De Groen Kamer, Leiden

Woningbouw

pasel.künzel architects

Manon Baurdoux & Robert Moonen

Aannemersbedrijf CJ de Boer bv, Zoeterwoude

Manon Baurdoux & Robert Moonen

pasel.künzel architects, Rotterdam

Hopman Ingenieursburo b.v., Haastrecht

Manon Baurdoux & Robert Moonen

De Groen Kamer, Leiden

Omschrijving
Het woonhuis is het zuidelijke hoekpand van een bouwblok binnen de ontwikkeling Nieuw Leyden. Het is niet alleen een onderdeel van een gevelensemble maar ook de kop van een stedelijk volume. Het relatief kleine programma van dit huis integreert verschillende buitenruimtes op zo’n manier dat het toch robuust genoeg is voor zijn stedenbouwkundige ligging.

Door het situeren van een patio tussen woonkamer, slaapvertrek en badkamer wordt de eerste verdieping opgerekt tot over de gehele lengte van de kavel. Door een schuifbaar gevelelement kan deze patio zich volledig aan het publieke onttrekken en vormt zo een buitenkamer. De gevel van lariks latjes wordt bij het gedeelte van de uitgebreide daktuin verdiepingshoog doorgezet. Er ontstaat een tuin die zich volledig aan het stedelijke leven onttrekt. Bij een ander deel van de daktuin loopt de gevel alleen door tot borstweringshoogte, zo ontstaan er verschillende kwaliteiten aan buitenruimtes: een gedeelte wat zeer privé is en een gedeelte waar contact naar de omgeving welkom is. De verschillende hoogtes in de gevel vormen ook bij een relatief klein volume een uitgesproken sculptuur.

Houttoepassingen binnen het project
Het uitgangspunt voor de materialisatie van de buitenschil van het gebouw is het duurzame en natuurlijke karakter. Er is gekozen voor een open horizontale lamellen gevel van verduurzaamd natuurlijk vergrijzend Siberisch lariks, gecombineerd met houten donkergrijze terugliggende kozijnen. De uniforme en rustige gevel omhuld de gehele woning en wordt bij het gedeelte van de uitgebreide daktuinen verdiepingshoog doorgezet, en zorgt zo voor een omsloten tuin met voldoende privacy, zonder in te leveren op transparantie.

Motivatie
De Groene Kamer is een woning op de kop van een bouwblok binnen de ontwikkeling in het oude stadscentrum van Leiden. De gevelbekleding bestaat uit horizontale houten lamellen die het hele gebouw omhullen, enkel onderbroken door aluminium omlijste raam openingen. De maatvoering van de omlijstingen, zorgt er voor dat deze als het ware in het volledig houten volume lijken te zijn geschoven. Door de opbouw van de gevel uit lariks houten latjes, krijgt het geheel een robuust karakter, zonder over te komen als een massief volume. Een kwaliteit waar ook de hoekdetails, waar de latjes bij elkaar komen, aan bijdragen. Deze zijn om en om gedetailleerd, een nieuwe interpretatie van traditionele houten constructies.

Verschillende hoogtes in de gevel, vormen ook bij dit relatief kleine volume, een uitgesproken sculptuur. Dit verschil in hoogte wordt ontleend aan de achterliggende buitenruimtes. De patio op de eerste verdieping is volledig afsluitbaar door een schuifbaar houten scherm, waardoor de patio zich aan het publieke kan onttrekken en zo een tuinkamer vormt. De daktuin maakt op twee verschillende manieren gebruik van het doorzetten van de gevel. Aan de voorzijde wordt de gevel verdiepingshoog doorgezet om zo een volledig omsloten en private daktuin te creëren, terwijl aan de achterzijde, de gevel wordt doorgezet tot op borstweringshoogte om een gedeelte te maken waar contact met de omgeving juist wel welkom is. De garagedeur, bij veel nieuwbouw huizen een on-charmant en dominant element is, is hier helemaal in de structuur van de gevel weggewerkt en 'onzichtbaar' gemaakt.

Ook aan de binnenkant komt de warme sfeer en geur van het onbewerkte lariks terug. In de vorm van houten kaders, die alle ramen ook aan de binnenkant omlijsten, wordt een consequente overgang van binnen naar buiten gewaarborgd. Binnen en buiten vormen zo één geheel, waarbij hout, het medium is dat deze verbinding tot stand laat komen.

Korte omschrijving activiteiten inschrijver
There is no urbanism without detail and no detail without urbanism - everything in between is architecture!
Als architecten voelen wij ons geroepen op alle schalen te werken, van conceptuele visie tot de uitwerking van het laatste detail en de realisatie ervan.

Het bureau pasel.künzel architects bestaat sinds 2004 en heeft inmiddels een reeks projecten in binnen en buitenland gerealiseerd. Naast een aantal grootschalige woningbouwprojecten, realiseren pasel.künzel architects op dit moment 11 individuele woonhuizen in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap op het voormalige slachthuisterrein in het historische hart van Leiden. Het ingediende project V23K18 vormt een unieke huis binnen deze binnenstedelijk ontwikkeling.

Website: www.paselkuenzel.com

Premium Drupal Themes by Adaptivethemes