in natuurlijke materialen zoals beton staal en hout. Veel hout, ook als verwijzing naar de oorspronkelijke functie van dit gebied: de Amsterdamse Houthavens.

Het pand heeft een komplete buitenhuid van Red Cedar shingles gekregen. Aan de zijgevels opvallende openstaandeschubben” waarachter de ramen zijn verscholen. De voorgevel is geheel open, met optimaal uitzicht over het IJ. Aan de achterzijde op de bovenste verdieping een spectaculair dakterras met uitzicht op de ondergaande zon, en op afstand herkenbaar aan de doorstekende dennenbomen.

Het industriele zaagtanddak is een ingenieuze houtconstructie waardoor ook het noorderlicht mooi binnenvalt. Dit stoere karakter is doorgevoerd in het interieur: in het atrium is een dubbele trap in geblauwd staal de blikvanger. De vloer is gevlinderd beton en alle installaties zijn in het zicht gelaten, maar wel conform ontwerp. In totaal is er een basis gecreeërd waar zowel de kledinglijnen van Diesel als de eigen merken meubilair en verlichting volledig tot hun recht komen.

Houttoepassingen
De houten dakconstructie en sheddak zijn ontworpen met Kerto-Ripa dakelementen van Metsä-Wood. Het dak is van binnen zichtbaar gelaten en onbehandeld: ribben van Kerto –S en dakbeschot van Kerto-Q.
De dakelementen zijn dusdanig samengesteld en constructief verlijmd dat er geweldige vrije overspanningen mee konden worden gemaakt, zoals aan de voorgevel is te zien waar het dakvlak ook nog eens 3,65 meter uitkragend is. Helemaal spectaculair is het geheel vrijdagende Kerto-Ripa Box paneel boven het dakterras: Een dakelement met een vrije overspanning van bijna 16 meter en deels open boven het terras!

De dichte gevels zijn samengesteld, met een houtskeletbouw buitenblad afgewerkt met Western Red Cedar shingles. ( nr. 1 grade Blue Label 18) Dit is ook doorgezet aan de onderzijde van de overkragende dakvlakken en binnenzijde van de zijgevels.
De shingles zijn afgewerkt met gebruik van een speciale nano-techniek, waardoor de vochtopname is gereduceerd en er dus ook minder vergrijzing zal optreden.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Opvallend is het sheddak, onder een hoek geplaatst en gepositioneerd op het licht.
In combinatie met de doorstekende dakvlakken geeft dit het pand een eigen dynamiek
Het ontwerp is een combinatie van uitgangspunten:

  • Hoe de gebruikers het pand ervaren: het invallende licht en het uitzicht over het IJ.
  • Een overzichtelijke indeling en vrije indeelbaarheid voor showrooms en kantoren.
  • De uitvoering in natuurlijke, ruwe materialen die naadloos aansluiten bij het imago van Diesel.

Maar het is ook een gebouw dat regaeert op zijn omgeving, een blikvanger aan de kade, met een industriele uitstraling.
Het is een iconisch gebouw geworden in hout, wat vooral ontstaat door de markante vorm en de houten buitenschil. Met name door het consequent voortzetten van de shingles als huid over alle buitengevelvlakken, en de aparte vormgeving voor de zijramen waarbij de uitstekende luiken als gevelonderdeel naar buiten buigen en tegelijk zonwering zijn.

Bijdrage aan imago hout
Deze stoere moderne architectonische vormgeving werpt een heel nieuw licht op het imago van shingles die meestal als meer traditioneel worden gezien. Ook het ruige hout binnen in aansluiting op een industriele look met beton en staal is een upgrading voor de standaard dakelementen. De dakelementen zijn vanaf binnenkomst al in het grote atrium zichtbaar en zo beeldbepalend onderdeel van het interieur.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
De combinatie van constructie en vormgeving maakt het pand bijzonder.
De raamstroken in het sheddak zijn tegelijk samengestelde liggers die het dak dragen en ze zijn onder een hoek geplaatst waardoor een heel ander beeld ontstaat.

Vernieuwend is de toepassing van Kerto-Ripo in het zicht, het gebruik van elementen die meestal toegepast worden in hallenbouw, maar hier juist onderdeel zijn van een eigenzinnige vormgeving, en tot de grenzen licht gedimensioneerd en vrijdragend zijn.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Dedato is een internationaal ontwerpbureau voor architectuur , interctieve media en grafische vormgeving.

Website: www.dedato.com

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes