Verlaan en Bouwstra architecten i.s.m. Marx en Steketee architectenKapconstructie, ruimtelijk vakwerk, ingelijmde draadeinden (M48 ankers), stalen portalen, stalen knooppunten, houten kanaalplaatelementen.Het ontwikkelen van een ruimtevakwerk in hout met een vernieuwende manier om de knooppunten te realiseren. Door de nieuw ontwikkelde knooppunten kan een slanke constructie in hout worden gerealiseerd. |
Samenvatting vernieuwing
Voor het specifieke project moest een ruimtevakwerk ontwikkeld worden in een bestaande situatie waarbij de zijden van de constructie niet parallel lopen. Daarnaast is er sprake van enkele afwijkende dakvormen die de maatvoering van de constructie zeer bemoeilijken. Om dit probleem op te lossen zijn er connectoren ontworpen die samen met de spits toelopende ruimtevakwerk elementen en de ingelijmde draadeinden dit probleem kunnen oplossen. De zelfdragende dakelementen dragen bij aan het beeld van de constructie en de snelheid van montage op de bouwplaats.
Motivatie
Knelpunten die door de vernieuwing zijn verbeterd of opgelost
Een ruimtevakwerk is in staal goed te realiseren. Staal heeft echter een koude uitstraling. Om verbindingen in hout te maken die elementen verbinden die niet in hetzelfde vlak liggen was een nieuwe verbindingsvorm nodig. Deze verbinding is gevonden in de speciale stalen elementen die de houten staven verbinden. Met deze methode kunnen nu slanke houtconstructies ontworpen worden die de warmte van hout combineren met de slankheid van staal. Binnen de dakelementen zijn zowel de akoestiek als de thermische isolatie opgelost.
Redenen waarom het onderwerp de concurrentiepositie van hout of houtproducten verbetert
Ruimtevakwerken in hout zijn moeilijk te realiseren. Met deze constructie kunnen houtconstructies ruimer toegepast worden en kunnen op een eenvoudige wijze zeer grote overspanningen gerealiseerd worden.
De staaltoepassing van ruimtevakwerken kunnen nu eenvoudig in hout worden uitgevoerd. De houten dakelementen geven een eenvoudige maar optisch superieure oplossing t.o.v. staal.
Inschatting van de toename van het houtgebruik ten gevolge van de vernieuwing
Dit is sterk afhankelijk van de architectenwereld maar een aantal procenten zou mogelijk moeten zijn.
Mate waarin de vernieuwing bijdraagt aan duurzaam bouwen
Met de herbouw / restauratie van het casco van de Elleboogkerk staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De houten vakwerkliggers en de dakplaten zijn gemaakt van Europees vurenhout met FSC-certificering. Daarnaast is er een leverancier van de houtconstructie gekozen die zowel FSC als PEFC gecertificeerd was. Met het PEFC certificaat wordt zekerheid gegeven dat hun producten uit een gecertificeerd bos afkomstig zijn. Dit bos wordt aantoonbaar op een maatschappelijk verantwoorde duurzame manier beheerd.
Wanneer heeft de ontwikkeling plaatsgevonden?
2011-2013
Waar is de vernieuwing toegepast en/of verkrijgbaar?
In de Elleboogkerk in Amersfoort. De kap is ontworpen ter vervanging van de volledig verbrande historische kap. Het vervangen is gebeurt op een eigentijdse innovatieve manier.
Korte omschrijving activiteiten inschrijver
De Elleboogkerk is in 2007 afgebrand. Na een Europese aanbesteding hebben wij als restauratiearchitect het ontwerp gemaakt voor de herbouw en restauratie van het casco van de Elleboogkerk. Het ontwerp voor de nieuwe kapconstructie is door Verlaan en Bouwstra Architecten i.s.m. Marx en Steketee architecten ontwikkeld. Verlaan en Bouwstra architecten is van het schetsontwerp tot en met de uitvoering betrokken geweest bij de realisatie van dit project heeft de directie gevoerd bij de uitvoering.
Websites: www.verlaanenbouwstra.nl / www.mrxnstkt.nl