De tweeling van 16Hoven

Woningbouw

Hersbach-Architecten

Privé/ individuele kopers

Breijer projecten

Hersbach-Architecten

Hersbach-Architecten

CAE-nederland

Privé/ individuele kopers

De tweeling van 16Hoven

Omschrijving
De Tweeling van 16Hoven is een invulling in een bestaand historisch lint in Rotterdam. Aan de Overschiese Kleiweg zijn twee geschakelde woningen half in de dijk gebouwd. In vorm, maat en uitdrukking is gezocht naar samenhang met zijn omgeving. De woningen zijn duurzaam ontworpen en gebouwd. Het Architectenbureau heeft dit project als eigen ontwikkeling geïnitieerd en ontwikkeld. Beide woningen zijn door de eigenaren geheel op eigen wijze ingedeeld. Op een aanbouw aan de tuinzijde na zijn de buitenschil van de beide woningen vrijwel identiek, terwijl ze in het interieur compleet verschillen.
De mogelijkheden van een dijkwoning met woonactiviteiten op diverse niveaus zijn door de centrale ligging van de trap in de woning op meer dan een manier te ervaren. Veel en grote glasvlakken zijn toegepast, waardoor het groen in de omgeving onderdeel is van de beleving van de woning. De toepassing van louvres op de voorgevel (zuid) zijn toegepast om zonlicht en transparantie te filteren. De aflopende kap maakt dat de tuingevel minder hoog en geeft binnen een bijzonder ruimtelijk effect.

Houttoepassingen
De woning kent een tuinniveau, half in de dijk gebouwd, uitgevoerd in beton en metselwerk gevel. De woonlaag op dijkniveau en de kapverdieping zijn uitgevoerd als een vurenhouten constructie van spanten, verdiepingsvloer en dakbeschot. De houten spantconstructie is tevens kozijnstijl en dorpel. Het glas van de gevel is ingeklemd met houten lariks delen, op deze spanten. De draaiende delen (draai/kiep) zijn als dichte kozijnpanelen op een gelijke manier als het glas bevestigd. De gehele constructie is in het interieur zichtbaar gelaten. De te openen geveldelen zijn uitgevoerd als dichte delen, welke aan de buitenzijde zijn voorzien van horizontale lariks delen. Hierbij is het onderste deel uitgevoerd als hekwerk. De gehele buitenzijde is uitgevoerd in gelamineerd Lariks.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
In het geheel laat deze woningen zien dat het ontwikkelen van woningen door het architectenbureau een interessant project op kan leveren, waar onconventionele details en materiaalgebruik de woningen uitstraling geven. Gezien de situering en context was daarbij hout een dankbaar en geëigend materiaal om het ambachtelijke van de 30er jaren architectuur een eigentijds evenbeeld te geven. Indeling van de individuele ruimten en het gebruik van de ruimten oriënteren op de omgeving. De woning kent daardoor verschillende plekken met elk een eigen gebruik en karakter. De constructie van vurenhouten spanten is draagconstructie en tevens gevelconstructie. De houtconstructie is kozijn. De houtconstructie is in het interieur zichtbaar en onderdeel van de afwerking van het interieur. Het geheel draagt bij aan het karakter van de woningen. De realisering van de woningen is in proces uniek, daar het een eigen ontwikkeling is van het Architectenbureau zelf.

Bijdrage aan imago hout
De gevel spreekt een ambacht uit in detail en uitvoering, waarbij het (lariks)hout het karakter van de woningen bepaald. De gevel opgebouwd uit Lariks delen, de te openen dichte panelen en houten zonwering laten de kwaliteit het hout spreken. De boeiboorden van watervast Multiplex kaderen de gevels in en maken het ensemble een Tweeling. Het zichtbaar laten zijn van de houtconstructie en houten binnenafwerking in het interieur zorgen voor een eigen karakter van de woning.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
In de gehele gevelconstructie is op basis van de bestaande standaarddetailering nieuwe details ontstaan. De bevestiging van het glas op de houten spantconstructie maakt kozijnen voor het vaste glas overbodig. Een isolatieblok van hoge drukvaste EPS (Compacfoam) in de glaszone zorgt voor een isolerend geveldetail. De draaiende delen zijn als kozijn als het glas ingeklemd tussen houtconstructie en lariks delen. Verdiepingsvloer en dakbeplating zijn gemaakt van gelamineerd vuren panelen (Novatop). Door toepassing van deze panelen kan een gereduceerde balkafmeting en houtreductie in de constructie toegepast worden. In de schil zorgt dit voor een hogere isolatiewaarde van de gehele constructie. Voor de verdiepingsvloer geeft dit een lagere balkhoogte. De houtconstructie van vurenhout en buitengevelafwerking in gelamineerd Lariks, behandeld met een Suncare coating en transparante afwerking in interieur en exterieur, draagt zorg voor een UV isolerende werking en mindere kans op verkleuring en vergrijzing. Het gehele verfsysteem is door Greenpaints opgesteld.

Duurzaamheidsbijdrage
De keuze voor een installatie in de vorm van een lucht-warmtepomp en laagtemperatuurverwarming, een hoogwaardige RC-waarde van de vloer , het dak en de gevel maken de woning in verbruik van energie duurzaam. De gevelconstructiedetails met een thermische onderbreking van drukvaste EPS (Compacfoam), geeft de houten gevel een betere isolatie. De constructie is duurzaam en demontabel ontworpen en afgewerkt met een hoog recyclegehalte. De verschillende materialen blijven in het zicht, waardoor een minimum aan afwerkmaterialen wordt toegepast. De houtconstructie (vuren) binnen en buiten (gelamieerd Lariks) als houtsoort is een bewuste keuze op basis van duurzaamheid en herkomst gekozen.
De afwerking van de houten buitengevel heeft een duurzaam verfsysteem op waterbasis. De houtafwerking binnen heeft een whitefinish met een “sunblock” systeem (Böhme) tegen de verkleuring van het hout. De dragende betonwanden zijn afgewerkt met een transparante watergedragen laag. De betonnen afwerkvloer heeft een natuurlijke waxlaag op basis van lijnolie.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Naast architectuur is het bureau bezig met een diversiteit aan ontwerpopdrachten en initiatieven. Het schaalniveau van de opdrachten varieert van stedenbouwkundige en landschapsplannen tot interieur en civiel gerelateerde werken.

Website: www.hersbacharchitecten.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes