Kistenmakerterrein, Landsmeer

Woningbouw

Architectenburo ir Henri Leloup BV

18 eigenaren

Aannemersbedrijf H.C.M. Feld BV

Nova – Leloup BV

Henri Leloup

Adams Bouwadviesbureau BV

18 eigenaren

De oude historie van Landsmeer komt terug op het Kistenmakerterrein

Omschrijving
Het bouwplan voor het voormalige kistenmakerterrein dat als architectuur uitgangspunt de oude historie van Landsmeer kreeg, heeft groen licht gekregen van Rijk, Provincie en de Gemeente Landsmeer. Het Kistenmakerterrein ligt aan de van Beekstraat ter hoogte van nr. 120 en kijkt vrij uit op het Landsmeerderveld. Waterwegen vormen hier de verbinding tussen de vele eilanden en veenweide gebieden hier aanwezig.

Aanvankelijk waren het alleen de vissen en watervogels die hier het leven mogelijk maakte en later kwam daar de veeteelt bij.
Men bewerkte het oude land en creëerde nieuw land om er hooi op te winnen. Hoewel niet precies op dezelfde plaats waar Landsmeer ontstond, maar daar toch niet ver vandaan en liggend langs hetzelfde water, de oude Keernsloot, worden een aantal verdwenen gebouwen teruggeplaatst, karakteristieke opstallen die markant waren voor Landsmeer.

Er zullen enkele boerenhuizen verschijnen met herkenbare volumes als stallen, hooibergen en woonhuizen maar ook worden enkele gebouwen teruggebouwd, die functioneerden als café, herberg, kerk, kaasberging, handelsplaatsen of als gerechtsgebouw. De verschillende activiteiten hebben aanvankelijk vaak in hetzelfde gebouw plaats gevonden (de herberg op de splitsing van de doorvoerwegen) maar hebben uiteindelijk geleid tot de bouw van meer doelgerichte gebouwen zoals bijvoorbeeld het gerechtsgebouw.

Een gebouw als het zogenaamde “Huis der Gemeente” is ontstaan uit de oorspronkelijke herberg die elke eeuw wel wat groter werd en dit gebouw bleek uitermate geschikt om een aantal  appartementen te “herbergen”. Het Kistenmakerterrein zet de fraaie bouwgeschiedenis van de landelijke bouwkunst in Waterland opnieuw op de kaart. Dankzij de inspanning van zeer veel instanties is het verval van de oude kistenfabriek de aanleiding geweest om de hergeboorte mogelijk te maken van het eens zo trotse Landsmeer.
Een waardevolle herstructurering van een vervallen fabrieksterrein.

Houttoepassingen

  • Meest gevels / red cedar / kozijnen / deuren
  • Ramen gevellijsten wind + dekveren
  • Ornamenten

Motivatie
Het plan voor het Kistenmakerseiland werd onlangs gerealiseerd op een terrein waar aanvankelijk een kistenmakerfabriek stond, een houtverwerkende fabriek. De fabriek is in 1980 verlaten en onderdelen ervan zijn aan het openlucht museum in Enkhuizen geschonken. Op de plek van deze fabriek ca. 1 ha groot is nu een woningenplan gerealiseerd geheel bestaande uit voor Waterland ooit karakteristieke houten woningen, die allen verloren zijn gegaan.

De bewoners van Landsmeer zagen jaren lang veel van deze vertrouwde woningen teloorgaan en vervangen worden door meer steenachtige gebouwen die niet dezelfde vertrouwde warme uitstraling hadden van voorheen. Hout is voor veel mensen een materiaal dat veel onderhoud vergt en daarom nogal eens geschuwd wordt. Metselwerk wordt dan onderhoudsvriendelijker en duurzamer gevonden.Steeds minder wordt daarom in hout gebouwd en we zagen hier de gelegenheid weer het verloren gegane goed waar men zoveel over sprak weer terug te brengen. Veel Landsmeerder geloofden niet dat dit ook werkelijk zou gaan gebeuren maar het is ons toch gelukt.

Dagelijks komt men kijken en is opnieuw verrast over de schoonheid van deze architectuurstijlen in hout. Wij denken hiermee ook een nieuwe stimulance te hebben gegeven aan dit mooie materiaal en de fraaie architectuur waar de waterlanders toe in staat waren. De betere details die we tegenwoordig kunnen realiseren in combinatie van het gebruik van kwalitatieve houtsoorten verhogen ook de duurzaamheid van het hout. Het plan geeft wellicht een nieuwe push in hout te denken en te werken.

Het plan is een ode aan de oude Waterlandse architectuur, een cultuurhistorisch aspect in combinatie met een ode aan hout als bouwmateriaal.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Architectenburo ir henri leloup bv is een bedrijf waar ontwerp en detail, maar ook kostenbewaking en bouwkwaliteit volledig begeleid worden. Het is een klassiek architectenbureau, met alle oorspronkelijke disciplines, die nodig zijn bij het realiseren van een kwalitatieve en duurzame gebouwde omgeving. Alle vereiste advisering vanuit een bureau.

Wij beschouwen het als ons hoofddoel om een bouwinitiatief, zoveel mogelijk naar wens van de opdrachtgever te realiseren. Dat betekent dat zowel eigentijds als teruggrijpend op de architectuurhistorie ontworpen wordt, geheel naar wens van de principaal.

Qua typologie realiseerden wij vrijwel alle soorten gebouwen waaronder woningen, kantoren, winkels, fabrieken en hallen, evenals monumentenrestauraties maar vooral ook het creatief hergebruik van cultureel erfgoed. Naast het gebouwontwerp wordt ook interieuradvies en interieurontwerp gegeven.

Als bijzondere specialisatie staan wij bekend bij ontwikkelaars voor het ontwerpen en bedenken van bijzondere invullingen ("laboratorium denken") waar een ander gebruik voor gebouw of terrein gewenst is.

Website: www.leloup.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes