De Statie

Utiliteitsbouw

atelier PRO architekten

De Statie

van Wijnen, Waalwijk

Woongoed Zeeuws-Vlaanderen

atelier PRO architekten - Dorte Kristensen en Pascale Leistra

IMd Raadgevende Ingenieurs

OBS Prins Frederik Hendrik; RKBS De Sasse Vaart; GGD; Kinderopvang Zeeuws Vlaanderen; Wijkcentrum; Soka

De Statie

Omschrijving
In het hart van Sas van Gent staan op de grens van de oude vestingwerken het nieuwe multifunctionele gebouw De Statie en een seniorencomplex (5.917 m²). De MFA is een reactie van de gemeente en Woongoed Zeeuws Vlaanderen op de veranderende demografische factoren in de regio. Naast een bibliotheek, diverse wijkvoorzieningen en een sportaccommodatie, biedt het complex onderdak aan twee basisscholen, een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, GGD-post en het wooncomplex met 23 seniorenappartementen. Het gebouw faciliteert maar liefst 15 sportclubs en 25 verenigingen.

De MFA zal als verbindende factor dienen voor de Sassche gemeenschap van ca. 3600 inwoners die onderdeel uitmaakt van de gemeente Terneuzen. Uitgangspunt was een gebouw waar jong en oud elkaar gedurende de dag kunnen ontmoeten en waar het rijke verenigingsleven een waardig thuis krijgt.

De onderlegger van de MFA en de seniorenwoningen is een langgerekt grillig gevormde kavel. De grenzen volgen gedeeltelijk de oude contouren van de stadswal die nu slechts nog geschetst wordt door groene hagen. Het complex speelt in op schaalverfijning door middel van alzijdigheid en plasticiteit. Ingrepen zoals hoekverdraaiingen, overstekken en de afwisseling van vlakken met regelmatige raampartijen versus ramen van afwisselende grootte maken het onmogelijk het gebouw in één oogopslag te overzien. Daarentegen is het seniorencomplex dat met de Statie een dynamische compositie vormt, een kloek rechthoekig volume. De balkons liggen pal zuid en verspringen zodat er sprake is van een prettige ‘buur’-afstand. Aan de galerijzijde zorgen verspringende kolommen voor enige beschutting.

Vanuit het Sassche centrum loopt een duidelijke route naar het nieuwe complex. Deze route loopt door tot in het centrale hart, ‘het venster’ van het gebouwensemble, waarna de openbare ruimte letterlijk even ‘geknepen’ wordt door het schuin geplaatste seniorencomplex. Eenmaal voorbij het complex opent de ruimte zich weer naar de weg. Het nieuw ontstane stadsplein verwordt op deze manier tot een doorlopende ruimte met verschillende belevingswerelden waardoor de grootte van het plein geen afbreuk doet aan een prettige en intieme schaalbeleving.
Houttoepassingen
Houten rabatdelen in de gevel. HSB-elementen als gevelvulling met houten kozijnen. In de sporthal gepoedercoat MDF als wandafwerking gecombineerd met berken triplex. Trappen voorzien van eikenhouten afwerking met eikenhouten leuning. Centrale hal, bibliotheek en theaterzaal voorzien van kopshoutenvloer. Theaterzaal tevens voorzien van eiken lambrisering.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
Het MFC De Statie in Sas van Gent heeft een speciale betekenis voor een door krimp getroffen regio.
In Zeeuws Vlaanderen gaat het lokaal bestuur en de grootste corporatie van Zeeuws Vlaanderen Woongoed realistisch om met het veranderende demografisch perspectief. Men willen met een kwalitatief goed gebouw met voorzieningen voor de Sas van Gent burgers perspectief bieden. In Sas van Gent spreekt men van Renaissance. Energie slurpende gebouwen worden afgebroken. In het centrum worden nieuwe voorzieningen geconcentreerd. Boegbeeld van deze aanpak is MFA De Statie van atelier PRO waarmee leefbaarheid en sociale cohesie een impuls kreeg en gebiedsversterking in deze moeilijke regio werd bewerkstelligd. De architectuur van het houtengebouw speelt daarbij een rol.

Bijdrage aan imago hout
Het imago van hout werd ingezet om het plastische gebouw een eigenheid te geven en te verwijzen naar de historie van lokale architectuur. Als knipoog naar de prachtige lokale traditionele zwart geteerde boerenschuren in het gebied, bestaat de gevel van de Statie uit gepotdekselde, zwarte houten delen. De delen zijn ruw bezaagd. Dit geeft het gebouw een aardse, bijna oer-uitstraling waarin brede wit omkaderde raampartijen afwisselen met smalle verticale ramen om tegemoet te komen aan het concept van ontmoeten en samenzijn. Op een enkele plek steekt een erker uit. De kozijnen in de gevel zijn van Sapupira hout. De donkere kleur van de gevel contrasteert ook met het frisse lichte interieur. Binnen werden tal van houtproducten toegepast. De vloer van de theaterzaal met eiken ministrookjesparket en eiken lambrisering. De sportzaal met wanden met mdf voorzien van geluidisolatiesleuven met daarboven berkenmultiplex, en een tribune van eikenhout.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Het vernieuwende van hout is vooral dat daarmee de bijzonderheid van het gebouw wordt benadrukt in een overwegend stenig stedelijk landschap. Daardoor trekt het de aandacht en krijgt de plek waar het gebouw staat een aparte sfeer en betekenis. Verduurzaam en brandvertragende gevel die pas na 10 jaar onderhoud nodig heeft.

Duurzaamheidsbijdrage
Het gebouw is ontworpen volgens de principes van Passief Bouwen. Het bouwvolume is compact en heeft een zeer goed geïsoleerde schil. De installaties zijn minimaal pv-cellen op het dak van de woningen en een dry-cooler op het dak geven extra energie. Dit werd toegepast in combinatie met een WKO en gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning. De scholen in het gebouwen kregen Frisse Scholen label B.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Atelier PRO is een internationaal opererend architectenbureau waar ruim 45 bevlogen vakmensen uit alle delen van Europa werken aan architectuur, stedenbouw, interieurarchitectuur, duurzaamheid van gebouwen en leefomgeving, bouwproces- en kostenmanagement. Er is een Deense en een half Griekse architect directeur, daarnaast werken de Franse, Duitse, Deense, Portugese, Nieuw Zeelandse medewerkers aan de vele projecten in het binnen en buitenland.

Website: www.atelierpro.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes