De XXX-en

Utiliteitsbouw

BNB architecten

BNB architecten, B06 architecten, Lingotto, Eduquality, Pure, Design matters, Duinker van der Torre, Vertaalbureau, Senso vloeren en Zzesto

Dekker Krabbendam/ gebroeders Bos, Goudriaan

zie eigenaren

BNB architecten / BO6 architecten

Van Rossum

zie eigenaren

De XXX-en

Ondernemers bouwen eigen kantoor.
Collectief Zakelijk Opdrachtgeverschap (Czo) op IJburg, Amsterdam
10 ondernemers (opdrachtgevers), 2 architecten, 1 gebouw

Gebouw
De opdracht van de gemeente was een alzijdig icoon aan de ring Amsterdam A10. Er werd gezocht naar een elegante opvallende niet schreeuwerige manier om toch een onderscheidend gebouw te maken. Een stoer industrieel, een no nonsens gebouw. Uiteindelijk is gekozen om de kozijnen ca 45' te knikken. Hier overheen liggen verstijvingribben in de omgekeerd richting waardoor een driehoekig patroon ontstaat. Dit grid ligt over de gehele gevel. Als de zon schijnt ontstaat er door heel het gebouw een prachtig lijnenspel. De enige uitzondering is een snede op de begane grond waar de entree zich bevind. Doordat de verstijvingribben buiten de gevel liggen ontstaat een spannend lijnen spel dat veranderd als je van een andere richting kijkt. Daarnaast weerspiegelen de ribben in het glas waardoor de er extra plastiek ontstaat. De gevel is ontwikkeld in samenwerking met de fabrikant, gebrs. Bos uit Goudriaan is voor het hout Jatoba (FSC-keur) gekozen. Er is veel overleg geweest en er zijn 3 mock-ups gemaakt 1 op 1 van de hoeken van 3,8 meter hoog om tot een esthetisch en technisch goede oplossing te komen. De gevel elementen zijn verdiepingshoog prefab in de fabriek gemaakt, de hoeken zelfs 3 dimensionaal. Deze zijn ter plekken in gehesen. Het hout is 1x behandeld tegen beschadigingen tijdens de bouw. Hierna zal het vergrijzen. Kortom een imagoversterkende, duurzame gevel welke zeer zorgvuldig is vormgegeven.

Plattegrond
Ook de plattegrond is afwijken van wat gebruikelijk is. De gang met vide ligt in de lengte aan de gevel aan de noord kant. Hieraan liggen de 20 units (5 per verdieping) met iedere een eigen meterkast, de units kunnen dus eenvoudig los of gekoppeld gebruikt worden. Hierdoor ontstaan units vanaf 100m2. De wand tussen de gang en de units is ook geheel transparant waardoor het uitzicht voor iedere unit optimaal is. Door deze ligging zijn alle logistieke bewegingen in het gebouw goed te zien waardoor het gebouw meer gaat leven. Daarnaast zorgt het voor een grote kans op ontmoetingen en interactie tussen de bedrijven. Op de zuidkant loopt het houten grid gewoon door. De bouwfysische grens ligt aan deze zijde echter 1,5 meter terug. Hierdoor ontstaat een heerlijk balkon en werken de overstekken meteen als zonnewering. In het grid zit daar dus geen glas behalve voor de doorval beveiliging tot 1 meter hoogte. Iedere unit heeft hierdoor een eigen balkon van ca 12m2.

Houttoepassingen binnen het project
Een voorbeeld project voor het gebruik van technisch en architectonische toepassing van hout in de gevel.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
architectenbureau

Website: ww.b-n-b.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes