De Meidoorn, Rockanje

Utiliteitsbouw

Studio DOEDOK ontwerp+advies

Dhr. R. van der Lans

Middelwateringbouw B.V.

Dhr. R. van der Lans

Dhr. J.T. Mulder

Vrikon

Dhr. R. van der Lans

De Meidoorn, Rockanje

Omschrijving

Duinpaviljoen 'De Meidoorn' te Rockanje

Duinpaviljoen 'De Meidoorn'  is gelegen in het Voornes Duin, een beschermd natuurgebied nabij Rockanje in de gemeente Westvoorne. Het nieuwe restaurant is ontstaan omdat het oude pand te weinig ruimte bood en bouwkundig niet langer voldeed.

Het paviljoen is op de zon georiënteerd en omsluit aan twee zijden een ruim terras. Door de verdeling in twee vleugels en een kleine sprong in de zijgevel komt het gebouw vriendelijk en bescheiden over. De constructie is opgebouwd rond een houten skelet waarvan het spant volledig in zicht is gebleven. Zij steekt door de gevel naar buiten en wordt daar ondersteund door een rij ruwe houten kolommen. Deze galerij vormt een directe link met de omringende bomen en de het natuurgebied waar veel bezoekers op af komen. Naast de ruwe kolommen vormen de houten geveldelen met hun afwijkende textuur, afwerking en ritmiek een rustgevende achtergrond.

Het interieur wordt grotendeels bepaald door de warme en expressieve uitstraling van het houten spant. Hierdoor heeft de ruimte een prettige sfeer en een herkenbaar ritme gekregen. De open ruimte wordt vanwege de vorm van het gebouw en het ritme van de constructie op een natuurlijke wijze in meerdere plekjes verdeeld.

Houttoepassingen binnen het project

  • gevelbekleding: gepotdekselde Red Cedar delen    
  • liggers: gelamineerd Vuren    
  • kolommen: Lariks    
  • kozijnen: Meranti    
  • bar: Eiken

Motivatie

Duinpaviljoen 'De Meidoorn' is een herkenbaar gebouw op een bijzondere plek. Veel dagjesmensen maken gebruik van het restaurant voor of na hun wandeling in het Voornes Duin. Wij wilden graag voortbouwen op dit ontspannen natuurgevoel. In het restaurant heeft dit meegewogen bij de materialisatie van het pand.

Tegelijkertijd werden er harde voorwaarden aan de bouwtijd gesteld. Om deze reden is al in een vroeg stadium gekozen voor een houten draagconstructie. Een groot voordeel van deze constructie is dat zij zonder problemen in het zicht kan blijven. Referenties met oude boerderijen en schuren sluiten goed aan op de afgelegen locatie aan de rand van het dorp. Ondanks deze traditionele referenties is de Meidoorn een modern pand geworden. Onverwacht dragen ruwe houten kolommen het gladde spant en binnen wordt het beschermende dak opengebroken door een open lichtstraat.

Het spant steekt door de gevel heen en vormt buiten een kleine galerij. De galerij wordt afgesloten door een lange rij kolommen. In de detaillering is hier met opzet gekozen voor een afwijkende vormgeving. Het strakke spant wordt gedragen door ruwe houten kolommen die rechtstreeks verwijzen naar de omliggende bomen en het natuurgebied waar de bezoekers op af komen. Op deze wijze vormt de galerij een open beëindiging van het gebouw. De gevel is verder afgewerkt met gepotdekselde houten delen en vormt met zijn afwijkende textuur, afwerking en ritmiek een rustgevende achtergrond.

Het interieur wordt grotendeels bepaald door de warme en expressieve uitstraling van het houten spant. In de uitwerking is de overige detaillering vlak en terughoudend gebleven. Hierdoor heeft de ruimte een duidelijk en herkenbaar ritme gekregen. Vanwege de vorm van het gebouw en het ritme van de constructie wordt de zaal zo op een natuurlijke wijze onderverdeeld. De toevoeging van een lichtstraat op een het hoogste punt maakt dat de ruimte ondanks een groot dakoverstek licht en open blijft.

Dankzij de houten constructie en de  afwerking met houten en natuurlijke materialen is het mogelijk geweest om tussen kerst en de start van het nieuwe seizoen het complete plan uit te voeren. De flexibiliteit van het productieproces heeft er voor gezorgd dat veel houten elementen van tevoren in elkaar gezet worden. Inclusief sloop heeft de totale bouwtijd hierdoor slechts twaalf weken gekost.

In de Meidoorn komen verschillende goede eigenschappen van hout aan de orde. Voor ons is het met name belangrijk geweest dat de verschillende technisch eigenschappen naadloos aansloten op de gewenste uitstraling.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver

Het ontwerpen uitwerken en begeleiden van bouwkundige projecten

Website: www.studiodoedok.nl
 

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes