De Regenboog

Overige

ipv Delft

Gemeente Landgraaf

Machinefabriek Rusthoven

Gemeente Landgraaf

ipv Delft

Pieters Bouwtechniek Delft

voetgangers, fietsers

De Regenboog

Omschrijving
Twee houten bogen en een slank stalen dek. De nieuwe fiets- en voetgangersbrug over de Hofstraat in Landgraaf is helder, transparant en strak en past mooi in de bosrijke omgeving.

Al vanaf de eerste schetsen stond de ontwerpers een slanke, heldere brug voor ogen. Dit uitgangspunt is ook tijdens het uitwerken van het brugontwerp gehanteerd, wat heeft geleid tot een ingetogen detaillering die het concept versterkt. De diagonale spankabels/trekstangen zijn bijvoorbeeld op doordachte wijze in de brugconstructie geïntegreerd: aan de onderzijde is de stalen randligger voorzien van uitstekende flenzen waaraan de trekstaven zijn bevestigd, aan de bovenzijde bevindt de verbindingsplaat zich binnen het volume van de houten boog.

Verder is bij de verbinding tussen boog en brugdek en boog en landhoofd gekozen voor maatwerk ronde bouten in plaats van de standaard zeskantige. Voor het stabiliteitsverband tussen de twee bogen, op zo’n vier meter boven het brugdek, ontwierp ipv Delft een geraffineerd kruisverband dat de kromming van de bogen volgt.

Dankzij een bijpassend, geïntegreerd lichtontwerp is de brug ook 's nachts zichtbaar en herkenbaar. Led verlichting in de randliggers van het stalen troggendek belicht de onderzijde van de houten bogen. De keuze voor RGB-leds betekent dat de verlichting in elke gewenste kleur kan worden afgesteld. Zo zullen de bogen tijdens Pink pop, dat vlak bij de brug wordt gehouden, in een roze licht staan.

Doordat de brug grotendeels is geprefabriceerd, nam de plaatsing van de brug slechts drie dagen in beslag. Eerst werd het stalen brugdek geplaatst op de landhoofden en een tijdelijke ondersteuning. Daarna volgde een voor een de Iroko-houten bogen. Uiteindelijk volgden het stabiliteitsverband en trekstaven en werd het hekwerk voltooid.

Houttoepassingen
De dragende bogen van circa 28 m lang en 7 m hoog zijn gemaakt van gelamineerd Iroko-hout. Ze zijn CNC gefreesd en hebben een doorsnede van 800 x 300 mm. Elke boog is opgebouwd uit twee delen, die in het werk onzichtbaar zijn gekoppeld.

Motivatie

Kwaliteit ontwerp
De kwaliteit van het ontwerp zit hem vooral in de zorgvuldige detaillering van de koppelingen tussen het hout en het staal. De verbindingsmiddelen zijn ‘verstopt’ in de houten bogen (zie foto’s).
Hout is verder een heel geschikt materiaal voor dit ontwerp. De drukbogen worden belast op druk en buiging en hout is goed in staat om deze krachten op te nemen. De stalen delen van de brug nemen juist de trekkrachten op. Al het staalwerk is zo slank mogelijk ontworpen, om de aandacht niet af te leiden van de houten bogen. Hout en staal vullen elkaar in dit project goed aan.
Daarnaast past het natuurlijke materiaal goed in de groene omgeving en vormt de brug hierdoor een landmark dat zich voegt naar de omgeving.

Bijdrage aan imago hout
De brug heeft een moderne uitstraling dankzij de zorgvuldige, heldere detaillering. Door te kiezen voor houten in plaats van stalen bogen is de uitstraling bovendien warm. Juist de bogen bepalen het gezicht van de brug.
De constructieve werking is duidelijk afleesbaar.

Vernieuwende aspecten en andere bijdragen aan de houtarchitectuur
Het hout is voorzien van een Nano coating, die het hout beschermt tegen vochtindringing en weersinvloeden. De coating is nagenoeg onzichtbaar, waardoor het hout in zijn oorspronkelijke kleur en textuur zichtbaar is. Doordat de Nano coating vergrijzing tegengaat, behouden de houten bogen langer hun warmbruine kleur. De Nano coating werkt bovendien als anti-graffiti-laag.
De brug laat zien hoe mooi toepassing van hout kan zijn in de bruggenbouw en dat het materiaal zorgt voor een sierlijke, minder harde uitstraling in vergelijking met de vaker toegepaste materialen staal en beton.

Duurzaamheidsbijdrage
Het Iroko-hout komt uit duurzaam beheerde bron. Het ontwerp is tijdloos, waardoor de brug ook over lange tijd nog mooi is.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Ipv Delft ontwerp, engineert en realiseert bruggen, verlichting en straatmeubilair. Ook adviseren we onder andere over aanbestedingen, schrijven we bestekken en verzorgen we variantenstudies en kostenramingen.

Website: www.ipvdelft.nl
 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes