De Herberg, Zwolle

Overige

Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen architecten

Stichting De Herberg

Trebbe Bouw, Zwolle

Stichting De Herberg

Leijh Kappelhoff Seckel van den Dobbelsteen architecten, Hengelo

Alferink - van Schieveen, Zwolle

Daklozenopvang De Herberg

De Herberg, Zwolle

Omschrijving
De Herberg, een opvanghuis voor dak- en thuislozen in Zwolle, is een toonbeeld van creatief en inventief omgaan met mens, materiaal en financiën.

De uitspraak van een dakloze, die zich verstoten voelde en vocht voor een 2e kans in onze maatschappij, is  gebruikt als concept voor de nieuwbouw van De Herberg: Een daklozenopvang, gebouwd met materialen die een 2e kans krijgen.

Zo zitten er bijzondere oude kozijnen op plekken waar bijzondere functies schuil gaan achter de gevel. Deze kozijnen zijn deels van Marktplaats gehaald, deels via een sloopbedrijf aangekocht. Aan de kleur wit van de kozijnen is de leeftijd van de kozijnen af te lezen.
Het principe van de houten gevels, is dat door de kleur is af te lezen welke planken hergebruikt zijn (groene delen) en welke nieuw zijn (blank geolied). Doordat deze delen allemaal een andere afmeting hebben, ontstaat een prachtige textuur die de gevel nog meer karakter geeft.
Binnen zijn de wanden bekleedt met multiplex en betonplex, om zowel robuustheid als warmte uit te stralen. Zelfs een deel van de meubels zijn voor dit project van betonplex gemaakt.

De combinatie van hergebruik, creatief met materialen omgaan, zorgvuldige detaillering en uitvoering, maatschappelijk verantwoord ondernemen en een grote betrokkenheid en liefde van alle partijen, maakt De Herberg tot een prachtig voorbeeld dat met een heel beperkt budget een rijk gebouw gerealiseerd kan worden. Een gebouw dat een perfecte voorbeeldfunctie kan vervullen en derhalve een goede kans verdient op de Houtprijs 2010!

Motivatie
Een bijzonder gebouw voor bijzondere mensen.
De Herberg is de naam van het nieuwe opvanghuis voor dak- en thuislozen in Zwolle. Doel van de voorziening is om de bewoners terug te leiden naar een regulier bestaan. De Herberg kent drie afdelingen; het voorportaal geldt als de primaire basisopvang, de nachtopvang geldt als verblijf voor daklozen die al enige vorm van begeleiding krijgen, en het sociaal pension is de laatste halte voor een volwaardige terugkeer in de maatschappij met een zelfstandige woonruimte.     

De uitspraak van een dakloze, die zich verstoten voelde en vocht voor een 2e kans in onze maatschappij, is  gebruikt als concept voor de nieuwbouw van De Herberg: Een daklozenopvang, gebouwd met materialen die een 2e kans krijgen. Een gebouw dat zich spiegelt aan haar gebruikers.

De uitstraling van het gebouw is robuust en basic. Ondanks beperkte financiële middelen is door de verfijnde en niet alledaagse uitwerking een rijk gebouw gerealiseerd. De “ad random” geplaatste kozijnen (gevonden via internet en sloopbedrijven) en de verschillende sloophouten planken (afkomstig uit oude Amsterdamse pakhuizen) worden fraai omkaderd door een krachtige contour van metselwerk (bestaande uit verschillende restpartijen baksteen, voorzien van een coating).
Het gebouw is niet in één oogopslag te doorgronden, zoals ook de bewoners niet eenvoudig in een hokje zijn te plaatsen. Vanuit verschillende perspectieven valt er steeds iets nieuws te ontdekken.
Zo zitten er bijzondere kozijnen op plekken waar bijzondere functies schuil gaan achter de gevel. De kleur wit van de kozijnen hangt af van de leeftijd van dit kozijn.
Het egaal grijs gevelvlak dat als een laken over het gebouw lijkt gedrapeerd, blijkt van dichtbij een verfijnde structuur te hebben door de verschillende type stenen die zijn gebruikt.
De houten gevels laten door de kleurstelling zien welke planken nieuw en welke oud zijn. Door alle maatverschillen van de houten delen ontstaat een prachtige textuur die de gevel nog meer karakter geeft.

De binnenwanden zijn deels van verticaal geborsteld stucwerk voorzien. De overige wanden zijn  bekleed met multiplex of betonplex, zorgvuldig gedetailleerd, uitgelijnd en gemonteerd. Ook een groot deel van het meubilair is van betonplex en speciaal voor dit project gemaakt.
De eenvoudigste slagvaste armaturen zijn op een nauwkeurig geregisseerde wijze aangebracht, waarbij TL-armaturen speels door de ruimtes slingeren, een serie bull-eyes de gangen verlicht en looplampen als pendelarmaturen zijn toegepast. Door te spelen met licht(sterkte), kleur en afwerking krijgt elke afdeling binnen De Herberg zijn eigen passende uitstraling, sfeer en mate van comfort.
In de sanitaire ruimtes zijn de goedkoopste witte tegels toegepast, maar wel in een verticaal halfsteensverband waarbij het sanitair en garnituur nauwkeurig op de tegelverdeling is afgestemd. De grote centrale trap (duidelijk zichtbaar vanuit de patio) maakt letterlijk en figuurlijk duidelijk dat de bewoner een sociale ladder dient te beklimmen en dat bij elke beklommen trede de terugkeer naar de maatschappij een stap dichterbij is gekomen. Niets in de Herberg is vanzelfsprekend. Het rauwe minimalisme is zichtbaar met zorg en aandacht tot stand gebracht.

In de patio (het hart van het gebouw) wordt gerefereerd aan het leven op straat. Het is een intieme buitenruimte waar de bewoners met enige mate van rust en privacy bijvoorbeeld even een sigaretje kunnen roken. De buitenruimte is vormgegeven door ook hier deels gebruikte materialen als straatmeubilair, voormalige abri’s te gebruiken als overdekte rokersruimten, plantenbakken van kliko’s en 38 straatlantaarns op een rij die samen een hekwerk vormen.  

Het gebouw roept bij sommige mensen vraagtekens op, bij anderen een frons of een glimlach. Maar wie het verhaal achter De Herberg kent, toont op zijn minst begrip. “Iedereen onderdak!”, dat is het motto van De Herberg. Dit motto zou moeten gelden voor alle mensen in heel de wereld. Met aandacht en betrokkenheid kan de kwetsbare medemens geholpen worden aan bescherming en beschutting. Dit project laat op geheel eigen wijze zien dat met eenvoudige en goedkope materialen, waaronder verschillende houttoepassingen, een heel bijzonder en duurzaam gebouw kan worden gemaakt.

De Herberg vroeg van alle betrokkenen een bijzondere aandacht en betrokkenheid in voorbereiding, uitwerking en uitvoering. Er is dan ook een groot beroep gedaan op jonge geesten met inventiviteit en creativiteit, alsmede ook tijd en inspanning van alle deelnemende partijen. De enorme positieve energie, de prettige en intensieve samenwerking en de grote maatschappelijke betrokkenheid die tijdens het proces los kwam, laat zien wat bereikt kan worden als mensen, bedrijven en instellingen zich samen ergens toe zetten. Het resultaat is een voorbeeld van maatschappelijk verantwoord ondernemen waar allen die daar aan meegewerkt hebben trots op zijn.
Reden genoeg om De Herberg voor te dragen voor de Houtprijs 2010!

Houttoepassingen binnen het project
Hergebruik van bijzondere houten kozijnen, houten geveldelen (uit oude houten balken gezaagd), multiplex en betonplex als binnenwandafwerking, betonplex meubilair en portiersloge

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
Wij zijn een middelgroot architectenbureau met een brede ervaring op het gebied van onderwijs, zorg, woningbouw, renovatie en restauratie, sport en utiliteitsbouw.

Website: www.lksvdd.nl

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes