De St@art te Apeldoorn

Overige

RAU Architecten

Stichting Apenheul

BAM Techniek - Regio Oost/Hollander Techniek/Draisma BV

Stichting Apenheul

RAU Architecten

Aronsohn

Stichting Apenheul

De St@art te Apeldoorn

 

Omschrijving

Naast zijn functie als kantoor dient de St@art als centrum voor milieueducatie en als ontmoetingsplek voor verenigingen, ondernemers, scholieren en bezoekers. Er bevinden zich een ondergronds auditorium voor 350 bezoekers, twee multifunctionele zalen, een atelier, een ruimte voor tentoonstellingen en behandelkamers voor de dierenartsen van de Apenheul in het gebouw.

In zijn vormgeving lijkt de St@art op een reusachtig houten skelet en vormt een verbindend element tussen de Apenheul en Park Berg en Bos. Met de komst van het gebouw wordt een nieuwe wandelroute door het park naar de entree van de Apenheul geïntroduceerd. Om de beleving van de natuur te benadrukken zijn onderdelen van het gebouw, bijvoorbeeld het auditorium, zo veel mogelijk ondergronds aangelegd.

Het gebouw heeft een lengte van 150 meter. De constructie van het houtskelet berust op 29 spanten van inlands lariks. De grootste spant id 30 meter lang en weegt ongeveer drie ton. Al het gebruikte hout is FSC of PEFC gecertificeerd. De houten vlakken worden binnenkort bekleed met zonnecellen, die in een groot deel van de elektrische behoefte van het gebouw zullen voorzien. De parkzijde van het gebouw is bijna volledig in glas uitgevoerd en biedt medewerkers en bezoekers een panoramisch uitzicht op de omringende bomen.

Houttoepassingen binnen het project

In zijn vormgeving lijkt de St@art op een reusachtig houten skelet en vormt een verbindend element tussen de Apenheul en Park Berg en Bos.

De constructie van het houten skelet berust op 29 spanten van inlands lariks. De grootste spant is 30 meter lang en weegt ongeveer drie ton. Al het gebruikte hout is FSC of PEFC gecertificeerd. De houten vlakken worden binnenkort bekleed met zonnecellen, die in een groot deel van de elektrische behoefte van het gebouw zullen voorzien.

Motivatie 
Het in juni 2010 opgeleverde project de
St@art voor de Apenheul in Apeldoorn komt in aanmerking voor de Houtprijs 2010 omdat het naar onze mening uitstekend voldoet aan alle door u gestelde criteria zoals:

Vormgeving
Het gebouw valt op door zijn bijzondere vormgeving, detaillering en materiaalkeuze die direct is te herleiden tot zowel de functie van het gebouw, als de omgeving waarin het zich bevindt. De vloeiende hoofdvorm doet denken aan een ‘skelet of staart’ en herbergt op slimme wijze het volledige programma. Het gebouw voegt zich als vanzelfsprekend in het bestaande landschap en verbindt tegelijkertijd de Apenheul met het park Berg en Bos.
De materiaalkeuzes, materiaaltoepassingen en detailleringen vormen een eerbetoon aan de prachtige natuurlijke omgeving en het prachtige bouwmateriaal: Hout.

Kwaliteit
Directeur Coen de Ruiter omschreef de ambitie en het gewenste kwaliteitsniveau aan het begin van het project als volgt: “Een inspiratiecentrum dat mensen stimuleert tot het maken van keuzes die bijdragen tot een betere, duurzame toekomst is wat we beogen met De
St@art. Vandaar de subtitel ‘ruimte voor duurzaam leven in Apeldoorn’ ”
RAU is van mening met het gerealiseerde gebouw deze kwaliteit te hebben waargemaakt en is trots op de behaalde innovaties op gebied van duurzaamheid in combinatie met houtbouw.

Duurzaamheid
De
St@art verenigd verschillende duurzaamheid toepassingen. Zo heeft het gebouw geen gasaansluiting en is CO2 neutraal. Dankzij betonkernactivering en warmte- en koude opslag zijn geen radiatoren of airco voor verwarmen en koelen nodig. Ook de warmte van mens en apparatuur wordt door een warmteterugwininstallatie hergebruikt. De LED verlichting in het gebouw is gekoppeld aan een intelligent verlichtingssysteem; de verlichting wordt per werkplek automatisch geregeld. Maar bovenal is uitsluitend gebruik gemaakt van FSC of PEFC gecertificeerd hout.

Imageversterking houtbranche
Het project voor de
St@art in Apeldoorn betrof een unieke samenwerking tussen de architect en diverse partijen waaronder diverse in hout gespecialiseerde aannemers, constructeurs en toeleveranciers. Ook de opdrachtgever verdient hierbij bijzondere aandacht vanwege haar lef en doorzettingsvermogen bij de realisatie van dit project. Nog te weinig worden er in Nederland zulke omvangrijke én duurzame innovatieve houten constructies gerealiseerd. Wij denken dat het project de St@art op geslaagde wijze laat zien waartoe een creatieve en innovatieve samenwerking binnen de houtbouw kan leiden.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver 
Het in Amsterdam gevestigde architectenbureau RAU werkt al sinds 1992 vanuit een sterk bewustzijn ten aanzien van het ontwerpen van duurzame gebouwen. RAU zet zich in voor de lange termijn belangen van de aarde en haar bewoners. Met een integrale ontwerp-methodologie bouwt RAU voor de publieke en private sector. RAU neemt actief deel aan de huidige internationale discussie over duurzaamheid en de ontwikkeling van energiebesparende technologieën. Steeds meer gebouwen van RAU zijn CO2- en energieneutraal of zelfs energiepositief. RAU zet bij haar gebouwen zo veel mogelijk biologisch afbreekbare of herbruikbare materialen in.

Website: www.rau.eu


Website: www.rau.euWebsite: www.rau.euWebsite: www.rau.eu  www: wwwwwwwww

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes